Maakbaar?

Maakbaar?

Peter Kraak over hoe het architectonisch ontwerp en de praktijk elkaars tegenpolen kunnen zijn.

Bij de beoordeling van het bestek van een omvangrijk bouwwerk waren er nogal wat opmerkingen. Het was onmogelijk de aluminium kozijnen in de gebruikelijke bouwvolgorde te plaatsen en ik zag werkelijk niet hoe de aluminium kozijnen beglaasd moesten gaan worden. Volgens de architect was het allemaal mogelijk. De sfeer van het gesprek ging er niet op vooruit toen ik met hem een kozijn nader onder de loep nam. Toch niet helemaal zeker van zijn zaak werd mij een nadere studie beloofd van het plaatsen en beglazen van de kozijnen. Je zou toch maar glaszetter zijn.

Het vak van de glaszetter is er de afgelopen jaren niet makkelijker op geworden. Was het in het begin van de jaren 70 van de vorige eeuw voor een glaszetter nog heel gebruikelijk om met een partijtje glas naar een bouwplaats te rijden of een plaatselijk voetbaltalent achterna te reizen om gesneuvelde ruiten te vervangen, nu is dat wel anders. 
In bestekken staat gewoonlijk aangegeven dat de beglazing in HR++glas uitgevoerd moet zijn, geluid- en brandwerend moet zijn conform het bouwbesluit en moet voldoen aan de NEN 3569, de norm die risico van lichamelijk letsel door brekend en vallend glas moet beperken. De spacers van het dubbelglas moeten bovendien het kleurenschema van de kozijnen en ramen volgen. Kortom: glaszetter, zoek zelf maar uit welke eisen gelden voor welke ruit. Waarbij je ook dan ook nog rekening moet houden met de vraag: 'Is plaatsen van het glas wel mogelijk? Krijgen we het glas nog bij en in de sponning?' 

De ruiten zijn er bovendien niet kleiner op geworden door de verbeterde isolatiewaarden van glas en de vereiste lichttoetreding. Vanuit de arbovoorschriften houdt het plaatsen van dubbelglas door 1 persoon op bij ca. 1m2. Bij afmetingen groter dan 2 m2 of dikkere glaspanelen zijn hulpmiddelen nodig. Welnu, die zijn er: van glasliften, glasplaatsers, glasridders tot glaszuigers die het mogelijk maken om glas mechanisch te transporteren en te plaatsen. Hulpmiddelen die op de bouwplaats het beroep van glaszetters lichter maken. Mocht het plaatsen niet helemaal gelukt zijn en de ruit tijdens de bouw beschadigd raken door specieresten of gekrast zijn, dan is er de glaspoetser. De man die alle onvolkomenheden weg poetst. Als al die hobbels zijn overwonnen, voel ik mij ongemakkelijk als ik een ruit afkeur omdat er in het glas aan de spouwzijde een krasje zit.   

En een ruit die later vervangen moet worden? Het kan een grote opgave worden. Het is niet ondenkbaar dat je als bewoner van een woning met beglazing met breuk of blindslag even moet wachten voordat je glas vervangen wordt. Je hoort het de bewoner al zeggen: 'Er kwam eerst een man kijken naar het glas en toen moest het besteld worden. Daarna begon het wachten. Vervolgens is de plaatsing afgelast omdat ze het glas niet door mijn woning kregen en vervolgens paste de ruit niet.'  

De studie van de architect toonde aan dat het plaatsen van glas tijdens de bouw en ook in de beheerfase goed mogelijk was met de nodige hulpmiddelen. Hij had er werk van gemaakt. Bij een loggia met een forse pui was het echter niet mogelijk de ruit te vervangen. De architect stelde voor hier bij glasbreuk een kalf te laten plaatsen. Ik heb dit voorstel beleefd geweigerd. Je krijg het een bewoner op termijn gewoon niet uitgelegd.  

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.