Comfortabel, gezond en energetisch renderend

Comfortabel, gezond en energetisch renderend

DUCO: maatwerk met ventilatiesysteem C

C of D? Als het om ventileren gaat, grijpt de markt graag naar balansventilatie. Maar ook ventilatiesysteem C biedt volop mogelijkheden. Dat betoogt Richard Geraerts, verkoopleider Nederland bij Duco Ventilation & Sun Control: “Ventileren met natuurlijke aanvoer en mechanische afvoer is een uitstekende manier om een gezond binnenklimaat te bereiken. Zonale ventilatie biedt daarbij maatwerk, met een energetisch renderend systeem dat ook in de wintermaanden voor een comfortabel binnenklimaat zorgt.”

Op 1 januari 2021 is het dan toch zover. Vanaf die datum heeft de bouw zich te houden aan BENG. Dat betekent voor de branche onder meer: oplossingen toepassen die in gebouwen oververhitting beteugelen en efficiënt koelen. Duco levert voor dit BENG-vraagstuk een integrale aanpak die werkt, stelt Richard Geraerts: “Wij bieden een gecombineerd pakket van effectieve doekzonwering en uitstekende ventilatiesystemen, desgevraagd aangevuld met nachtkoeling.”

Breng buiten naar binnen
In het ontwerp van zijn eigen woonhuis brengt Geraerts die mix momenteel in de praktijk: “Bij zo’n eigen stek gaat het om de vraag: wat vind je zelf belangrijk als het om wonen gaat? Voor ons is dat: veel natuurlijk licht én een gezond en comfortabel binnenklimaat – met als basis uiteraard de Rc-waarde, oftewel de totale isolatiewaarde van de schil. Samen met de architect keken waar we aan de schil de warmte buiten kunnen houden. Met het rooster DucoTwin 120 brengen we de verse buitenlucht binnen. Dat rooster combineert doekzonwering en ventilatie in één product. Het systeem vullen we aan met de schuifpanelen DucoSlide én een ruime dakoverstek, als architectonische ingreep.”

Maatwerk met zonesturing
Duco biedt bij systeem C de mogelijkheid om ook binnen maatwerk te realiseren. In zijn eigen woning kiest Geraerts voor een tweedeling: “De begane grond is ontworpen voor levensloopbestendig wonen voor de ouders, boven bevinden zich de slaapkamers van de kinderen, met eigen badkamer en zolder. Bij die functionele splitsing past lokaal ventileren met zonesturing, in dit geval via de zonale ventilatiebox DucoBox Focus – een op elke verdieping. Eén box meet tot in zeven ruimtes separaat CO2 en vocht. De box stuurt de ventilatie daarop per vertrek individueel aan. Voordeel van dit scenario: overdag, als de kinderen naar school zijn, gaat de ventilatiebox op de verdieping in de laagstand.”

Advies en begeleiding door Duco
Zonaal ventileren, waar je wilt en altijd in de juiste hoeveelheid – dat is het maatwerk waar de markt om vraagt, merkt Geraerts. In de markt constateert hij nog wel eens de misvatting dat systeem D altijd beter zou zijn dan C: “Kijkend naar BENG zijn beide systemen – C en D – goede opties, met hun eigen merites en mogelijkheden. Bij Duco kijken we altijd per project naar de beste oplossing. Als je de voorkeur geeft aan aanvoer van verse buitenlucht, kies je voor C. Ook in verband met oververhitting is dat een goede optie. Bij systeem D geldt als voorwaarde voor een goed functionerend systeem: kies met zorg het juiste product, regel het goed in en zorg voor adequaat onderhoud. Bij systeem C is belangrijk dat je vanaf het begin kijkt naar een goed ontwerp, kiest voor het juiste rooster en dat vervolgens in de juiste hoeveelheid in de schil aanbrengt. Dat zijn stappenplannen waarbij Duco opdrachtgevers graag al in een vroeg stadium adviseert en begeleidt.”

Energetisch renderend
En de toevoer van frisse lucht in de winter, bij systeem C? Geraerts: “Duco heeft al lang elektronisch gestuurde roosters die bij lagere temperaturen wachten met toevoer van verse lucht als de kwaliteit van de binnenlucht nog goed is. Of buitenlucht aanvoeren op 20 procent van de capaciteit, zodat er geen koude stroom de woning binnen komt. Daarnaast heeft Duco roosters met verwarmingselementen die de aangevoerde lucht voorverwarmen.”
En dan is er nog het misverstand dat balansventilatie energiezuiniger is dan systeem C. Volgens Richard Geraerts is dat geen wet van Meden en Perzen: “Bij systeem D heb je twee motoren. Die maken het energievoordeel van balansventilatie minder groot. Zonegestuurd is ook systeem C energetisch renderend.”

DucoBox Eco
Warmtepompen spelen bij dat rendement een rol. Geraerts: “Het aanbod is enorm divers. De meeste vraag in de bestaande bouw gaat uit naar een combinatie met de gasketel, in nieuwbouw is het tegenwoordig natuurlijk all-electric. Voor dat tweede marktsegment bracht Duco in 2018 de ventilatiewarmtepomp DucoBox Eco op de markt, als onderdeel van een all-electric-pakket met buffervat met goede stratificatie, een verswaterstation met instant bereiding van tapwater en flexibele aansluitingen.”

Contactgegevens
Duco Ventilation & Sun Control
Handelsstraat 19
B-8630 Veurne
Tel: +32 (0)58/33.00.33
info@duco.eu
www.duco.eu

Dit artikel staat in de Raam en Deur september editie 4-2020. 

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief