Aluminiumprijs schiet alle kanten op.

Aluminiumprijs schiet alle kanten op.

 De markt voor industriële metalen is onrustig in tijden van handelsoorlogen, protectionisme en sancties. 

De aluminiumprijs is dit jaar al met meer dan een tiende gedaald. Het was bepaald geen rustige glijvlucht omlaag. Tussen de hoogste en laagste aluminiumprijs in 2018 zit maar liefst 30 procent. De onrust houdt nog wel even aan, verwacht een ABN Amro-analist.

De markt voor industriële metalen is onrustig in tijden van handelsoorlogen, protectionisme en sancties. ABN Amro keek recent naar de ontwikkeling van de aluminiumprijzen. Casper Burgering is senior econoom industriële metalen bij deze bank. Hij verwacht dat de onrust in de prijsontwikkeling aanhoudt in het vierde kwartaal.
President Trump heeft effect op tal van terreinen. In het eerste halfjaar van 2018 heeft de Amerikaanse president handelsbeperkingen en sancties aangekondigd tegen 24 Russische oligarchen. Onder hen is Oleg Deripaska, de Rus die een meerderheidsbelang heeft in Rusal. Dat bedrijf is de grootste aluminiumproducent buiten China.

De maatregelen van de VS leidden tot een forse spike in de aluminiumprijs in het tweede kwartaal. De aluminiumprijs schoot van 1.960 dollar per ton op 3 april naar 2.540 dollar nog geen twee weken later.
Vanaf juli werd de markt relatief rustig, maar de aluminiumprijs kwam wel in een neerwaartse trend terecht. Dat was te wijten aan de combinatie van een sterkere dollar, zwakke Chinese economische macro-cijfers en risicomijdend gedrag van investeerders.

Direct aan het begin van het vierde kwartaal wordt duidelijk dat het aanbod van alumina gaat krimpen. Alumina, ook wel aluminiumoxide is het belangrijkste bestanddeel van bauxiet, een erts voor de productie van aluminium. Norsk Hydro schort zijn activiteiten in Brazilië op vanwege milieuvoorschriften van de Braziliaanse overheid. De prijs van aluminium stijgt daardoor ineens sterk, want een lagere beschikbaarheid van alumina werkt negatief door in de beschikbaarheid van geraffineerd aluminium.
De opleving in de eerste week van oktober werd gestopt door door de sterkere dollar en de scherpe daling op aandelenmarkten wereldwijd. Ook de verschuiving van de deadline van het sanctiebesluit van de VS met betrekking tot Rusal zorgt in oktober voor een zwakkere prijs. Het verlengen van deze termijn voor Rusal is een indicatie dat de sancties opgeheven worden.
Vooruitzicht prijstrend aluminium in het laatste kwartaal

De prijs schommelt half oktober rond de 2.000 dollar per ton en kan op de korte termijn onder deze grens zakken, denkt ABN Amro. Negatieve, niet-fundamentele berichten in het nieuws kunnen prijzen drukken.
De economische basis is in ieder geval voor de rest van dit jaar gunstig. De Amerikaanse economie draait op volle toeren en de groei in Europa en China valt in het geheel niet tegen. Maar de turbulentie in de aluminiumprijs is nog niet voorbij. De laatste twee maanden van dit jaar beloven nog enkele interessante momenten die voor de nodige prijsbewegingen gaan zorgen. Vooral in december zijn er een paar belangrijke momenten.
De sancties tegen Russische aluminiumproducent kunnen aflopen. Op 12 december 2018 besluiten de VS of de sancties doorgaan. Aanvankelijk was de deadline gesteld op 12 november, maar omdat Rusal de Amerikaanse overheid heeft benaderd met een voorstel tot wijzigingen in het bestuur, is de deadline naar 12 december opgeschoven. Het lijkt er daarmee sterk op dat de sancties niet worden ingevoerd. Het is waar de markt eigenlijk al op rekent. gaan de sancties wél door, dan liggen Volgens ABN Amro prijsstijgingen op de loer.

Een week na de sanctie deadline vergadert de Federal Reserve. De kans dat de dollar stijgt is behoorlijk. ABN Amro gaat ervan uit dat de Fed de rente verhoogt. Dat heeft weer een drukkend effect op de prijs van aluminium.
Verder kijken industriële metalen vorsers naar China. Vanuit milieuoverwegingen en om een betere luchtkwaliteit te krijgen in de winter gaat mogelijk de productie van aluminium in sommige regio’s omlaag. Deze capaciteitsreductie kan de markt tijdelijk in balans brengen, wat zorgt voor een opwaarts effect op de prijs.

De vraag naar aluminium is momenteel stevig, vooral vanuit de auto-industrie en vanuit de bouwsector.
De huidige voorraden niet meegerekend, zou de aluminiummarkt in het vierde kwartaal te maken hebben met een tekort. Dat drijft natuurlijk de prijzen op. Belangrijk voor de huidige sterke vraag is echter dat de Europees-Amerikaanse relatie niet verder verslechtert. Een overeenkomst over importtarieven voor auto's tussen de VS en Europa zou helpen om de vraag op peil te houden. Daarnaast is de visie van beleggers op het economisch beleid van de VS en het toekomstige effect op vraag en aanbod naar aluminium relevant. De huidige onzekerheden voeden voorlopig prijsflucatuaties. Per saldo verwacht ABN Amro dat de prijs van aluminium tot aan het einde van het jaar verder stijgt. Maar hard zal dit niet gaan. Want de beschikbaarheid van aluminium is goed en dat houdt de toename van de prijs relatief beperkt.

Bron: www.finanzen.nl

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief