Familiebedrijf Alprokon: al 50 jaar innovatief en creatief

Familiebedrijf Alprokon: al 50 jaar innovatief en creatief

Drie broers en een dochter bouwen een familiebedrijf op de creatieve ideeën van met name de oudste. Aluminium is het materiaal.

En daar maken ze producten van als dakrandprofielen en dakrandbeveiliging voor toepassing op de bouwplaats. Maar het meest van al is Alprokon Aluminium bekend om zijn deurnaalden voor de dubbele deuren.

Het eigendom van het familiebedrijf Alprokon is sinds een aantal jaren overgegaan in handen van algemeen directeur Petra van Herpen (52). Commercieel directeur Henk van Herpen (59) en technisch directeur Rob Huizer (48) vormen samen de leidinggevende aanspreekpunten binnen het bedrijf in Barendrecht. 
Oprichter van het bedrijf is Henks broer Fred van Herpen (81) die samen met broer Joop (71) – de man die de vinger aan de organisatorische en financiële pols hield als algemeen directeur – lange tijd, met succes, aan het roer stond van het bedrijf. Henk heeft lange tijd met zijn broers samengewerkt en is de aangewezen persoon om wat herinneringen op te halen en vooruit te kijken. 
Henk van Herpen: ‘Fred is altijd het creatieve brein geweest. Aan zijn denkwerk hebben we het overgrote deel van onze tachtig octrooien te danken. Als hij een idee had voor een product, rustte hij niet voordat het concept helemaal uitgewerkt was. Dagen achtereen zonder pauze kon hij eraan werken. Hij denkt, zogezegd, in aluminium oplossingen. 
Ondanks zijn leeftijd is hij nog steeds zeer betrokken en kan hij gepassioneerd raken van wat je allemaal met aluminium kunt doen. Een uitvinder in hart en nieren, tamelijk onconventioneel, niet gericht op uiterlijkheden en wars van structuur en regelmaat die er ook moet zijn in een bedrijf. Dat was meer Joops afdeling. Wat dat betreft vulden ze elkaar perfect aan.  Ik kan me herinneren dat ik Fred een keer aansprak op zijn kleding – simpel overhemd en spijkerbroek – toen hij met een oude dossiermap  onder zijn arm een klant wilde bezoeken om een nieuwe vinding te presenteren.  Ik zei: moet je niet wat anders aandoen; zo kun je toch niet verschijnen bij een van onze beste klanten ? Toen zei hij: wat denk je, willen ze met ons in zee om mijn mooie pak of om wat er in mijn hoofd zit?
Broer Joop was algemeen directeur, de financiële man, de man op het kantoor die structuur gaf aan het bedrijf. Die zorgde voor het implementeren van nieuwe producten in de productie, kortom de rechterhand van Fred. Ik kwam pas veel later het bedrijf versterken, in 1978, elf jaar na de oprichting. Ik was juist begonnen aan een avondopleiding werktuigbouw en Fred had wel tekenwerk voor mij te doen. En van lieverlee pak je eens de telefoon op. Voor ik er erg in had, was ik de man in de verkoop, en werd gestimuleerd mij te bekwamen in die richting. Je verwierf op een bijna natuurlijke manier je plek in het bedrijf. Dat geldt ook voor onze medewerkers, die doorgaans lang aan ons bedrijf verbonden blijven. Een veertigjarig dienstverband is geen uitzondering.

 ‘Een goed product verkoopt zich nog steeds, maar je moet er wel moeite voor doen’

Doorbraak
De doorbraak voor het bedrijf kwam met de eerste grote klant, Stork Boxmeer. Het bedrijf van de Van Herpens maakte aluminium isolatieplaten voor machines en schaaldelen voor de isolatie van leidingen. Vierendertig jaren – tot de verhuizing naar de huidige locatie in 2001 – was het  bedrijf hofleverancier van Stork. Daar is in gezamenlijk overleg een einde aan gekomen toen deze overstapte op andere materialen. Inmiddels  hadden de broers een goed geoutilleerde productiehal opgetuigd, waarin tal van producten gefabriceerd werden. Fred bleek een neus te hebben voor het ontwikkelen van aluminium producten waar behoefte aan was. Met name de deurnaalden voor dubbele en enkele deuren, voor pendel- en wisseldeuren zijn een regelrecht succes geworden door onder meer hun inbraak- , tocht en brandwerende kwaliteiten. 

Overuren 
De vraag bleef ongekend groeien en op het hoogtepunt kende het bedrijf twee problemen. Henk: ‘Hoe krijgen we de spullen op tijd de deur uit en wat moeten de overwerkende medewerkers vanavond eten? Intensief, dat was het wel. Op vrijdagmiddag was de puf er wel uit. Maar het was achteraf gezien toch wel een hele mooie tijd. Er was saamhorigheid, loyaliteit en een gevoel van: samen de schouders eronder. Typische eigenschappen van een familiebedrijf.’ 

‘Saamhorigheid, loyaliteit en een gevoel van: samen de schouders eronder. Typische eigenschappen van een familiebedrijf’

Crisis
En toen werd het 2008. De vraag naar de aluminium bouwproducten stagneerde. Maar ook in mindere tijden bleef Alprokon het sociale familiebedrijf. Het kapitaal van het bedrijf wordt immers gevormd door de mensen die daar werkzaam zijn. Maar wat betekent dat in crisistijd? 
Henk: ‘ Heel simpel, je wilt de vakmensen die zich al zo lang voor je bedrijf inzetten ook deze tijden binnen boord houden. Vanuit bedrijfsmatig objectief niet altijd de beste keuze, maar wij voelen ons verantwoordelijk voor ieders boterham. Hoe hielden we de mensen aan het werk? We hebben altijd eenvoudige werkzaamheden uitbesteed aan een sociale werkplaats. Die hebben we tijdelijk teruggehaald voor onze eigen mensen. We hebben die “overbodige” manuren ingezet bij de in ontwikkeling van producten en vaardigheden. Ons eigen bedrijfspand volledig gerenoveerd. Maar gelukkig bleven ook grotere projecten doorlopen in bijvoorbeeld de zorg en onderwijs. En natuurlijk ook onze buitenlandse klanten hielden ons aardig aan het werk. Tuurlijk hebben wij veel mindere jaren gekend, maar uiteindelijk hebben we niemand hoeven te ontslaan. Anno 2017 is iedereen weer aardig aan het werk. We zitten bordenvol nieuwe plannen, en dan is het fijn dat alle mannen en vrouwen met ervaring en kennis nog steeds binnen het bedrijf werken. 

Heroriëntatie
Hoe gek het ook klinkt; het mooie aan een crisisperiode is dat je nou eens niet automatisch de wind in de zeilen hebt. Iedereen schudt wakker uit die veilige welvarende status en het vaste stramien. Het noopt je tot heroriëntatie. Waar staat het bedrijf nu en waar willen we naartoe? Maar vooral ook; wat of wie hebben we daar voor nodig? Wij hebben altijd in product en productontwikkeling gedacht, technische ontwikkelingen, beter, hoogwaardiger, voldoen aan de eisen… Enorm belangrijk natuurlijk. Het is nog steeds zo, dat een goed product zichzelf verkoopt, zoals Fred altijd zegt, maar je moet er wel wat meer voor doen, anno 2017 is dat goede product niet voldoende om tot het maximale resultaat te komen.’
We hebben het strategisch raamwerk opnieuw gedefinieerd. Fred en Joop hebben een fantastisch bedrijf “groot” gemaakt, de volgende generatie heeft tot doel dit “op z’n minst” zo te houden. Petra van Herpen, dochter van oprichter Fred, vormt samen met technisch directeur Rob Huizer, het nieuwe creatieve front. Productontwikkeling blijft ook in de toekomst voor Alprokon een belangrijke spil binnen het bedrijf. 
Henk zelf gaat een deel van de commerciële activiteiten in de komende jaren met plezier overdragen aan een opvolger. Zijn specialisatie, de Alprokon-productkennis, gaat hij o.a. inzetten om bijvoorbeeld lezingen en workshops verzorgen, op locatie en in de goedgeoutilleerde voorlichtingsruimte van het bedrijfspand in Barendrecht.
De nieuwe strategie zal ook leiden tot meer doelgerichte specialismen. ‘We gaan meer denken in productfamilies gericht op de bouwnijverheid. Er is natuurlijk volop ruimte voor de ontwikkeling van een goed idee, maar dan wel strakker geregisseerd. Zo hebben we in het verleden ook (branche vreemde) aluminium scheepsmasten en zwaaibomen geproduceerd. Dat soort uitstapjes komen niet vaak meer voor. Of ik dat jammer vind? Het is minder avontuurlijk, dat klopt, maar we hebben nu andere verantwoordelijkheden dan vijftig jaar geleden toen mijn broers in een oude schuur de basis legden voor wat we nu zijn: een stabiel en gezond bedrijf met een toekomst dat tegen een stootje kan en dat binnen de bouwsector met topproducten toonaangevend wil zijn.’

Tekst: Arie Gevers

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief