Warm gebogen glas in cool kantoorpand.

Warm gebogen glas in cool kantoorpand.

Structureel glas van vloer tot plafond, convex en concaaf gebogen glaspanelen op de hoeken: in De Curve in IJsselstein drukte projectarchitect Maarten Terberg de transparante bedrijfscultuur van de gebruiker uit in een verfijnde glasgevel: “De inzet was een duurzaam gebouw, mét glas rondom maar zónder extra installaties. Dat is gelukt dankzij de oriëntering van het kantoorpand en de zonwerendheid van het glas.” Gevelbouwer Octatube werkte samen met de architect de detaillering van de gevel uit en monteerde de glaspanelen. Projectleider Bart van Velzen: “De opdrachtgever wilde dat de verfijning en de technische uitstraling van de gevel precies werd uitgevoerd zoals de architect die had vastgelegd in 3D-renders.”

 

 

 

 

 

 

Een rondom glazen kantoorpand dat A++++ scoort en af kan zonder extra installaties voor koeling, verwarming en zonwering? In het duurzaamste kantoorpand van IJsselstein is het een feit: De Curve kreeg rondom een volledig glazen gevel met op de hoeken convexe en concave warmgebogen panelen. Met een EPC van 0,3 presteert De Curve 70 procent beter dan het bouwbesluit vraagt. Het gasloze kantoorpand is voorzien van een warmtepomp met een gesloten bodemwisselaar (WKO). Zonnepanelen op het dak wekken genoeg stroom op om het gebouw zelfvoorzienend te maken voor elektriciteit. CO2-gestuurde zone-luchtbehandeling en aanwezigheidsdetectors voor de ledverlichting voorkomen energieverspilling.

Landmark
De Curve staat sinds de nazomer van 2017 op een zichtlocatie aan de entree van een bedrijventerrein, tegen het stadshart van IJsselstein aan. Projectarchitect Maarten Terberg van het Utrechtse bureau EVA architecten noemt De Curve een landmark aan de rand van het stadje aan de Hollandsche IJssel.
Terberg ontwierp het opvallende glazen kantoorpand voor het naburige installatiebedrijf: “Het gebouw is deels ontworpen voor specifiek gebruik, deels voor verhuur aan derden. De gebruiker is een dochterbedrijf van het installatiebedrijf naast De Curve. Dat groeide uit het bestaande pand en greep die groei aan voor nieuwbouw met een eigen gezicht. De helft van De Curve verhuurt men aan derden.”

Transparantie
In het ontwerp was transparantie leidmotief. Maarten Terberg: “Transparantie is een kernwaarde van de hoofdgebruiker van De Curve. Dat resulteerde in een kantoorpand met een volledig glazen gevel.” Rondom heeft De Curve op twee verdiepingen gevels met dubbelglas panelen van 180 centimeter breed en 260 centimeter hoog. De vlakglas panelen hebben een opbouw van 8/14/10.10.4 (8 mm buitenblad, 14 mm spouw met argon en 2 keer 10 mm binnenblad). Bij de warmgebogen glaspanelen op de hoeken is de opbouw 8/18/8.8.4.

Maatwerk van Octatube
De gevel is in De Curve zo beeldbepalend voor het ontwerp, dat de opdrachtgever besloot om naast de constructief aannemer een specialistische aannemer voor de glasgevel in de arm te nemen. Dat werd Octatube uit Delft, dat de gevel vervaardigde en monteerde. Projectleider Bart van Velzen: “Opvallend aan de glasgevel is de verfijning en de industriële uitstraling. Tussen de dubbelglas panelen van De Curve zitten geen storende lijsten, maar smalle kitnaden. De architect had dat beeld vastgelegd in 3D-renders. De opdrachtgever hechtte eraan dat dat ook zo zou worden uitgevoerd.” Het structurele glas in De Curve is maatwerk, wat betreft constructieve sterkte en doorvalveiligheid. Van Velzen: “In het dichte deel van de vloerwand worden alle krachten opgevangen. Daar zitten relatief veel passtukken in de vloer, in een thermisch ontkoppeld U-profiel. Het geheel is een stalen constructie die de panelen verbindt, als een ladderframe. Op de kop van dat ladderframe zitten de U-profielen.” De montage van de glaspanelen nam vijf maanden in beslag. Van Velzen: “Het is allemaal millimeterwerk bij deze constructie. Dat kost veel tijd. Het plaatsen van het glas zelf was in twee weken afgerond.”

Coating
Insteek van De Curve was transparantie zonder extra installaties. Maarten Terberg: “We wilden hier niet meer installaties dan bij een ‘reguliere’ gevel. Dat was om te beginnen haalbaar dankzij de gunstige oriëntering van het gebouw. Het meeste glas in De Curve zit aan de noordwestzijde.” Het dubbelglas is daarnaast voorzien van een zonwerende coating op zijde 2. De vlakglas panelen hebben een lichttoetreding (LTA) van 47 procent en een zonnewarmtetoetreding (ZTA) van 31 procent. Bij de warm gebogen glaspanelen bedraagt de LTA 48 procenten en de ZTA 32 procent. Omwille van het doorzicht en de eenheid in de kleur van het glas, is de coating in één gebogen paneel aangepast. Van Velzen: “Bij het convexe paneel op de verdieping, in de hoek van het dakterras, zit de coating op zijde 3. Je kunt de panelen niet op de coatingzijde leggen bij het buigen. Zodoende moest de coating bij dit paneel op zijde 3. Doordat de coating op een andere zijde zit, doet deze het voor de ZTA minder goed: 45 procent. Dit paneel is relatief klein en zit onder de luifel, dus is dit niet zo kritisch voor de warmtelast.”

Overstekken
De glazen gevel was ook haalbaar dankzij de forse overstekken in het gebouw. Maarten Terberg: “De gevelband springt op specifieke punten los en zorgt voor overstekken op plekken waar de zoninval moest worden beperkt. De overstekken van 125 centimeter aan de zuidwestgevel dragen veel bij aan de zonwering. Op de begane grond zit dat niet, daar is het binnen ook wel iets warmer.” Op beide verdiepingen beschikken de gebruikers over screens als binnenzonwering.

Foto bijschriften
Aluminium banden 

De geschroefde aluminium banden ter hoogte van de vloeren en plafonds dragen bij aan het technische gevelaanzicht. Projectarchitect Maarten Terberg: “De aluminiumlijsten zijn decoratief en ontworpen omwille het technische aanzicht dat ons voor ogen stond.” Ook deze banden werden door gevelbouwer Octatube vervaardigd en gemonteerd. Bart van Velzen van Octatube: “Het zijn geen extrusiepanelen maar aluminium strips die los op de achterplaat zijn geschroefd. De gebogen panelen zijn lasergesneden.”

Gedraaid en uitkragend
De Curve volgt de bestaande rooilijn van de naastgelegen bedrijfspanden. Projectarchitect Maarten Terberg: “De insteek was zoveel mogelijk vierkante meters maken. De maximale hoogte was vastgelegd en parkeren moest op het eigen terrein worden opgelost.” Op de verdieping kraagt de iets gedraaide verdieping van De Curve uit om de hoek van het kantoorpand te accentueren en het uitzicht optimaal te benutten. Aan het binnenterrein wijkt de gevel terug om ruimte te scheppen voor de daktuin. Terberg koos voor halfverdiept parkeren – in een bak waarvan de hoeken eveneens zijn afgerond.

Projectgegevens
Opdrachtgever:
Edmuntend Properties, IJsselstein
Architect: E V A architecten, Utrecht
Projectarchitect: Maarten Terberg
Aannemer: Van Baaren aannemers, Lopik
Gevel: Octatube, Delft
Installaties (elektriciteit en warmte): Terberg Totaal Installaties, IJsselstein
Constructeur: Geelhoed Engineering, Moordrecht
Adviseur installaties: Total Building Technologies, IJsselstein
Advies bouwfysica: LBP Sight, Nieuwegein

Tekst Hans Fuchs Beeld EVA architecten; Octatube; Luuk Kramer

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief