Brancheverenigingen VHS en IJG zetten in op digitalisering

Brancheverenigingen VHS en IJG zetten in op digitalisering

Op woensdag 29 november 2023 ondertekenden Branchevereniging Hang- en Sluitwerk VHS, Vereniging fabrikanten van IJzerwaren en Gereedschappen (IJG) en Ketenstandaard Bouw en Techniek een convenant met als doel de digitalisering in de bouw-, industrie- en installatiesector te ondersteunen en te versnellen. Het convenant heeft als hoofddoel het stimuleren en ondersteunen van leden bij het uniform aanleveren en toepassen van productdata. 

Op de foto van links naar rechts: Thomas Deenen, voorzitter IJG, Hedy van Opzeeland, directeur Hibin, Arjen Koole, directeur VHS en Mario Renes, Ketenstandaard Bouw en Techniek. 

 Belang van het convenant 
Het convenant stelt de partijen in staat om te voldoen aan klantvragen, productdata op te nemen in digitale dossiers, interne bedrijfsprocessen te verbeteren en te anticiperen op wet- en regelgeving. Door te kiezen voor de ETIM-classificatie als standaard, willen de partijen de sector beter laten samenwerken en de kwaliteit van productdata verhogen. Het initiatief is essentieel om de ambities van de leden van de verenigingen, hun klanten en opdrachtgevers te ondersteunen en een bijdrage te leveren aan maatschappelijke uitdagingen in de bouwsector. De focus ligt op het omschakelen naar uniforme, gevalideerde, actuele productdata die op gestandaardiseerde wijze kunnen worden verwerkt door klanten en opdrachtgevers. 
Fabrikanten en leveranciers spelen een cruciale rol als bron van informatie, waarbij zij verantwoordelijk zijn voor het toevoegen en bewaken van relevante productdata. Bouw- en technische groothandelsbedrijven krijgen de data digitaal aangeleverd in een standaardformat, waarna zij zorgen voor vertaling naar de marktvraag en toepassing in de bouw. 

Samenwerking en ondersteuning 
Als vertegenwoordigers van fabrikanten en leveranciers nemen IJG en VHS een actieve rol op zich om leden aan te laten sluiten bij het convenant en hen te ondersteunen bij de implementatie en gebruik van de ETIM-standaard. Ketenstandaard Bouw en Techniek ondersteunt bij het implementeren dan wel uitbouwen van ETIM-classificatie binnen organisaties. 

Het convenant is in samenspraak met Koninklijke Hibin, initiatiefnemer van het convenant Netwerk van de Bouwtoelevering, tot stand gekomen en sluit hierop aan. Ter bekrachtiging is het convenant door Koninklijke Hibin als supporter medeondertekend en hebben VHS en IJG het convenant van Koninklijke Hibin ondertekend. 

Over ETIM 
ETIM (ETIM Technisch Informatie Model), de standaard waarvoor gezamenlijk is gekozen, speelt een cruciale rol in dit initiatief. Het staat voor een uniforme classificatie van technische producten, wat een gestructureerde en eenduidige uitwisseling van productdata mogelijk maakt. Door ETIM te omarmen, beogen de partijen niet alleen een verbeterde samenwerking, maar ook een efficiëntere en effectievere digitalisering van de bouwsector. 

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.