Kwaliteitsproducten voor ouderen

Kwaliteitsproducten voor ouderen

Ouderen blijven steeds vaker langer thuis wonen. Dat biedt kansen voor ondernemers. Want senioren willen ook veilig wonen.

Als zij zelf niet makkelijk meer de deur open kunnen doen, kan slimme techniek hen daarbij helpen. Met sleutelkluisjes of andere mechanische en elektronische toegangsoplossingen krijgen hulpverleners, zoals thuiszorg en schoonmaakdienst, makkelijk toegang tot de woning. Bij de afweging voor deze producten speelt kwaliteit, gebruikersgemak en veiligheid een belangrijke rol.

Kwaliteit
Kies voor een gecertificeerd product. Lilian Tieman, adviseur Veilig Wonen van het CCV: “Kluisjes met het Politiekeurmerk Veilig Wonen zijn bestand tegen minimaal drie minuten inbraakgeweld. Een  SKG** gecertificeerd sleutelkluisje met een cilinder moet wel een voorziening tegen cilindertrekken met SKG*** hebben.” Daarnaast zijn er andere gecertificeerde oplossingen, zoals elektronisch toegangsbeheer waarbij het slot opengaat via een mobiele telefoon of sloten met geïntegreerde kluisjes, bijvoorbeeld in de deurgreep.

Uitgangspunt is dat het sluitsysteem voldoet aan minimaal SKG** inclusief elektronica-eisen; hierbij wordt ook rekening gehouden met bijvoorbeeld manipulatie van de elektronica. Toch blijken er veel elektronische systemen op de markt die (nog) niet gecertificeerd zijn of die onterecht met kwaliteitlogo’s van keurmerken adverteren. Belangrijk dus om bewoners goed te adviseren en de SKG-certificatie te controleren. Op de actuele productenlijst van het Politiekeurmerk staat een overzicht met alle gecertificeerde kluizen en (elektromechanische) cilinders en sluitsystemen. Dit overzicht wordt twee maal jaarlijks bijgewerkt, zodat nieuwe producten snel op de lijst komen.

Inkoop
Vaak wordt de keuze voor een bepaald type sleutelkluis gebaseerd op de inkoopprijs, aldus Tieman. Dan komen veelal niet de kwalitatief beste producten naar voren. Juist omdat er een keuze is in gecertificeerde sleutelkluizen of mechanische gecertificeerde producten en elektromechanische cilindersystemen is het belangrijk dat de kwaliteit en veiligheid als   selectiecriteria op inkooplijsten staan.

Gebruikersgemak voor de bewoner en de professional die geoorloofd toegang tot de woning wil, is belangrijk. De markt biedt steeds meer systemen waarop de bewoner zelf de regie heeft. Een gebruiker moet weten hoe om te gaan met het systeem: is het eenvoudig te bedienen, bijvoorbeeld? 

Veiligheid
Daarnaast speelt veiligheid van het systeem, zoals elektronische toegangssystemen, een rol. Hiermee gebruikt iemand een elektronische sleutel, zoals een mobiele telefoon of pasje, om de woning te betreden. Deze sleutel en het sluitsysteem communiceren met elkaar (eventueel ook nog gecombineerd met een mechanische sleutel). Een goede beschermde softwareomgeving is steeds belangrijker. 
Naast bewust omgaan met veilige toegang is ook de samenwerking met alle belanghebbenden essentieel. 

www.hetccv.nl
www.politiekeurmerk.nl

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.