Gelukkig hebben leveranciers niet stil gezeten.

Gelukkig hebben leveranciers niet stil gezeten.

Als we gebouwen gaan isoleren vormen ramen, kozijnen en deuren nog steeds de zwakste schakel.

 

Kozijn en glas vormen een eenheid in verscheidenheid.

Als we gebouwen gaan isoleren vormen ramen, kozijnen en deuren nog steeds de zwakste schakel.
We hebben eerder gezien dat indrukwekkende innovaties aan de glaskwaliteit van de ramen het comfort enorm hebben vergroot. En de energieverliezen erdoor drastisch hebben verkleind.
Waar bij enkel glas het ijs aan de binnenkant op de ruit kon staan en de temperatuur aan de binnenkant weinig verschilde van de buitentemperatuur is dat bij de nieuwe superkwaliteiten veranderd. Bij strenge vorst kan het glas aan de binnenkant zelfs 18 graden zijn.
In die situatie is het goed om kritisch naar de kozijnen te kijken. 
Dit superglas in een “ouderwets” kozijn zetten zou verspilling betekenen en niet zonder risico zijn.
Het gevaar is niet denkbeeldig dat het kozijn bij lage buitentemperaturen zo koud wordt dat daarop condensatie plaats vindt. Dat zulks ongewenst is spreekt vanzelf.

Gelukkig hebben veel leveranciers van kozijnen niet stil gezeten. Er heeft een indrukwekkende productontwikkeling plaats gevonden. Er waren en zijn over de hele linie goede initiatieven, los van de gebruikte materiaalsoorten. Op alle manieren zijn er oplossingen gevonden om te voorkomen dat er via het kozijn een “kortsluiting” plaats vindt van de temperatuur aan de buitenzijde ervan naar de binnenkant. De weg van de kou naar de binnenkant van de woning wordt op vele, soms creatieve manieren onderbroken.

Het “wildste” kozijn dat ik ooit zag stond op een Duitse bouwbeurs. Het was van massief PUR schuim met alleen een strategisch geplaatste metalen versterking voor de benodigde stijfheid. Grootschalige toepassing ervan ben ik echter nog nooit tegen gekomen.

Helaas haalden niet alle kozijnleveranciers “ het onderste uit de kan”. En wonderlijk genoeg kunnen zij hun product onterecht toch op een positieve manier presenteren. Ze worden geholpen door de spectaculaire glasverbetering van de glaskwaliteit waar ik eerder over schreef. En maken gebruik van de onwetendheid van hun afnemers.

Bij de bouwfysische berekening van de energieprestatie van een gebouw wordt een waarde gehanteerd voor de totale isolatiewaarde van glas en kozijn samen. Door een niet optimaal kozijn te voorzien van een extreem goede glaskwaliteit kan die isolatiewaarde toch goed lijken.

Het totale getal van ruit en kozijn wordt echter berekend in een formule waarin de waarde van het glas en van het kozijn afzonderlijk worden ingevoerd.

Afnemers moeten daarom op hun hoede zijn als een kozijnleverancier alleen de waarde opgeeft van het geheel en niet die van de afzonderlijke delen. Doorgaans “vallen ze door de mand” als een potentiële afnemer daarnaast vraagt naar de waarde van glas en kozijn afzonderlijk.

ir. Chris Zijdeveld, AcademyNL. Tel. (0348) 439 600.
E-mail: info@academynl.nl

 

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief