Prefab puien met lamellen tussen triple glas.

Prefab puien met lamellen tussen triple glas.

In Apeldoorn krijgen de 180 appartementen van serviceflat Lindenhove nieuwe puien met triple glas en geïntegreerde lamellen, plus diepe balkons met rondom glas. 

Dat is, in combinatie met een flinke isolatie van de schil, nieuwe installaties en PV op dak en kopgevel, goed voor een energieneutraal eindresultaat. Alle ingrepen zijn onderdeel van het renovatieconcept Duurzaam & Comfortabel, waarmee in Apeldoorn momenteel een pilot wordt uitgevoerd. De aluminium puien uit het renovatieconcept komen van Rutolux in Groesbeek.  

De renovatie van na-oorlogse gestapelde bouw is een grote markt – en die markt is niet alleen in handen van de woningcorporaties. Neem serviceflat Lindenhove in Apeldoorn. In de 180 appartmenten van het twaalf verdiepingen tellende woongebouw wonen particuliere eigenaren, oud en jong, verenigd in de VvE 'Lindenhove'.

VvE 'Lindenhove' besloot recentelijk om het dik 40 jaar oude woongebouw te renoveren naar nul-op-de-meter en de appartementen levensloopbestendig en duurzaam te maken. Voor die verduurzaming doet de VvE een beroep op het op de trias energetica gestoelde renovatieconcept Duurzaam & Comfortabel, ontwikkeld door NVT Engineering uit Nootdorp en balkonleverancier Balco. Samen met 13 bouwpartners ontwikkelden NVT en Balco een renovatie-oplossing op maat voor Lindenhove – een maatoplossing die tegelijk een marktrijp concept is voor het verduurzamen van gestapelde na-oorlogse woningbouw. Van VvE's, maar ook van corporaties en zorginstellingen, aldus het consortium Duurzaam & Comfortabel. 

In Apeldoorn laat Duurzaam & Comfortabel binnenkort in de praktijk zien wat de integrale aanpak achter het nieuwe renovatieconcept is. In het pilotproject wordt niet alleen de schil geïsoleerd, de woningen krijgen ook geavanceerde nieuwe installaties. Wat dan aan berekend energieverbruik nog rest (520 Mwh p/j tegenover 2800 Mwh voorheen), wordt teruggewonnen met 1258 PV panelen op het dak en aan één van beide kopgevels. Voldoende om de Apeldoornse serviceflat uit 1973 nul-op-de-meter te maken, aldus het consortium.

Lamellen tussen triple glas
Voor de prefab puien van het energieneutrale renovatieconcept riep consortium Duurzaam & Comfortabel de hulp in van Rutolux in Groesbeek. Rutolux  levert voor de noordgevel van de serviceflat een prefab aluminium pui met passiefhuiskozijn en triple glas van Mosa Glas. De pui heeft een borstwering met in het midden een draaikiepraam en links en rechts vast glas. Het aluminium kozijnsysteem is het als passiefhuiskozijn gecertificeerde MB 104 HI systeem van Aluprof. 
Aan de zuidgevel heeft het triple glas ook nog een zonwerende functie. Daar zijn in de prefab pui lamellen opgenomen tussen het triple glas. Rutolux-directeur Rene Rutten: “Die oplossing is op zich niet nieuw, maar wordt wel weinig toegepast, want het is een kostbaar systeem.” 
In de triple glas kozijnen met lamellen telt het glaspakket 46 mm. Aan de noordgevel hebben de triple glas kozijnen zonder lamellen een normale spouw van 14 mm, de kozijnen met lamellen hebben een spouw van 20 mm. Daarnaast is er het triple glas van steeds 4 mm.  
De prefab elementen gaan per hefsteiger langs de gevel omhoog. Het glas wordt op de bouw geplaatst, in verband met het gewicht en vanwege het feit dat Rutolux nog goed bij de prefab puien moet kunnen tijdens de montage.  

Balkons met glas
Bij het renovatieconcept Duurzaam & Comfortabel hoort ook een prefab balkonsysteem van het Zweedse Balco. De bewoners van Lindenhove krijgen een een breder balkon met 80 cm extra diepte. Bovendien wordt het balkon rondom afgesloten met glas dat, vanaf de borstwering, ook open kan. Rutten: “Achter het balkon komt een schuifpui die ook door ons wordt geleverd. Hier volstaat een minder zwaar isolerend systeem, omdat door het afsluiten van het balkon al een soort luchtspouw ontstaat. Hier wordt het Aluprof MB 59 HS systeem geplaatst – met een lage vloerdorpel vanwege de overwegend toch wat oudere bewoners en de verlangde levensloopbestendigheid.” Ook de nieuwe kozijnen bij de trappenhuizen aan de kopgevels komen van Rutolux.

Plezierig werken
De voorbereidingen voor de feitelijke renovatie van Lindenhove zijn momenteel in volle gang. Rutten: “De warme opnames zijn achter de rug en werkgroepen zijn volop bezig om het renovatieplan tot definitief plan te maken; een werkgroep financiering, een werkgroep installaties et cetera. We werken nu naar de definitieve goedkeuring toe.”
Uniek is volgens Rutten dat het concept tot stand kwam in nauwe dialoog met een vereniging van eigenaars van een hoogbouwcomplex dat naar nul-op-de-meter moet. Ook voor het consortium was dat een flink traject, meldt Rutten: “We hebben zes maanden overleg gehad met VvE 'Lindenhove', in een traject dat aanvankelijk startte als een verzoek om niet meer dan een offerte voor nieuwe balkons – en eindigde met een Energiesprongtraject voor een complete nul-op-de-meter transformatie, aan de hand van een prestatiegedreven uitvraag met open dialoog.”
Het samenwerken binnen het consortium ervaart Rutten als bijzonder plezierig: “Alles gebeurt in goed overleg, je werkt met partijen die als gelijken in het project staan. Heel anders dan een dwingend voorgeschreven bestek dat in korte tijd moet worden gerealiseerd.”
En de verwachtingen zijn hoog. Rutte: “Het idee van het hele consortium is, dat als we deze pilot eenmaal voor elkaar hebben, een wereld voor ons open gaat. Dan is dit concept breed in Nederland toepasbaar. Met die houding hebben we als consortium steeds in het traject gestaan; we hebben er nu allemaal ontzettend veel tijd en aandacht aan besteed, en later plukken we daar de vruchten van. Dan hebben we een sterk concept voor het energieneutraal maken van gestapelde woongebouwen, waarbij we de opdrachtgever van A tot Z kunnen begeleiden.”

 

Reactie toevoegen

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
3 + 2 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief