De 7 trends in Kozijn/Raam/Deur

De 7 trends in Kozijn/Raam/Deur

De ontwikkelingen op het gebied van kozijnen, ramen en deuren zijn kort samen te vatten in 7 belangrijke trends.Lees hier de blog van Robbert Jan Dekker.

Duurzaamheid en 'Back to nature'. De markt vraagt om duurzame materialen en een goed verhaal. Houten kozijnen en deuren kunnen daar mooi op inspelen, maar de fabrikanten zullen wel goed het FSC verhaal moeten overbrengen en de bijdrage die duurzame houtproductie levert aan het behoud van de (tropische) bossen. Kunststof kozijnen zullen met name moeten werken aan een goede oplossing in de vorm van recycling.

Levensduur. Geen enkel product gaat eeuwig mee. Toch kan een product zich op levensduur en daarmee 'total cost of ownership' onderscheiden, zodat niet alleen de prijs telt. PVC heeft op dit punt altijd kunnen scoren, maar vooral de verffabrikanten hebben niet stilgezeten. Houten kozijnen kunnen daardoor langere onderhoudsintervallen bieden. Vooral aluminium of combi kozijnen hebben een sterke troef in handen.

Veiligheid. Deuren en ramen verschaffen de eenvoudigste toegang tot een gebouw. Dus ook voor inbrekers. De mogelijkheden in veiligheidsbeslag en geïntegreerde alarmoplossingen zijn legio.
Toch wordt er op basis van prijs nog te weinig mee gedaan. Een gemiste kans en juist weer een geweldige manier voor de fabrikant om zich te onderscheiden.

Grote glasoppervlakken. Een duidelijke trend in de architectuur. Veel lichtinval door grotere
(verdiepingshoge) kozijnen met grote glasplaten en minder gebruik van roedes. Vaak in combinatie met slanke kozijnprofielen zodat het glas voor het zicht tussen de muren staat. Een duidelijke kans voor staal en aluminium, hoewel hardhouten kozijnen in tegenstelling tot de algemene veronderstelling ook veel slanker kunnen worden toepast dan veelal gebeurt.

Isolatiewaarde. Misschien wel de belangrijkste trend. Hogere isolatiewaarde betekent lagere energierekening en prettiger binnenklimaat. Zeker voor passief huis of nul-op-de-meter woning van ultiem belang. En hoewel de kunststof kozijnen industrie ingenieuze isolerende profielen heeft ontwikkeld, voornamelijk toch een kans voor hout. De houteigen cellenstructuur zorgt voor een uitstekende thermische isolatie: 4 keer beter dan kunststof, 400 keer beter dan staal en 1770 keer beter dan aluminium.

Gemak. Bediening van apparaten wordt steeds eenvoudiger. Bij de auto raken we al gewend aan sleutelherkenning of zelfs gezichtsherkenning. En toch lopen we nog massaal met een niet al te soepel lopende sleutel te trekken en draaien. Een uitgelezen kans voor het aanbieden van nieuwe (voor)deuroplossingen, vooral als de vingerafdruktechniek concurrerend kan worden aangeboden.

Geïntegreerde ventilatie. Oplossingen voor gereguleerde ventilatie zijn niet alleen steeds beter, maar zijn ook veel mooier geworden. Vaak zelfs nauwelijks zichtbaar in of boven raam en kozijn verwerkt. Zeker in combinatie met de isolatie-eisen zal geïntegreerde ventilatie een nog belangrijkere rol gaan spelen.

Robbert Jan Dekker            Koninklijke Dekker     |        Austria Deuren
Tel 088-1885100                 dekkerhout.nl            |        deuren.nl

Reageren op deze column kunt u via raamendeur@plancommunicatie.nl 

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.

Inschrijven nieuwsbrief