vinEcofit® met IBRID®: op weg naar het C2C-gecertificeerde kozijn

vinEcofit® met IBRID®: op weg naar het C2C-gecertificeerde kozijn

Van de Vin Ramen en Kozijnen participeert in Huis van de Toekomst
Als het gaat om de energietransitie in de bouw loopt Goeree-Overflakkee voorop. Het Huis van de Toekomst in Havenstadt, vlakbij Middelharnis, is er een exponent van. Van de Vin Ramen en Kozijnen participeert in deze nul-op-de-meterwoning vol domotica; de woning heeft vinEcofit® kozijn met IBRID®. Met Accoya® aan de buitenzijde, grenen aan de binnenzijde en ook nog eens met triple glas. Directeur/eigenaar Mathee van de Vin: “Een innovatief houten kozijn als vinEcofit met IBRID past perfect in het energiezuinig bouwen.”
Goeree-Overflakkee is momenteel dé experimenteertuin op het gebied van duurzaam bouwen en de energietransitie. Op het Zuid-Hollandse eiland voeren tal van partijen pilots en bouwprojecten uit waarin die transitie voorop staat. Zo ook in Havenstadt, de kleine nieuwbouwwijk in het dorpje Stad aan het Haringvliet. Hoofdaannemer Stout levert de nieuwbouwwijk compleet met twee elektrische deelauto’s op, onderdeel van Goeree-Overflakkees beleid om CO2-uitstoot te compenseren.

Huis van de Toekomst
Stout bouwde in Havenstadt recentelijk met een aantal comakers ook het ‘Huis van de Toekomst’, een energieneutrale eengezinswoning vol met technologie en domotica. De ledverlichting en de huishoudelijke apparaten in de modelwoning worden draadloos aangestuurd via wifi. De keuken heeft een elektrisch bedienbaar raam, aan te sturen met een app, de resterende ramen hebben een kruksensor, de deuren zijn voorzien van motorsloten. Aan de gevels bevinden zich vinEcofit kozijnen met IBRID van Van de Vin Ramen en Kozijnen. Het bedrijf uit Heeze is als partner van aannemer Stout bij het Huis van de Toekomst betrokken en demonstreert in de woning de mogelijkheden van houten kozijnen in het energiezuinig bouwen. Mathee van de Vin: “Houten kozijnen passen perfect in het energiezuinig bouwen – en dan niet per se in de vorm van hardhout. Energiezuinig en duurzaam bouwen kan ook met slimme, hybride kozijnen. Ons vinEcofit kozijn met IBRID is zo’n hybride kozijn. Aan de buitenzijde bestaat het uit Accoya en aan de binnenzijde uit Europees grenen. Hiermee kunnen we aan de buitenzijde een onderhoudsinterval van twaalf jaar aanbieden, een voordeel voor corporaties en bewoners. En omdat het kozijn voor twee derde uit grenen is opgebouwd, is het vinEcofit kozijn met IBRID prijstechnisch interessant.”

Triple glas
Het vinEcofit kozijn met IBRID in het Huis van de Toekomst is voorzien van triple glas. Volgens Mathee van de Vin zorgt BENG – energienorm voor bijna-energieneutrale gebouwen – dat er meer en meer aandacht komt voor een betere isolatie van de schil: “Dat betekent ook een toename van triple glas.” In het Huis van de Toekomst scoort het triple glas in de vinEcofit kozijnen met IBRID een U-waarde van 0,7. De U-waarde van het kozijn is 0,98 W/m2K.
Het vinEcofit kozijn met IBRID is in de modelwoning onderdeel van een prefab gevelelement. Het kozijn met de bijbehorende elektronica is bij MBS Beton in Vianen in het gevelelement mee ingestort.

Concurrentie voor hardhout
Onder invloed van BENG neemt ook de aandacht voor CO2-producten en -oplossingen in de bouw toe. Mathee van de Vin: “Wij kijken bedrijfsbreed naar de gevolgen van BENG per 1 januari 2020. Ons vinEcofit kozijn met IBRID is daar een exponent van. Dankzij de verbeterde producteigenschappen vormt de combinatie van Accoya met grenen serieuze concurrentie voor hardhout, temeer omdat Accoya en grenen betere thermische eigenschappen hebben dan hardhout. Voor ons is dit een stap in de ontwikkeling naar een C2C-gecertificeerd kozijn.”

vinEcofit met IBRID
Een ‘milieu-kozijn’ op maat: vinEcofit maakt het al jaren waar. Het vinEcofit-kozijn wordt gemaakt van hout uit duurzaam beheerde bossen. De basis is Accoya, soms gecombineerd met Europees naaldhout. Voor de exacte houtsamenstelling kijkt Van de Vin Ramen en Kozijnen altijd naar de verlangde gebruiksduur en de belasting van het kozijn in de gevel. Sinds eind 2017 levert Van de Vin deze combinatie van houtsoorten ook letterlijk in één profiel: vinEcofit met IBRID. Het FSC gecertificeerde kozijn bestaat aan de buitenzijde uit Accoya met een levensduur van meer dan 50 jaar en aan de binnenzijde uit Europees foutvrij grenen. De combinatie van deze twee houtsoorten maakt extra voorzieningen voor hang- en sluitwerk overbodig. Het sluitwerk komt niet meer in contact met het restzuur in het hout. De kans op mogelijke oxidatie wordt daardoor voorkomen.

Wilt u een abonnement op Raam en Deur? Maak dan gebruik van de link: www.raamendeuronline.nl/abonneren

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief