VKG Architectuurprijzen 2015/2016 uitgereikt

VKG Architectuurprijzen 2015/2016 uitgereikt

biq architecten en De Zwarte Hond hebben de VKG Architectuurprijzen 2015/2016 gewonnen, in respectievelijk de categorieën Renovatie en Nieuwbouw. De prijzen zijn uitgereikt in het Kunstmin te Dordrecht en worden ieder jaar toegekend aan bouwprojecten waar kunststof gevelelementen (kozijnen, ramen en deuren) op esthetische wijze onderdeel uitmaken van het ontwerp.

Winnaar VKG Architectuurprijs Renovatie Stanleylaan 1 te Utrecht (Foto onder)
 
biq architecten, Stanleylaan
De VAM-flats in Kanaleneiland-Zuid zijn eind jaren 80 voorzien van kunststof kozijnen waarbij de beeldkwaliteit van de oorspronkelijke houten kozijnen verloren is gegaan. De verbetering van de energieprestatie was aanleiding om de kozijnen opnieuw te vervangen. De vraag was, in welk materiaal? Waar wijs je naar terug? 
Het verleden is tweevoudig geïnterpreteerd: de nieuwe kunststof puien benaderen de originele houten kozijnen zo dicht mogelijk: ze verwijzen qua indeling en profilering -en dankzij folies ook in kleur- naar de oorspronkelijke uitvoering, in materiaal naar de eerdere renovatie. 

Het project nam het in de eindstrijd op tegen Renovatie Mendelweg te Boskoop van A3 Architecten en Kaap Hoorn te Hoorn van GeO architecten

 

Winnaar VKG Architectuurprijs Nieuwbouw is Appartementen Typhoon van de Zwarte Hond (foto boven)
 

De gevelelementen van de woningen van Typhoon zijn van kunststof. Deze zijn strak vormgegeven en hebben door hun profilering een verfijnde uitstraling.  Duurzaamheid, onderhoudsvriendelijkheid en de scherpe prijs waren belangrijke voordelen bij de keuze voor kunststof gevelelementen van de woningen in dit project. Als tegenhanger zijn de gemeenschappelijke ruimten van het gebouw van wit aluminium gemaakt. Samen met de rode baksteen en het witte aluminium complementeert de antracietkleurige kunststof het project en geeft het geheel een rustige en luxe uitstraling.

Het project nam het in de eindstrijd op tegen Zaanse Strip te Zaanstad van Heren 5 architecten bv bna en de 53 woningen in  Gorecht-West te Hoogezand van zofa architecten

 

VKG Architectuurprijs
De VKG Architectuurprijs is sinds de introductie in 2005 uitgegroeid tot een serieuze vakprijs, die ieder jaar wordt toegekend aan bouwprojecten waar kunststof gevelelementen (kozijnen, ramen en deuren) een belangrijk onderdeel uitmaken van het ontwerp. Hiermee wil de Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie (VKG) positieve aandacht vragen voor de mogelijkheid van kunststof. Naast de bestaande Nieuwbouwprijs worden sinds 2010 ook de Renovatie- en de Publieksprijs uitgereikt. De jury van de VKG Architectuurprijs bestaat dit jaar uit Reimar von Meding, Architect-Partner KAW, Gerben van Dijk, H-team Marcel Blom, Benthem Crouwel Architects, Albert Zegelaar (VKG) en Harm Tilman (de Architect, secretaris jury).

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief