De kleinste details bepalen de kwaliteit!

De kleinste details bepalen de kwaliteit!

Een raam en deursysteem bestaat uit vele componenten. Ze geven bescherming tegen ongewenst bezoek en weers- en geluidsinvloeden. 

De kozijnen, vaste beglazing, draaiende delen, bij houten kozijnen lijmen, kit en laksystemen, glas, hang – en sluitwerk en eventueel ventilatievoorzieningen. Dezelfde ramen en deuren hebben een belangrijke functie in een gebouw. Ze geven ons toegang, daglicht, maar ook bescherming tegen ongewenst bezoek en weers- en geluidsinvloeden. Ze zijn onderdeel van de thermische schil van een gebouw, dus moeten goed isoleren. En niet onbelangrijk; de ramen en deuren moeten deze prestaties tientallen jaren lang probleemloos leveren! Dit vraagt het nodige van de materialen en componenten, en dit wordt nogal eens onderschat bij het kiezen van materialen en systemen.

De dichting
In iedere deur en bewegend raam zit een component die veel invloed heeft op deze prestaties. De dichting. Voor een leek vaak niet meer dan een ‘rubbertje’ wat zorgt voor wind- en waterdichtheid, zonder te realiseren aan welke hoge eisen de dichting tegenwoordig moet voldoen.
Uiteraard moet een dichting de deur of het raam afdichten, en in feite lijkt het geen lastige opgave om iets te maken wat een raam of deur dicht krijgt, echter de belangrijkste eigenschap van een dichting is de kracht die men nodig heeft om een raam of deur te sluiten. De eindgebruiker heeft het liefst een deur die bijna vanzelf dichtvalt, maar tegelijk een deur die met storm en regen geen lekkages heeft. 

In een standaard buitendeur van een woning zit al 6-7 mtr dichting. Als er een dubbele dichting is toegepast al 12-14 meter! En deze meters dichting dienen allemaal ingedrukt te worden bij het sluiten van de deur. Bij voorkeur met minimale kracht. Niet onbelangrijk bij mechanische deursystemen! 
Bij dichtingen draait het dan ook altijd om een lage sluitkracht in combinatie met hoge wind- en waterdichtheidprestaties. Ieder ontwerp van een nieuwe dichting begint met dit uitgangspunt. 

De huidige hoogwaardige kunststof dichtingen zijn vaak complexe ontwerpen opgebouwd uit meerdere materialen, specifiek ontwikkeld voor hun toepassing in houten, aluminium of kunststof raam- en deursystemen. Een kwalitatief goede dichting is van constante kwaliteit, en geproduceerd binnen enkele tienden van millimeters toleranties. Afgestemd op typen deuren en ramen en specifieke eisen zoals geluidwering, rook- en brandwering, en natuurlijk wind- en waterdichting. Bestand tegen UV belasting en jarenlang mechanische belasting. 

Afhankelijk van het materiaal van de kozijnen en draaiende delen dienen de dichtingen de werking van bijvoorbeeld hout en aluminium op te kunnen vangen, of hebben dichtingen specifieke oplossingen voor eenvoudige montage. Met de komst van circulair bouwen en circulaire ontwerpen zijn eenvoudige demontage na gebruik en hergebruik van de materialen stelt men nieuwe eisen aan dichtingen. Er mogen geen chemische bestanddelen in zitten die slecht kunnen zijn voor mens of milieu, want we gaan de materialen in de toekomst opnieuw gebruiken! 

Keuze
Er gaat voor enkele tientjes dichting in een hele woning, maar verkeerde keuzes kunnen veel ellende veroorzaken. Inventariseer dus goed aan welke eisen voldaan moet worden, een enkele of dubbelde dichting kan veel verschil in sluitkracht geven! Zijn er aanvullende eisen met betrekking tot brand- en rookdoorslag? Kies de juiste dichting afgestemd om type raam of deur. En borg de kwaliteit. De kwaliteit van het materiaal, maar ook de kwaliteit van de montage. Een onjuist geknipte hoek levert gegarandeerd lekkage op. 
Kies eventueel voor gelaste hoeken, waarbij de fabrikant volledige garantie geeft op de kwaliteit van het materiaal én de hoeken.
Kies voor materialen die in de toekomst probleemloos hergebruikt kunnen worden.
En vraag bij twijfel aan uw leverancier of de fabrikant van uw dichtingen advies voor de juiste toepassing in uw raam- en deursysteem.
De kwaliteit van de dichting bepaald in hoge mate de kwaliteit van het hele raam of deur. We kunnen dus zeggen dat de kleinste details de kwaliteit bepalen! 

Dit artikel kwam tot stand met medewerking van DEVENTER Profielen.

 

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief