Montage van binnenuit

Montage van binnenuit

Prefab gevels in nhow hotel Amsterdam RAI

Met de beroemde reclamezuil van de RAI als inspiratie, ontwierp architectenbureau OMA het nieuwe nhow hotel Amsterdam RAI als een gebouw uit drie gestapelde driehoeken. Het hotel heeft 13.000 vierkante meter elementengevel, opgebouwd uit 2.600 prefab gevelelementen. Rollecate engineerde en produceerde de aluminium gevels en monteerde de gevelelementen van binnenuit. Het bedrijf uit Staphorst was ook verantwoordelijk voor de stalen vliesgevels op de begane grond, de stalen binnenkozijnen en de glazen gevels tussen de drie driehoekige blokken.

Het Signaal, zo heet de iconische reclamezuil pal naast de RAI die OMA als voorbeeld gebruikte voor het ontwerp van het nieuwe nhow hotel. De reclamedrager is sinds januari 2015 rijksmonument, als ensemble met de Europahal van de RAI, ontworpen door architect Alexander Bodon en opgeleverd in 1961. Bodons hal kreeg de monumentenstatus vanwege zijn ruimtelijkheid, heldere opzet, lichtheid en transparante constructie. OMA knoopte met het nhow Amsterdam RAI direct aan bij de opbouw van het Signaal. Het 91 meter hoge viersterren hotel bestaat uit drie gestapelde en gedraaide driehoeken, op een plint met een gebogen stalen vliesgevel en met glazen gevels als ‘transparante voeg’ tussen de driehoeken. Het hotel telt 25 verdiepingen en heeft 650 kamers. De bovenste twee verdiepingen herbergen ‘On Air’: een restaurant, lounge, conferentieruimte en een multimediastudio.

State of the art glas
Het nhow hotel scoort BREEAM-NL Excellent, onder andere dankzij een warmte-koudeopslag, HR-ketels en, aldus glasproducent Pilkington ‘state of the art beglazing’. Pilkington leverde de 9.000 vierkante meter zonwerende beglazing Pilkington Insulight Sun met Pilkington Suncool 50/25, 2.000 vierkante meter geëmailleerde panelen met zeefdruk en 700 vierkante meter gebogen zonwerend isolatieglas. Het meeste van dat glas zit in de 13.000 vierkante meter elementengevel van de drie vierkanten van het hotel. Die gevels zijn opgebouwd uit 2.600 door Rollecate geëngineerde en geproduceerde prefab elementen. Deze zijn voorzien van beeldbepalende verticale aluminium vinnen uit Schüco-profielen. De vinnen zijn aan één kant geslepen en spiegelend. Aan de andere zijde zijn ze blank geanodiseerd en hebben een mat aanzicht – op verzoek van de architect, die een minieme wisseling van beeld wilde bewerkstelligen afhankelijk van de hoek waaronder je naar het gebouw kijkt.

Uitdaging: driehoeken
De driehoeken van het Signaal gebruiken als inspiratiebron, dat had consequenties – voor de windlastberekeningen en daarmee voor de prefab gevelelementen en de profielen. De rekenmodellen uit het Bouwbesluit voldeden niet voor het bepalen van de windbelasting op de driehoekige hoofdvorm van de nieuwbouw. Rollecate moest uitwijken naar de windtunnel om de vinger te krijgen achter de geveldruk van de individuele kanten van de driehoeken – nodig voor de berekening van de gevelelementen en de profileringen, legt commercieel technisch adviseur Erik Beekman van Rollecate uit: "De vorm van het gebouw had behoorlijk effect, de winddruk was maximaal 1.680 pascal, in lijn met de verwachting, maar met name de windzuiging was erg hoog tot maximaal 3.561 pascal. Deze waarden worden dan de rekenwaarden, wat maakt dat het glas iets dikker moet –zeker ook het glas van de tussenverdiepingen vanwege de tweezijdige inklemming. Deze ruiten hebben onderling een kitvoeg, geen stijl.”

De stijlen van de gevel van het nhow RAI zijn driehoekig van vorm en circa 300 millimeter breed. De verdeling van de stijlen over de gevel is afhankelijk van de oriëntatie en is 900x1.200x1.800 millimeter (hoh). De naar het zuiden gerichte gevels hebben de meeste vinnen en dus de meeste zonwering. De op het oosten georiënteerde gevels hebben een stijlverdeling van 1.200 millimeter, de noordgerichte gevel een stijlverdeling van 1.800 millimeter.

Vinnen
Het nhow Amsterdam RAI hotel ligt ingeklemd in de oksel van de Ring A10 en de Europaboulevard. Ook dat had consequenties voor de gevelelementen. Het samenspel van glas, profiel en paneel draagt aan de gevel bij aan de geluidswering. Erik Beekman: “Om de hotelgasten een ongestoorde nachtrust te bezorgen, is gestreefd naar een optimale geluidswering – van binnen naar buiten maar ook van flankerend geluid tussen de kamers onderling. Dus hoewel gewerkt is met lichte bouwmaterialen met een hoge isolatiewaarde, hebben we veel onderzoek gedaan naar de juiste toepassing en verzwaring van de materialen. De puien en de binnenafwerking zijn zowel flankerend als wat betreft de transmissie binnen-buiten in het Schüco-laboratorium gemeten. Door alle profielen verzwaard uit te voeren, is de gevel ook qua geluidwering heel evenwichtig opgebouwd.”
Ook de eisen van projectarchitect Reinier de Graaf aan de vlakheid van de profielen droeg bij aan de geluidswerende capaciteit van de vinnen. De Graaf verlangde een verschil in afwerking en glansgraad aan de beide zijden van de vinnen. De vinnen zijn aan één kant geslepen en spiegelend, aan de andere zijde blank geanodiseerd en mat aanzicht. De glansgraad vroeg om een extreem vlak profiel. Dat verlangde een dubbele wanddikte van vier in plaats van twee millimeter. Beekman: “De buitenschalen van de profielen zijn zo’n vier millimeter. Die extra dikte zorgt dat de steunwanden in het profiel zich niet aftekenen op het buitenoppervlak. Ook blijft het profiel mooi vlak bij het polijsten, we hadden dus geen golfeffect door de polijstkrachten.”

Vanwege de binnenstedelijke ligging van het nhow hotel werden de 2.600 bij Rollecate geprefabriceerde gevelelementen van binnenuit gemonteerd.

Rollecate prefabriceerde de gevelelementen zo, dat ze met de kraan naar de gewenste verdieping gehesen konden worden om vandaaruit verder geopperd en uitgesorteerd te worden. De prefab gevelelementen kregen daarom een beperkte elementbreedte tot 1.800 millimeter en maximaal 5.400 millimeter lengte.

De puien werden met de bouwkraan en losbordessen aangevoerd en met elektrische pallettruckjes verdeeld. Daarna werden de elementen met een elektrische kraan en een glaslift van de transportbok in de gevel getild.

Monteren van binnenuit
De binnenstedelijke ligging van het hotel had consequenties voor de montage van de gevels. De 2.600 gevelelementen werden geprefabriceerd bij Rollecate in Staphorst en op de bouwplaats van binnenuit gemonteerd.
In Amsterdam was ruimte voor slechts één torenkraan en just-in-time aanleveren van de aluminium elementen. En ook hier verlangde de driehoekige grondvorm van de bouwblokken van het hotel om een maatoplossing. De draaiing van de driehoeken ten opzichte van elkaar hield in dat de kraan niet elk gevelvlak kon bereiken. Daarom prefabriceerde Rollecate de gevelelementen zo, dat ze met de kraan naar de gewenste verdieping gehesen konden worden om vandaaruit verder geopperd en uitgesorteerd te worden. Op de verdiepingsvloer werden de elementen daarna met kleine hijsmiddelen in het gevelvlak gehesen en van binnenuit vastgezet op ingestorte ankers. Beekman: “De prefab gevelelementen moesten door het gebouw vervoerd kunnen worden. Daarvoor beperkten we de elementbreedte tot 1800 millimeter met een maximale lengte van 5400 millimeter, en lieten speciale bokken maken om de elementen zijdelings liggend te vervoeren.”
De montagewerkzaamheden gingen voor Rollecate van start met het uitzetten van de maatvoering van de ankers, zodat deze onafhankelijk van de gebouwtoleranties op de juiste maat gesteld werden. Beekman: “Daarna brachten we flexibele dichtingsprofielen aan die zorgen dat de elementen luchtdicht op elkaar aansluiten. De puien werden met behulp van de bouwkraan en losbordessen aangevoerd en met elektrische pallettruckjes verdeeld. Daarna werden de elementen met een elektrische kraan en een glaslift van de transportbok in de gevel getild. Nadat de gevel gesloten was, werden de stalen vloerrandaansluitingen en – door de aannemer – de koofconstructie aangebracht, waarna de hele vloerrand met een eigen inblaasmachine werd gevuld met steenwol.”

Gebogen glas
Behalve de aluminium elementengevels en vin-profielen was Rollecate ook verantwoordelijk voor de stalen kozijnen en de vliesgevel in de plint van het nhow Amsterdam RAI. De vliesgevel heeft een oppervlakte van 900 vierkante meter en is voorzien van gebogen glas met een radius van 16.585 millimeter. Commercieel technisch adviseur Erik Beekman van Rollecate: “Dat is erg weinig, maar de gebogen gevel geeft het gebouw een rijke uitstraling. De stijlen zijn massief uitgevoerd, om ze zo slank mogelijk te laten zijn. Deze stijlen zijn met een laser gesneden uit 60 millimeter dikke staalplaten. Zo hebben de reguliere stijlen een diepte van slechts 123 millimeter en zijn de stijlen ter plaatse van de vide met een 9 meter overspanning slechts 240 millimeter diep.” De stalen binnenkozijnen zijn brandwerend en bevinden zich in de kern en de gangen van het hotelgebouw. De doorzichtgevels tussen de driehoekige bouwblokken zijn volledig uit glas en voldoen aan hoge veiligheidseisen en windbelasting. Beekman: “Hierdoor is het glas 55 millimeter dik en voorzien van een 30 millimeter dikke binnenruit bestaande uit 3 ruiten van 10 millimeter en 4 polyvinylbutyral (pvb) folies.”

Productie van de profielen
Rollecate produceerde de gevelelementen voor het nhow Amsterdam RAI met een nieuw vijfassig bewerkingscentrum, speciaal aangeschaft voor dit project. Erik Beekman van Rollecate. “Doordat de verwerking van één profiel zo’n 20 minuten duurde, is gekozen voor een machine die zowel links als rechts een profiel kan bewerken. Terwijl links een profiel bewerkt wordt, kan rechts het bewerkte stuk worden schoongemaakt en vervangen voor een nieuwe lengteprofiel. Deze machine is dan ook zo’n 15 meter lang. Door de afmetingen en gewichten van het profiel is voor de bevoorrading van de machine een lichte kraanbaan geplaatst die met zuigers het profiel aanpikt. Hierdoor kan de machine non-stop doorwerken, waarbij in één handeling alle zaag-, boor- en freesbewerkingen worden uitgevoerd.”

–––––––––––––––––––––––––
Hotel nhow Amsterdam RAI
Opdrachtgever COD (Cradle of Development), Being Development
Architect OMA
Aannemer Pleijsier Bouw Nijkerk
Gevelbouwer Rollecate Groep
Systeemleverancier Schüco Nederland
Glas Pilkington
Installaties Tecco Installaties
–––––––––––––––––––––––––
Dit artikel staat in de rubriek 'Bouwplaats' in de Raam en Deur juni editie  3-2020.
Tekt Hans Fuchs  Beeld Rollecate.

 

 

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief