Nabeschouwing Bouwbeurs 2023

Nabeschouwing Bouwbeurs 2023

Innovaties voor een sector in transitie

Verrassend veel innovaties, op de drukbezochte Bouwbeurs van 2023 in de Utrechtse Jaarbeurs. Drie thema’s stonden op de beurs centraal: circulair bouwen, industrialisatie en digitalisering. Die moeten de bouw helpen om in 2050 volledig energieneutraal te opereren.

Maar, waar was iedereen? Tot en met de vorige editie van de Bouwbeurs (in 2019), vulde de raam- en deurbranche – en alle bedrijven in het kielzog – vele strekkende meters met stands. Dit jaar was die presentie bescheiden, en versnipperd over meerdere hallen. Volgens een van de exposanten uit de branche ligt het aan het verschuivende beurslandschap: “De Bouwbeurs is te generiek, vergeleken met bijvoorbeeld Gevel, Polyclose en Security of, in ons geval HoutPro+. Die bijeenkomsten zijn voor ons op maat gesneden. Daar treffen we onze klanten en prospects.”

Actuele thema’s
Generiek als de Bouwbeurs misschien zijn mag, de gekozen speerpunten waren actueel. De beurs speelde in op de aanrollende transitie in de bouw. De sector moet in 2050 CO2-neutraal zijn en over een paar jaar alvast voor de helft. En dan zijn er nog de dossiers rond de woningopgave, krimp en verdichting, energie, klimaat, stikstof. De Bouwbeurs haakte met drie thema’s aan op de problematiek: circulariteit, industrialisering en digitalisering. Dat zijn de bouwstenen van de klimaatneutrale bouw, aldus de organisator. Circulair bouwen met materialen die herbruikbaar zijn, hernieuwbaar, biobased, die terugkeren in de keten, het liefst geüpcycled. Industrieel bouwen om prefab maatwerk te leveren, vooraf geproduceerd op locaties ver van de bouwplaats, elementen van aanhoudend hoge kwaliteit. En digitalisering om processen optimaal te stroomlijnen en te sturen.

Veel innovaties
Dat de grote beursthema’s doorsijpelen in het aanbod aan producten en diensten, werd onder meer zichtbaar in twee prijzen die op de Bouwbeurs werden uitgereikt. De genomineerde producten en diensten waren een goede dwarsdoornede van wat de bouw in petto heeft om ‘Parijs’ te halen. Buiten beide beursprijzen om waren er volop innovaties te vinden op de beursvloer. Ook in de raam- en deurbranche. Heruvent uit Cuijk introduceerde een vacuümglas daklicht voor platte en licht hellende daken. Het bedrijf stond onder de handelsnaam Vlakkelichtkoepel op de beurs, onder andere ook met grootformaat lichtkoepels zonder kokers en met een passiefhuis daklicht. Innodeen bracht op de Bouwbeurs een nieuwe certificering onder de aandacht die het bedrijf vorig jaar ontving. De DTS-dorpel van het bedrijf werd C2C-zilver gecertificeerd.
Abus toonde de IoTect 9001, een elektronisch hangslot dat het bedrijf al eerder presenteerde op Security. Het slot, bestemd voor bijvoorbeeld bouwcontainers, kan op afstand worden geopend. Op de Bouwbeurs was ook al Tectiq te zien, het nieuwe toegangscontrolesysteem dat Abus komende zomer lanceert. Abus schaalt daarnaast op met Wapplox pro plus. Dat systeem maakt een ‘cascadesprong’ van 32 naar 160 cilinders, kan gekoppeld worden aan 10 camera’s (voorheen 6) en kan nu niet meer 500 gebruikers aan, maar 1000.

BouwBeurs Awards en de MKB Trofee
Op de Bouwbeurs werden twee prijzen vergeven aan innovaties die de bouw vooruit moeten helpen. De jury’s hadden daarbij ook oog voor de ramen- en deurenbranche.
In Utrecht werden voor het eerst de BouwBeurs Awards uitgereikt aan opvallende innovaties in drie categorieën. In de categorie ‘Circulariteit’ kende de jury een van de drie nominaties toe aan BENGglas van BENGproducts. De jury noemde het dunne, lichte en tegelijk hoog-isolerende vacuümglas een product waarmee de renovatiemarkt en monumenten goed uit de voeten kunnen; aanpassingen aan kozijnen kunnen achterwege blijven. Vacuümglas heeft een lagere CO2-footprint. Minpunt volgens de jury: de inzet van vacuümglas verlangt een goede installatie.

Ventilatieoplossing
BENGglas werd in zijn categorie niet de winnaar (dat werd het Beyond Wall System van Fassat Geveltechniek). In de categorie ‘Slim en efficiënt’ haalde wel een product uit de branche de winst binnen. De jury bekroonde de ComfoVar Aero ventilatieoplossing van Zehnder Group Nederland, een compacte, onderhoudsvrije WTW-ventilatieoplossing, voorzien van een dubbele flowcross voor een nauwkeurige debietmeting. De jury gaf de prijs aan het Zehnderproduct onder meer vanwege de efficiënte werking (als vereiste voor een gezond binnenklimaat), de eenvoudige installatie, het energiezuinige karakter en de ruimtebesparing door de compacte afmeting.

Online configurator
Ook in de prijzen viel de configurator voor prefabmaterialen Prefabmaat. De dienst won in zijn categorie ‘Vakmensen zaken’ en sleepte ook de publieksprijs binnen. Prefabmaat is een online configurator waarmee kleine aannemers prefab dakkapellen en houtskeletbouw-wanden op maat kunnen bestellen. Die worden vervolgens afgeleverd op de bouwplaats, inclusief hijswerk als dat nodig is. Waarde van Prefabmaat volgens de jury: het opent ook voor kleinere bouwbedrijven de deur naar de voordelen van werken met prefab: minder afval, hogere bouwkwaliteit, kortere bouwtijd en minder handwerk.

Lichte exoskeletten voor de bouw
Exoskeletten, daarvan waren op de Bouwbeurs meerdere varianten te zien. De jury van de BouwBelang MKB Trofee koos de lichtgewicht Liftsuit en Carrysuit van Auxivo als winnaar van de BouwBelang MKB Trofee 2023. De Liftsuit is een mechanisch exoskelet dat onderrug en knieën ondersteunt bij het tillen van materialen en het buigen van de rug. Elastische banden in het exoskelet helpen bij het tillen door bewegingsenergie op te slaan en weer af te geven. De Carrysuit helpt gebruikers bij het dragen van materialen, met een lichtgewicht aluminium harnas. De jury – die innovaties in de bouw toetst aan de bruikbaarheid en bereikbaarheid voor het mkb – roemt de twee exoskeletten als bijdrage aan betere werkomstandigheden op de bouwplaats. Juryvoorzitter Arie Grevers: “De exoskeletten helpen bouwers die dagelijks fysiek zwaar werk moeten verrichten – met in het kielzog mogelijk minder ziekteverzuim en lagere arbokosten. De prijsstelling maakt deze innovaties bereikbaar voor de hele mkb-bouw.”

Meer samenwerking
Om de bouw toekomstbestendig te maken, is meer samenwerking nodig tussen bouwpartijen en disciplines, betoogde de organisatie van de Bouwbeurs. Gebouwen worden complexer en technischer en dat verlangt meer samenwerking aan de voorkant van het traject. Dat samenwerken kan in de toekomst handen en voeten krijgen in de nieuwe Bouw & Installatie Hub. De Koninklijke Jaarbeurs, die behalve de Bouwbeurs ook de VSK-beurs organiseert, voegde de online platforms installatieprofs.nl en bouwbeurs.nl samen en lanceerde de nieuwe ‘hub’ bij aanvang van de beurs als een online kennisplatform voor de bouw- en installatiebranche om duurzame groei in de sector te versnellen.

Tekst Hans Fuchs Foto’s Jaarbeurs/Bjorn Hendriks
Raam en Deur editie 1-2023

In samenwerking met de vakmedia MIX en MIXpro is er de special BouwBeurs The Day After uitgebracht. Een overzicht van het getoonde beursnieuws van enkel van onze partners.
Lees deze special via:

https://e.issuu.com/embed.html?d=bouwbeurs2023_thedayafter_webversie&u=mixpress

 

 

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.