Op weg naar biobased en smart domotica

Op weg naar biobased en smart domotica

De prefab NEZZT-modules van De Meeuw kunnen de hele wooncarrière van bewoners faciliteren.

De prefab NEZZT-modules van De Meeuw kunnen de hele wooncarrière van bewoners faciliteren: veel ruimte als het nodig is, minder als dat gewenst is. Het concept is voortdurend in ontwikkeling, stelt NEZZT-directeur Bas de Haan: “De komende jaren wordt de rol van de toeleveranciers groter: zij kennen de materialen en de mogelijkheden.” Dat is al zichtbaar in Spark Village in Amsterdam, waar NEZZT koos voor aluminium kozijnen van Reynaers. Projectmanager Theo van der Meijden van Reynaers: “Wij konden aantonen dat aluminium past in dit concept. Esthetisch, maar ook in de exploitatie en wat betreft circulariteit.”

72 sociale huurwoningen in Almere Stad,  81 sociale huurwoningen aan de Van Lohuizenlaan in Amsterdam, 110 eenpersoonsstudio’s en tweepersoonsappartementen in de sociale huursector aan de Amsterdamse Louwesweg. Corporaties maken gretig gebruik van de tijdelijke en herplaatsbare huisvesting van NEZZT, het woninglabel van De Meeuw. Afgelopen juli ging bij De Meeuw de productie van start van het tot nog toe grootste project: Spark Village op het Amsterdam Science Park. De Meeuw bouwt er 240 NEZZT-woningen voor studenten en statushouders voor woningcorporatie Rochdale. Oplevering: dit jaar nog.
En het concept blijft niet binnen de landsgrenzen. In Abu Dhabi zijn plannen voor een toren naar ontwerp van OMA van Rem Koolhaas, waar NEZZT-modules worden gestapeld tot zestien lagen hoog. Daarnaast is NEZZT actief in België, Zwitserland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Bouwen voor Jan Doorsnee
Samenwerken met architecten, grote corporaties als klant, grensoverschrijdende ambities: met NEZZT lijkt De Meeuw het imago van saaie ‘ketenstapelaar’ van zich af te werpen. NEZZT-directeur Bas de Haan: “Met NEZZT opereert De Meeuw voor het eerst op de woningmarkt. Het concept is ontwikkeld als antwoord op ontwikkelingen in de maatschappij. Er komen meer en meer eenpersoonshuishoudens en kleine huishoudens, er is sprake van vergrijzing. Dat heeft impact op de woningmarkt. Maar we bouwen nog als tweeduizend jaar geleden: twee lagen onder een kapje voor Jan Doorsnee.”
Dat klassieke woningtype sluit niet meer aan op de vraag, aldus De Haan: “Kijk naar woningcorporaties in krimpgebieden, naar de corporaties in Amsterdam. Die wensen een ander soort nieuwbouw, minder groot en minder lang in gebruik. Die vraag kun je beantwoorden met flexibiliteit en aanpasbaarheid.”

Lego
Het concept is op die twee principes gegrond. Bas de Haan: “De modules kunnen worden geplaatst voor een periode van enkele jaren, en dan desgewenst verplaatst en hergebruikt op een andere locatie. De NEZZT-modules zijn volledig demontabel.”
Daarnaast kan het concept meegroeien en -krimpen met woonwensen: “NEZZT werkt als Lego. Op de hoeken van de modules bevinden zich kolommen met koppelstukken waarmee je de modules aan elkaar schakelt. We bieden momenteel verschillende basisformaten aan, en werken toe naar een configurator waarmee een klant zijn eigen woonruimte samenstelt. Je kunt nu bijvoorbeeld kiezen uit familynezzt, singlenezzt, of socialnezzt, waarbij je in een woongemeenschap ruimtes en voorzieningen deelt. Je kunt als klant je woning steeds opnieuw configureren en aanpassen aan je actuele wensen.”

Prefab en plug and play
Die flexibiliteit-op-maat is niet aan de orde in de recente Amsterdamse en Almeerse NEZZT-projecten. De Haan: “Het is in de praktijk mogelijk, maar een project moet er wel op ingericht zijn. Je moet daar als opdrachtgever van tevoren over nadenken, in verband met zaken als fundering en extra bouwruimte. In de projecten in Almere en Amsterdam is dat niet gedaan. Die woningen worden verplaatst en dan op een nieuwe locatie opnieuw gebruikt, of na de gebruiksfase in hun geheel teruggenomen.”
De modules zijn volledig geprefabriceerd. De basis is staal en beton. Bas de Haan: “De prefab vloer bestaat uit een stalen cassette – - een rechthoek met stalen liggers -– die in een mal wordt geplaatst waarna er beton in gegoten wordt. Het plafond is een prefab staalelement. De wanden zijn van hsb en worden bij De Meeuw geproduceerd. De buitenspouw wordt naar believen voorzien van baksteenstrips, hout of staal. De binnenwanden zijn metalstud constructies, afgewerkt met Fermacell.”    
En NEZZT is plug and play, aldus De Haan: “De NEZZT-modules gaan hier het terrein af compleet met alle installaties. Onze nieuwste generatie modules worden veelal all-electric uitgevoerd en scoren daarbij minimaal energielabel A dankzij zonnepanelen, een warmteterugwin installatie en een warmtepomp.”

Biobased en domotica
Hergebruik is het verdienmodel. Dat maakt het concept ook circulair, stelt Bas de Haan: “De crux van circulair bouwen is dat we geen of weinig beroep doen op grondstoffen. De modules worden herplaatst en hergebruikt of gedemonteerd. En bij demontage hergebruiken we de onderdelen van de module. Het enige wat verwijderd wordt en uit de cyclus verdwijnt, is de aanheling die we bij montage aanbrengen in de naden van de betonvloer. De discussie is natuurlijk of beton circulair is. De keuze voor betonvloeren werd binnen De Meeuw gemaakt lang voordat NEZZT aan de orde was. "We kampten vroeger met dat stigma van ‘de keet’ met zijn gehorige houten wandjes. Toen is ooit besloten om betonnen vloeren te gaan gebruiken, voor een betere isolatie. Bij ons is het zo dat alle vloeren worden hergebruikt. Daarin steekt de circulariteit.” 
Bas de Haan verwacht dat bij het concept het accent de komende jaren meer komt te liggen op comfort en welzijn: “Dat zal vertaald worden naar de inzet van biobased materialen. Dat is voor ons vrij pril. Ook technologisch zijn er veranderingen op komst. Dat zien we nu al. In drie micro-appartementen die we vorig jaar bouwden in Almere, zit slimme domotica. Alles wordt in die woningen aangestuurd vanaf de tablet en de smartphone.”

Meerwaarde via toeleveranciers
Toeleveranciers zijn binnen NEZZT belangrijke partners, aldus de Haan: “Zij staan het dichtst op de ontwikkelingen, innovaties en mogelijkheden binnen hun eigen vakgebied. Daar willen we meer gebruik van gaan maken, onder andere om de circulariteit van het concept te vergroten.”
In Spark Village is dat al zichtbaar. De 240 woningen voor studenten en statushouders krijgen aluminium ramen en deuren van Reynaers. Projectmanager Theo van der Meijden van Reynaers: “Normaal gesproken kies je voor tijdelijke bouw al snel voor kunststof of houten kozijnen en deuren. Maar wij konden De Meeuw overtuigen dat aluminium een goed alternatief is. Esthetisch, maar ook in de exploitatie en wat betreft circulariteit.”

Proefwoning met slanke profielen
Spark Village is het eerste project waarbij Reynaers in NEZZT participeert. Van der Meijden: “NEZZT zit in een exclusiever segment dan de andere producten van De Meeuw. Daarbij past een materiaal met een fraaie uitstraling. Daarnaast biedt aluminium meer keuze van systemen. En men kan bij gestapelde bouw beter voldoen aan eisen ten aanzien van brandwerendheid. Aluminium is bovendien 100 procent recyclebaar.”
Over het terugnemen van de aluminium kozijnen heeft Reynaers nog geen afspraken met De Meeuw. Van der Meijden: “Hun verdienmodel is natuurlijk dat een NEZZT-woning blijft staan of in zijn geheel wordt hergebruikt – inclusief de aluminium kozijnen die er al inzitten.”
Bijzonder aan Spark Village is dat Reynaers de profielen levert, Van Oorschot Aluminium Constructies uit Helmond de kozijnen maakt, maar De Meeuw de montage van de kozijnen zelf doet, in de eigen fabriek.
In Spark Village wordt raam- en deursysteem CS 77 van Reynaers gebruikt. Van der Meijden: “Dit systeem sluit qua aanzicht aan op de kunststof profielen die aanvankelijk in het project gebruikt zouden worden. We maken binnenkort ook een proefwoning in Amsterdam, waar we ons SL 38 raam- en deursysteem toepassen. Dat is veel slanker en sluit beter aan op de wens van architecten om ranke systemen te gebruiken, zoals de vroegere stoeltjesprofielen.”


Spark Village
Voor woningcorporatie Rochdale bouwt De Meeuw 240 NEZZT-woningen, bestemd voor studenten en statushouders. De woningen komen op het Amsterdam Science Park, dat wordt ontwikkeld tot internationaal kenniscomplex, met een mix van wetenschappelijk onderwijs, onderzoeksinstanties en kennisintensieve bedrijven. Spark Village is ontworpen door architectenbureau Kok Harleman uit Amsterdam.


Karmijn en Lohuizen
Binnen zes maanden tijd – van toekenning vergunning tot oplevering - stonden ze er: 110 sociale huurwoningen aan de Amsterdamse Louwesweg voor statushouders en starters op de Amsterdamse woningmarkt. Het woningbouwcomplex Karmijn telt 88 eenpersoonsstudio’s en 22 tweepersoonsappartementen. Woningcorporatie Alliantie laat de NEZZT-woningen minimaal tien jaar op deze locatie staan. De woningen zijn ontworpen door SVP architecten.
Karmijn was het eerste van twee grote projecten die Alliantie en NEZZT in Amsterdam realiseerden. Begin 2018 zijn aan de Van Lohuizenlaan nog eens 81 woningen voor dezelfde doelgroepen opgeleverd.

Tekst: Hans Fuchs
Foto's NEZZT

 

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.