'Goede sloten tegen inbraak veel goedkoper dan politie-inzet'
Vollaard berekende dat investeringen in inbraakpreventie ruim twee keer zo goedkoop is.
Het is veel effectiever en goedkoper om huizen te voorzien van goed hang- en sluitwerk dan om extra politie in te zetten om inbraakcijfers omlaag te krijgen.
Dat zegt misdaadeconoom Ben Vollaard van de Universiteit van Tilburg woensdag in de uitzending van NCRV's Altijd Wat Monitor.
Vollaard berekende dat investeringen in inbraakpreventie ruim twee keer zo goedkoop zijn als het opschroeven van de politie-inzet. Inbraakpreventie is zelfs vier keer goedkoper wanneer de kosten van het vastzetten en berechten van inbrekers worden meegerekend. Volgens Vollaard zal het aantal woninginbraken fors dalen als alle sociale huurwoningen, goed voor dertig procent van alle woningen in Nederland, worden voorzien van degelijk hang- en sluitwerk. Hij doelt dan vooral op slecht beveiligde huurwoningen in achterstandswijken. Vollaard stelt dat woningcorporaties hier veel meer aan moeten doen. Criminoloog Jan van Dijk valt Vollaard bij. "Ik zou prioriteit geven aan inbraken in de zwakkere wijken, omdat daar het probleem het grootst is", zegt hij. "Daar worden de meeste inbraken gepleegd en die mensen zullen de laatste zijn die uit zichzelf 400 euro uitgeven aan betere sloten."
Afspraken
Ook Van Dijk roept de overheid en woningcorporaties op om meer te investeren in inbraakpreventie. "Ik denk dat je met de corporatie tot afspraken moet komen om de honderd kwetsbare wijken van Nederland beter te beveiligen. Dat kan ook met wetgeving, maar dan zal je eveneens 100 miljoen op tafel moeten leggen." Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie maakte van het terugbrengen van woninginbraken eerder topprioriteit. Hij stelde in 2013 dat het aantal woninginbraken voor 2017 moet worden teruggebracht naar maximaal 65.000 per jaar. In 2012 waren dit er nog 91.153.
Beveiligd
Woensdag maakt Opstelten bekend dat meer dan 111.000 huurwoningen de komende jaren beter worden beveiligd tegen inbraak. Bouwbedrijven, woningcorporaties en Opstelten gaan samenwerken om het aantal inbraken terug te dringen.
In een jaar moeten 11.000 huurwoningen voldoen aan de eisen voor het politiekeurmerk Veilig Wonen. In 2020 moeten de overige 100.000 woningen dit keurmerk hebben gekregen. Voor het keurmerk moet een huis goede sloten hebben en verlichting bij de buitendeur. Verder moet vanuit de hal te zien zijn wie er bij de deur staat en op elke etage moeten rookmelders hangen.
Door: NU.nl/Novum
Neem hier een abonnement op Raam en Deur, ontvang het blad tot eind 2018 en blijf als eerste op de hoogte van al het nieuws.