Meeste woninginbraken tussen november en februari

Meeste woninginbraken tussen november en februari

Wanneer, waar, en hoe er wordt  ingebroken? - de huidige studie van de politie in Keulen verduidelijkt

Van november tot februari vinden de meeste inbraken plaats - inbrekers zijn bijzonder actief op donderdag tot en met zaterdag. Het beveiligen van ramen en patiodeuren op de begane grond is een belangrijke preventieve maatregel - zowel in eengezinswoningen als in appartementen gebouwen. 

Weersinvloeden
November is niet alleen de meest weerbarstige maand van het jaar – maar ook de meest inbraak gevoelige. Dit blijkt uit het huidige onderzoek in Keulen 2017 (8e editie), waarin ongeveer 85 procent van de 3 496 geregistreerde woninginbraken in de regio Keulen en Leverkusen werden geëvalueerd. Het feit dat bijna elke seconde een inbraak in het beginnend stadium werd afgebroken, is een belangrijke bevinding van het onderzoek en laat zien: het gebruik van veiligheidstechnologie werkt.

Vooral de combinatie van mechanische beveiliging en smarthome technologie die aanwezigheid simuleert, schrikt potentiële boosdoeners af.

Hoe, waar en wanneer inbrekers het huis en het appartement binnenkomen
Kortom, de manier waarop inbrekers zoeken naar toegang tot het object verschilt voor eengezinswoningen en gebouwen met meerdere gezinnen. In eengezinswoningen kozen de daders vaak de weg - in ongeveer 78 procent van de gevallen - via openslaande deuren en ramen, en in meer dan 61 procent van de gevallen werd het slot geforceerd. Dit gebeurt meestal relatief stil met een gewone schroevendraaier, die goed opgeborgen kan worden in de jas of rugzak van de inbreker. Een ander beeld komt naar voren bij het kijken naar de inbraak in appartementen gebouwen- in meer dan de helft van de gevallen (52,3 procent) begeeft de overtreder zich door de voordeur van het appartement. Hier is echter ook de zogenaamde "modus operandi" - dwz de manier waarop deze het object binnengaat - hetzelfde: namelijk door het forceren van de toegang aan de buitenzijde. (62,29 procent).

Ongeveer elke tweede inbraak wordt afgebroken tijdens de poging, deels vanwege geïnstalleerde veiligheidstechnologie

Hoe en waarmee inbraken kunnen worden voorkomen
Ongeacht de vorm van het gebouw (enkele of meervoudige woning) en de locatie van de inbraak (raam, terras of voordeur), maakt het onderzoek duidelijk dat het gebruik van ramen en deuren de eerste instapmethode is. Hieruit kan worden afgeleid hoe een effectieve bescherming wordt bereikt: namelijk door mechanische beveiligingen die beschermen tegen de werkwijze van deze typische dader. Ramen en patiodeuren kunnen worden beveiligd met bijvoorbeeld extra sloten. Bij de voordeur van het appartement bieden wapeningsstaven die over de deur zijn aangebracht optimale bescherming. Overigens pleit een verdere bevinding van de studie voor de installatie van veiligheidstechnologie: in slechts 1,05 procent van de onderzochte gevallen kon ingebouwde veiligheidstechnologie een inbraak niet voorkomen. Bij het selecteren, is het belangrijk om aandacht te besteden aan geteste producten die door een professional worden geïnstalleerd. Dit hang- en sluitwerk is uitgerust met een extra elektronica-eenheid en kunnen in alarmsystemen worden geïntegreerd. Nagenoeg alle leveranciers van hang- en sluitwerk hebben soortgelijke systemen in hun assortiment.

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.

Inschrijven nieuwsbrief