STABU viert 40 jarig jubileum

STABU viert 40 jarig jubileum

Op 13 oktober 2016 vierde STABU het feit dat de stichting precies 40 jaar geleden is opgericht. 

Het jubileum zal luister bijgezet worden door een evenement op 3 november en de uitgifte van een jubileumboek.

Een terugblik
De partijen in de bouw waren het erover eens geworden dat om macro-economische overwegingen ook voor de zogeheten ‘burger- en utiliteitsbouw’ een nationaal standaardbestek moest worden ontwikkeld. Na de ontwikkelfase verscheen in 1986 de eerste versie van het STABU Standaardbestek. Deze eerste versie kreeg een positieve ontvangst in de bouwmarkt. Wel vond men het een bezwaar dat er nu twee besteksystemen waren die min of meer een overlappend deel van de bouw bestreken: het Standaard Referentiebestek voor de Woningbouw (SRW) en STABU. Besloten werd daarom om de twee systemen samen te voegen tot de bestekssystematiek voor de woning- en utiliteitsbouw. Eind 1990 was dit werk gereed, en verscheen er een geheel vernieuwde systematiek in de vorm van een relationele databasestructuur. Deze structuur van informatie voor de computer biedt de basis van koppelingen met andere informatiestromen en bredere toepassing dan alleen voor bestekken. Dit is de basis voor de doorontwikkeling naar een bouwbreed informatiesysteem. Dit STABU Bouwbreed is in januari 2015 op de markt gebracht als online specificatiesysteem voorzien van eigen software, classificaties en klaar voor het gebruik met BIM.

Toekomst
Ook voor Marc Verhage, algemeen directeur van STABU, is het een moment om terug te blikken op de afgelopen periode van de organisatie uit Ede waar hij nu ruim drie jaar aan het roer staat. Stichting STABU heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan een nieuwe versie van haar systematiek: STABU Bouwbreed. Dit online product kan 24/7 aangepast worden aan de wet- en regelgeving, is geschikt voor diverse samenwerkingsvormen en bijpassende contractstelsels èn voorbereid op de komst en toekomst van BIM. Marc: "We merken dat er nog veel koudwatervrees is om STABU Bouwbreed te gaan gebruiken binnen de bouwsector. We hopen echter dat we de kans krijgen om uit te leggen waarom we deze nieuwe classificatie hebben uitgebracht en wat de voordelen ervan zijn. Er is nog veel zendingswerk te doen, maar de persoonlijke benadering begint haar vruchten af te werpen. Het merendeel van de mensen aan wie we Bouwbreed hebben gedemonstreerd is enthousiast. Dat geeft ons vertrouwen in de toekomst." 
Marc: "STABU heeft zich de laatste jaren ontwikkeld als een waar instituut, een samenwerkingspartner die altijd de verbinding zoekt. Deze verbinding beschouwen we als een van onze kernwaarden. Niet voor niets hebben we dit ook als thema voor het jubileumevenement gekozen!"

Uitnodiging
Het programma van het jubileumevent op 3 november a.s. heeft als thema 'verbinden van partijen' en biedt uitgebreid mogelijkheden voor netwerken. Het eerste gedeelte is plenair met sprekers als Marc Verhage en Radboud Baayen (beide STABU), Dennis Duffels (VBI), Rob Oud (CAD & Company), Ronald Sleutjes (Wédéflex) en dagvoorzitter Nienke Bloem (customer experience guru). Op de kennis- en informatiemarkt zullen diverse softwarebedrijven en kennisorganisaties productpresentaties verzorgen. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door De Heverband.

Meer informatie over het jubileumevent via www.stabu.org/jubileum. Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd.

 

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief