“Met hout hebben we meer controle over de kwaliteit van de kozijnen”

“Met hout hebben we meer controle over de kwaliteit van de kozijnen”

Eigenaar Woningcorporatie Actium Assen koos er voor om in vierentachtig woningen  in Assen de kunststof kozijnen te vervangen door hout. 

De uit 1966 daterende flats waren bij de bouw voorzien van houten kozijnen, maar dat was 1991 vervangen door kunststof. Nu werd tijdens het groot onderhoud toch weer gekozen voor de vertrouwde houten kozijnen. De Mors levert houten kozijnen met een lange onderhoudsinterval.

Arjan Bruining van Actium Assen: “We moesten verduurzamen en ervaren weinig verschil meer in kwaliteit tussen hout en kunststof. Hout biedt ons ook de mogelijkheid op een onderhoudscyclus van twaalf jaar en hout is ook een gebouwleven bestendig. Kijk naar de woningen langs de grachten in Amsterdam, meer dan honderd jaar oud, maar het zijn nog de eerste houten kozijnen die erin zitten.”

Onderhoud
“Vergeet niet dat je ook kunststof elke twee jaar een wasbeurt dient te geven. En waar hout een cyclus heeft van een schilderbeurt in de tien of twaalf jaar, moet je kunststof ook één keer in de acht jaar opnieuw in de was zetten, en dat is ook niet goedkoop. Ook geef je kunststof na twintig of dertig jaar graag eens een andere kleurtje, echter het schilderen van kunststof krijg je nooit zo strak, al komen wel steeds meer folies in de handel om de kleur aan te passen. Maar per saldo is er echt niet zo’n groot kostenverschil tussen hout en kunststof”, aldus Bruining.

Moderner gevelbeeld
“Toen wij in 1991 kozen voor kunststof waren het nog vlakke profielen zonder dieptewerking en detailleringen, waardoor de gevel weinig tot geen reliëf kende. Dat maakt hem saai en sfeerlos, een reden temeer om bij dit groot onderhoud voor nieuwe gevelelementen te kiezen. Tevens willen we hoogrendements-glas toepassen en de mogelijkheid bieden om de ramen van binnenuit te wassen”, aldus Arjan Bruining.

Controle over de kwaliteit
“Een van de belangrijkste redenen was, dat we met hout meer controle hebben over de kwaliteit. Bij kunststof ben je afhankelijk van hetgeen de producent aanbiedt, en heb je weinig tot geen keuze in de kwaliteit van de coating, en ook niet over het hang- en sluitwerk. Belangrijke redenen waarom we in dit project hebben gekozen voor hout”, besluit Arjan Bruining.

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief