Vraag naar ventilatie stijgt door focus op energiezuinig bouwen.

Vraag naar ventilatie stijgt door focus op energiezuinig bouwen.

Een gemiddeld gezin produceert dagelijks 10 tot 20 liter waterdamp die niet op natuurlijke wijze uit een goed geïsoleerde woning raakt.

Om de kwaliteit van de binnenlucht onder controle te houden, moet er dan ook geïnvesteerd worden in een goed ventilatiesysteem. Daarbij is vooral de kwaliteit van het volledige systeem van belang. Een goede plaats om ventilatie aan te bieden, is nabij de isolatieproducten.

GOED ISOLEREN NIET TEN KOSTE VAN GEZONDE BINNENLUCHT

Vervuilde binnenlucht kan leiden tot misselijkheid, hoofdpijn, geïrriteerde ogen/neus/keel, allergieën, CO-vergiftiging … Ze veroorzaakt ook geurhinder, schimmels of condensatie op ramen en spiegels. Oude woningen bevatten kieren en spleten om verse lucht aan te voeren. Bij nieuwe en gerenoveerde woningen is dat niet het geval. De strenge EPB-wetgeving focust op goed isoleren en luchtdicht bouwen om warmteverlies te beperken. Terecht, al mag dat niet los gezien worden van de basisbehoefte aan gezonde binnenlucht. Gelukkig is er een oplossing: ventilatie.

ASSORTIMENT SAMENSTELLEN
Ventilatieroosters

Over welk ventilatiesysteem het ook gaat het komt altijd neer op hetzelfde: toevoer van verse lucht in droge ruimtes, doorvoer door het huis en afvoer van vervuilde lucht uit vochtige ruimtes. Het is belangrijk dat uw basisassortiment het volledige concept omvat, te starten bij de verschillende types ventilatieroosters:

Raamverluchtingsroosters voor de toevoer van verse buitenlucht in droge ruimtes;
Deur- en muurroosters, al dan niet regelbaar, voor de toevoer en doorvoer van verse lucht en de afvoer van vervuilde lucht in huis;
Dak- en geveldoorvoeren voor de afvoer van vuile lucht (ook dampkap- en droogkastroosters).
Ventilatieroosters zijn beschikbaar in diverse formaten (vierkant, rechthoekig, rond, maatwerk), materialen (pvc, ABS, inox, aluminium) en doorgaans (hoewel vaak op bestelling) in alle RAL-kleuren.

Elektrische ventilatoren

Een ventilatie-unit vormt het hart van een ventilatiesysteem met mechanische afvoer. Wie niet over een centraal ventilatiesysteem beschikt, kan vochtige ruimtes (wc, badkamer, keuken) alsnog ventileren met een elektrische ventilator. Die kan handmatig (met een trekkoord, via een lichtschakelaar) of automatisch (met timer, vocht- of bewegingssensor) gestuurd worden. Ondanks de populariteit van centrale ventilatiesystemen blijven die ventilatoren topsellers. De focus ligt tegenwoordig op een laag verbruik en geluidsniveau in combinatie met een hoge capaciteit. Er bestaan drie types ventilatoren:

Opbouwventilatoren zijn eenvoudig te installeren en er is enkel stroom nodig en een opening naar buiten via het dak of de muren.
Buisventilatoren zijn geschikt voor kleinere badkamers; ze zitten in de afvoerbuis zelf verwerkt.
Kanaalventilatoren kunnen tussen twee afvoerbuizen geplaatst worden. Ze zijn niet zichtbaar en het geluid is beperkt.

Zowel professionele als particuliere klanten zijn steeds beter geïnformeerd over ventilatie. De aanbieders spelen hierop in door ook steeds vaker een professioneler assortiment aan te bieden op het vlak van vraaggestuurde ventilatie. Hierbij wordt de ventilatie afgestemd op het leefpatroon van de bewoners: er wordt alleen geventileerd waar en wanneer het nodig is (bv. in de badkamer tijdens het douchen, in de keuken bij het koken). Het resultaat is een energiezuinig ventilatiesysteem dat uitsluitend draait als er vraag naar is. Voor particulieren vergt de installatie van een dergelijk systeem enige kennis, maar het feit dat men zich steeds bewuster is van een gezond binnenklimaat, zorgt ervoor dat er zeker een plaats is in uw aanbod voor deze producten.

 
Belang van kwaliteitsvolle leidingen en kanalen
Een correct werkend, energiezuinig ventilatiesysteem staat of valt met de juiste onderdelen. Het is belangrijk dat deze perfect op elkaar afgestemd zijn, daarbij horen aansluitstukken, ventilatiekanalen en flexibele aansluitingen. De luchtdichtheid van de ventilatiekanalen, bijvoorbeeld, bepaalt mee de efficiëntie van een systeem.

Luchtdichtheid
Vanuit de markt is er veel vraag naar producten die aansluiten bij de steeds strengere eisen qua luchtdichtheid. Fabrikanten spelen daarop in met innovaties als een warmte-isolerende vlinderklep. Ze is blowerdoorgecertificeerd en bestaat uit drie paar inwendige kleppen met magneetsluiting. Hierdoor worden er twee geïsoleerde luchtruimtes gevormd in het gesloten systeem, waardoor de warmteverliezen gereduceerd worden.

Focus op design
Velen kijken op tegen de visuele aanwezigheid van kanalen en ventilatieroosters in huis. Ze compleet wegwerken is niet mogelijk, maar er kan voor gezorgd worden dat ze minder in het oog springen. Vierkante roosters zijn bijvoorbeeld ideaal in combinatie met vierkante spotverlichting en inbouwroosters vallen minder op. Vandaag wordt er vaak gekozen voor witte of antracietgrijze roosters. De focus op design beperkt zich trouwens niet enkel tot die binnenroosters. Een dakdoorvoer, esthetisch geïntegreerd in het dak, zorgt voor een optimale afvoer van de ventilatielucht. De dakdoorvoer past op moderne en klassieke dakpannen alsook op leien daken.

Waarom ventileren?
Ventilatie zorgt voor verse zuurstof in huis en creëert een aangenaam gevoel.
Door ventilatie wordt er vocht afgevoerd en worden schimmels, gezondheidsklachten (bv. problemen met huisstofmijt, allergieën en aandoeningen aan de luchtwegen) en onaangename geuren vermeden.
Door te ventileren en te verluchten, kunnen schadelijke stoffen (uit schoonmaakproducten, verwarming, apparaten, bouwmaterialen …) zich niet opstapelen in de binnenlucht. Zo kunnen ze geen schade veroorzaken, zoals vochtplekken of condens.
Intensieve ventilatie en verluchting zijn noodzakelijk voor wie bouwt of verbouwt én ook na de (ver)bouw. De gebruikte bouwmaterialen zorgen immers voor heel wat vocht binnen. Vochtige lucht is moeilijker te verwarmen dan droge lucht, wat de energierekening fors de hoogte kan injagen.

Een goed ventilatiesysteem zorgt ervoor dat:
Verse lucht via droge ruimtes (woonkamer, slaapkamers, bureau …) in de woning wordt gebracht.
De lucht door de tussenruimtes (gang, trappenhal …) dan naar de natte ruimtes (keuken, badkamer, toilet, wasplaats …) stroomt.
De vochtige, vervuilde lucht uit de natte ruimtes afgevoerd wordt.
Ventileren niet gepaard gaat met grote energieverliezen.
De ideale (relatieve) luchtvochtigheid in de winter tussen de 30% en 55% bedraagt en in de zomer tussen de 30% en 80%.

Bron: Dobbit Professional

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.