Nederlander vertrouwt op licht bij voordeur om inbreker buiten te houden.

Nederlander vertrouwt op licht bij voordeur om inbreker buiten te houden.

Een ruime meerderheid van de Nederlanders probeert inbrekers tijdens de zomervakantie buiten de deur te houden door het licht bij de voordeur aan te laten. 

Meeste maatregelen tegen diefstal in minder dan helft Nederlandse huishoudens aanwezig
Een ruime meerderheid van de Nederlanders probeert inbrekers tijdens de zomervakantie buiten de deur te houden door het licht bij de voordeur aan te laten. Dat blijkt uit een onderzoek van Blauw Research onder 1.025 Nederlanders in opdracht van a.s.r. Maar liefst 62% van de ondervraagden gaf aan het licht bij de voordeur als een beproefde methode te zien om het inbrekersgilde buiten de deur te houden. Opvallend is dat Nederlandse huishoudens weinig andere maatregelen treffen.
 
Nederlanders vinden inbraakpreventie heel belangrijk. Ze nemen echter weinig maatregelen om een inbraak te voorkomen, omdat ze denken dat dit veel geld en moeite kost. Behalve het aanlaten van het licht bij de voordeur is de meest getroffen maatregel het aanbrengen van goed hang- en sluitwerk, zoals een dievenklauw (46%), insteeksloten (45%) een driepuntssluiting (39%) en een anti-inbraakstrip (32%).
 
Inwoners van kleinere plaatsen nemen meer maatregelen tegen inbraak/diefstal dan stedelingen. Mogelijk is dit ook de reden waarom inwoners van kleinere plaatsen zich veiliger voelen dan inwoners van grote steden. Het hebben van huisdieren, zoals een waakhond, zorgt er niet voor dat mensen zich veiliger voelen dan mensen zonder huisdieren.
 
Sociale controle belangrijke factor bij inbraakpreventie 
Een kwart (25%) van de Nederlanders zegt aan digitale buurtpreventie te doen. Een voorbeeld hiervan is de Veiligebuurt-app. Deze app stelt buurtbewoners in staat om elkaar te informeren over mogelijk onraad in de buurt. 

Ber Onderwater, relatiemanager Schade bij a.s.r.: ‘Tijdens de zomervakantie zien inbrekers vaak hun kans schoon. Alleen het licht bij de voordeur aanlaten is niet voldoende om je te weren tegen inbrekers. Een belangrijke preventiemaatregel is samenwerken en buurtpreventie. In de zomermaanden surveilleert de politie vaak extra. Als je buren ook een oogje in het zeil houden ga je met een gerust gevoel op vakantie. Samen alert zijn kost helemaal niks en verkleint de kans op inbraken.’

Bron:ASR Verzekeringsmaatschappij

Foto: www.paulrattink.nl

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.