Aannemersbedrijf Siebers is 250 jaar jong

Aannemersbedrijf Siebers is 250 jaar jong

Zevende generatie is actief op social media en koopt CNC-machine.
Bedrijven die al 250 jaar in een onafgebroken lijn door dezelfde familie gerund worden, daar zijn er niet veel van. Aannemersbedrijf Siebers viert die verjaardag in 2020 en moet bij die gelegenheid toch recht hebben op het predicaat ‘Koninklijk’. Vele oorlogen en crises overleefd. Hoe krijg je dat voor elkaar? De zesde en zevende generatie, Theo en Joost, denken het te weten. “Kwestie van doorzetten en op tijd de bakens verzetten. Die eigenschappen zitten in onze genen.”

Rond 1770 vertrokken vele Duitse boeren en arbeiders voor een beter bestaan naar wat nu Nederland is. Onder hen ook ene Siebers. Hij vertrok vanuit Griethausen, een klein plaatsje aan de Rijn om zich in Oud Zevenaar te vestigen. Daar leerde hij het timmer- en houtbewerkingsambacht van gildemeester Hendriksen. Hij had talent, mocht trouwen met de dochter van de baas en was daardoor tegelijk de opvolger. Zo ging dat in die tijd. Vanaf dat moment tot op de dag van vandaag heet het bedrijf Siebers en is houtbewerking de stiel. Tegenwoordig gaat het met name om productie van kozijnen, ramen, deuren en trappen voor monumentale panden. Ook de plaats van vestiging – zij het op een andere locatie – is nog altijd Zevenaar. Je kunt gerust spreken van een houtbewerkingsdynastie van ambachtslieden, waar nu de zevende generatie aan het roer staat. Joost Siebers (29) zocht aanvankelijk zijn geluk in de elektrotechniek, maar dat vond hij daar niet. En dan blijkt het spreekwoordelijke bloed te kruipen waar het niet gaan kan: Joost werkt al ruim tien jaar in het bedrijf van zijn vader Theo (71) die nog meer dan fulltime meewerkt. Binnenkort komt de zus van Joost, Rosanne, het team versterken. Zij zal de vele e-mails en offertes bewerken en ze gaat ervoor zorgen dat de facturen op tijd de deur uitgaan, waardoor Joost zich meer kan focussen op de productie en de montage. Dat is echt hoognodig, want behalve Theo, die het zo langzamerhand wat rustiger aan wil doen, is er alleen nog de jonge medewerker Roy Egbers.

Initiatiefrijk en enthousiast
In 2006 is Joost zich voor het eerst met aannemersbedrijf Siebers gaan bemoeien. Theo: “Weer een Siebers, de zevende op rij, dat is leuk. Maar ik vind het belangrijker dat hij initiatief toont en het werk met plezier doet.” En dat bleek het geval. Met veel enthousiasme stortte Joost zich op zijn werk en maakte plannen voor de toekomst. Hij stapte naar de bank, voerde daar besprekingen over een lening, sprak met de gemeente over een stuk grond, zorgde voor de benodigde vergunningen en liet een bedrijfspand bouwen op een nieuw Zevenaars bedrijventerrein. Dat was in 2012, midden in de crisis, toen de bouwkosten door de werkhonger bij de bouwbedrijven relatief laag waren. Joost: “Uiteraard ging alles in goed overleg. Maar in principe kreeg ik de vrije hand en dat gaf me vertrouwen.” Joost begon zich rond 2009 te verdiepen in de mogelijkheden van het internet. “De oude generatie in onze bedrijfstak denkt nog altijd dat klanten het bedrijf vinden via de Gouden Gids. Maar mijn vader staat wel open voor de nieuwe technologische mogelijkheden. Hij zei: laat maar zien dat het werkt. Drie maanden gaf hij me. Dat bleek lang genoeg, want al spoedig kregen we de eerste klanten en opdrachten via onze website.”

Oude technieken, nieuwe ontwikkelingen
Veel van de producten die uit de werkplaats van Siebers komen, zijn op maat gemaakt. Kozijnen, deuren, draaikiepramen, puien, trappen, alles is mogelijk met het FSC-hardhout meranti dat Siebers gebruikt. Theo en Joost gebruiken net als de vorige generaties de oude ambachtelijke technieken van houtbewerking nog. Joost: “Eigenlijk maken wij wat de grote timmerfabrieken te ingewikkeld of te veel werk vinden.” Naast deze oude technieken is er bij Siebers ook ruimte voor innovatie en technologie. “Met de nagelnieuwe CNC-machine van Italiaanse makelij, maken we straks binnen een kwartier een kozijn, terwijl dat normaal gesproken een uur duurt.”
De enorme machine staat op een prominente plek in de werkplaats van Siebers. De aanschaf van de machine was voor Siebers een mega-investering. Ook qua tijd, want het was nog een hele klus de instellingen af te stemmen op de Nederlandse situatie. Theo: “De profilering in Nederland is anders dan die in andere landen. Onze voordeuren draaien naar binnen, maar het raam dat ernaast zit draait bij voorkeur naar buiten. Dat is tamelijk uniek in Europa.” De standaardkozijnen en -deuren zijn geen probleem, de uitdaging ligt bij het maatwerk dat Siebers aan zijn klanten levert. De vakkennis van Theo en Joost moest nu in een computer worden gezet. Dat vergt intensieve communicatie met de Italianen en die verloopt in het Engels. Theo: “Joost spreekt zijn talen en als je even een technisch tekeningetje maakt tijdens een conference call, snapt iedereen het meteen!” Joost: “We zijn een heel oud bedrijf, maar in wezen ook een heel nieuw bedrijf. Deze machine aanschaffen is niet een kwestie van willen, het is meer een kwestie van moeten om ervoor te zorgen dat het bedrijf blijft voortbestaan.”

Onderaan de ladder
De eerste generatie werkt keihard, de tweede generatie maakt het bedrijf groot en de derde maakt het geld op en laat het bedrijf failliet gaan. Het verval zet in als de directie zich niet meer op de werkvloer laat zien en vaker op de golfbaan te vinden is dan in het bedrijf. Zo gaat dat in vele gevallen. Ook hier is Siebers de uitzondering op de regel. Joost is onderaan de ladder van het bedrijf begonnen. Theo vertelt trots dat zijn zoon vroeger, als hij vrij was van school, hout ging bewerken in de werkplaats. Mevrouw Siebers vond dit gevaarlijk en werd boos als bleek dat Joost de draaibank had gebruikt. Theo daarentegen wist dat Joost daar alleen maar handiger van zou worden en liet hem zijn gang gaan. Theo: “Laat hem maar een keer een klos hout voor z’n kop krijgen, dacht ik, dan weet hij dat ook weer.”

Zwakke schakel
De zaken gaan goed. Theo en Joost werken zes dagen in de week. Er staat nu een bedrijf dat klaar is voor de toekomst, snel kan schakelen en flexibel kan inspelen op veranderingen in economie en technologie. Sinds 2011 is ieder jaar drie tot zeven procent groei gerealiseerd. Het familiebedrijf wil zich in de toekomst nog verder specialiseren, bijvoorbeeld door het maken en plaatsen van trappen in oude en monumentale panden. Joost: “Binnen een paar jaar denk ik dat je automatisch bij familiebedrijf Siebers uitkomt als je googled op ‘specials in ambachtelijke houtbewerking’.” De enige zwakke schakel is het vinden van personeel dat het ambacht beheerst. Joost: “Dat komt met name doordat er jarenlang te weinig geld gestoken is in de opleidingen. Voor de meubelbranche wordt wel genoeg gedaan, maar voor timmeren niet.”

Tekst Sofie Bolder en Arie Grevers Foto’s Aannemersbedrijf Siebers

Meer beeld over het familiebedrijf zie het artikel in Raam en Deur 3 via de link: www.raamendeuronline.nl/digitaal
Wilt u een abonnement op Raam en Deur? Maak dan gebruik van de link: www.raamendeuronline.nl/abonneren

 

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.

Inschrijven nieuwsbrief