Trends in deurkrukken

Trends in deurkrukken

Goud, brons en koper, het mag weer

Ronder en zachter design, veel zwart en wit, meer luxe en warme tinten. De trends op het gebied van deurkrukken zijn heel divers. Daarbij komen ook nog de toegenomen aandacht voor duurzaamheid, de inhaalslag op het gebied van veiligheid en de almaar hogere eisen die gesteld worden aan functionaliteit en degelijkheid van de deurkruk. 

door Hans Fuchs
Een deurkruk is vaak de eerste tastbare kennismaking met een gebouw. En omdat die eerste indruk telt, is de deurkruk vaak ook integraal onderdeel van de architectuur. Kijk bijvoorbeeld naar specialist Post en Eger, die in samenwerking met bekende architecten deurkrukmodellen ontwikkelt, onder andere met gerenommeerde architecten als Erick van Egeraat, JanJaap Ruijssenaars, Hans van Heeswijk en langer geleden ook met Cees Dam. Ontwerpen van deze laatste architect maken inmiddels deel uit van de collectie van het Rotterdamse Museum Boijmans van Beuningen. Een deurkruk kan ook kunst zijn.
Ook bij Formani is de deurkruk meer dan louter gebruiksvoorwerp. Het bedrijf meldt dat het recent twee nieuwe lijnen voor beslag op de markt bracht, inclusief deurkrukken van de Nederlandse ontwerpers Edward van Vliet en Bob Manders. RIBBON van Bob Manders is uiterst minimalistisch, terwijl NOUR van Edward van Vliet klassieker en warmer oogt. De NOUR-lijn kreeg bij de German Design Award een eervolle vermelding. Manders' RIBBON won onlangs de ICONICS Design Award. De deurkruk is ook design.

Slijtageslag in het middensegment
Met de twee genoemde nieuwe lijnen positioneert Formani zich naar eigen zeggen in het hoogste segment van de markt. Directeur Pim Aarts: “Formani wil zich qua design, functie, uitstraling en afwerkingsniveau nadrukkelijk onderscheiden van het te brede middensegment. Daar heeft de afgelopen jaren een slijtageslag plaatsgevonden. Jezelf onderscheiden is nu een must!”
Post en Eger-directeur Sjaak Harms ziet de wens om zich te onderscheiden ook vanuit de markt komen. Harms: “Wij merken dat naast hogere kwaliteitseisen de vraag naar maatwerkoplossingen groeit, naar hoogwaardige utiliteitsproducten waarin behalve aandacht voor functionaliteit ook oog is voor de esthetiek. Men onderscheidt zich op die manier graag. En dat in een markt die vooral prijsgestuurd is, zeker in de aannemerij. Daar kiest men op prijs voordat men kijkt naar functionaliteit en kwaliteit.”
Ook buiten het hoge segment bespeurt de branche vraag naar maatwerk. Ten Hulscher ontwikkelde daarom bijvoorbeeld het flexibele deurbeslag GPF CombiVari, een concept waarin alle deurkrukken passen op alle rozetten en schilden van het GPF bouwbeslag, inclusief het veiligheidsbeslag. Volgens salesmanager Siebe ten Hulscher is binnen die keuzevrijheid momenteel vooral de vraag groot naar het wit-en-zwart-assortiment van GPF bouwbeslag. Ten Hulscher: “Met een knipoog naar vroeger zijn zelfs de modellen in de jaren ’20- en jaren- ‘30-stijl in het wit en zwart gestoken, in combinatie met houten delen.”

Laaiend enthousiast architecten
Klein, dun en minimalistisch, dat zijn de termen die Michel Struijk van Wallebroek gebruikt om de nieuwste trends op het gebied van de vormgeving van deurkrukken te typeren. Struijk: “Strakke vormen zijn uit, het moet meer rond dan vierkant, klein, dun en minimalistisch zijn. Kijk maar eens naar het moderne Salice Paolo-beslag, het merk dat wij namens het gelijknamige Italiaanse bedrijf voeren. Verschillende andere merken zijn ook met deze trend bezig, het speelt internationaal.
Alleen  in Nederland  is het wat minder. Dat heeft ook te maken met het feit dat kleine rozetten lastiger te gebruiken zijn bij renovaties, de  grote markt in Nederland op dit moment.”
Kleine rozetten en bijpassende deurkrukken, Artitec bracht ze recent toch op de markt, onder de naam FastFix 2mm. Artitec-directeur Maarten Delfortrie: “Dat zijn rvs-deurkrukken met ultradunne rozetten die zorgen voor een erg strakke en minimalistische uitstraling. Ze zijn zonder zichtbare bevestiging snel en eenvoudig schroefloos te monteren. Architecten zijn er laaiend enthousiast over.” Artitec ontwierp het nieuwe product omdat het bedrijf de steeds terugkerende vraag kreeg van woningbouwarchitecten die minimalistische deurkrukken zochten zonder een zichtbare schroefbevestiging. Artitec levert de Fastfix-rozetten zowel rond als vierkant met afgeronde hoeken.
Ook Entra-directeur Maries Kouters ziet dezelfde ontwikkelingen die Michel Struijk signaleert. Kouters: “De deurkrukken zijn nog wel strak, liggen lekker in de hand maar het design oogt wat zachter. De ontwerpen zijn van ‘strak’ design gegaan naar ‘strak met afgeronde kanten en hoeken’. Die verandering wordt ook weerspiegeld in onze nieuwe producten.” Bij Hoppe ziet projectadviseur Angelo van Aken ook een daaraan tegengestelde beweging. Van Aken: “Van architecten gaat de trend nu naar het meer hoekige deurbeslag. Waar we voorheen ronde beugelgrepen en deurkrukken hadden, gaan we nu juist naar vierkante deurgrepen. Dat zien we internationaal, in heel Europa.”

Goud mag weer
Als het om kleuren gaat, signaleert Pim Aarts van Formani een verschuiving. Aarts: “Bij de afwerking is er op dit moment duidelijk een tendens naar meer zwart en in iets mindere mate naar wit. Daarnaast zijn warmere tinten in opkomst. Goud mag weer, na jarenlang taboe te zijn geweest. Hetzelfde geldt voor brons- en kopertinten.”
Ook Michel Struijk van Wallebroek bespeurt een voorliefde voor zwarte finishes. Hij meent dat die al een paar jaar heel populair zijn. Struijk: “Net als grafiet. Over roodkoper als trendy kleur wordt veel gesproken, bijvoorbeeld op architectenblogs, maar concrete orders vallen tegen. Je ziet koperkleur wel bij lampen en sanitair, maar bij deurkrukken blijft die achter .” Maries Kouters van Entra noemt behalve zwart en donkerbruin ook chroom als opkomende kleur.
Pim Aarts van Formani plaatst bij al deze ontwikkelingen wel een kanttekening. Aarts: “Vergeet niet dat de vraag naar rvs-deurkrukken in verhouding tot deze nieuwe kleuren nog steeds heel erg groot is. Rvs zal ook zeker een basiskleur blijven, die gaat nooit helemaal weg. Andere tinten zoals goud en brons zijn veel trendgevoeliger en komen dus snel op, maar kunnen ook weer sneller gaan.”

Demo-koffertje met luxer beslag
Angelo van Aken van Hoppe constateert zelfs een groei van het rvs-aandeel. En die komt volgens hem voor rekening van de woningbouw. Van Aken: “Rvs wordt nu niet meer alleen veel toegepast in de utiliteitsbouw. Ook huizenkopers zijn bereid om meer uit te geven voor luxe. De koper is aan zet, de koper bepaalt. Vastgoed- en projectontwikkelaars hebben naast een basispakket vaak ook een demo-koffertje met luxer beslag paraat .”
Behalve rvs is ook aluminium altijd nog populair. Volgens Van Aken zijn het vooral de woningbouwverenigingen die nog vaak voor dit materiaal kiezen. Van Aken: “Bij corporaties heeft aluminium al veertig jaar de voorkeur en daar verandert ook niet veel aan. De reden is, dat woningbouwverenigingen willen standaardiseren. Het valt wel op dat aluminium F2, het champagnekleurige beslag, van lieverlee verdwijnt. Men kiest nu vaak voor aluminiumkleur F1.”
Bij AMI begon men drie jaar geleden met poedercoating van aluminium deurbeslag. Het bedrijf levert aluminium deurkrukken nu in zeshonderd RAL-kleuren, meldt directeur Arthur de Ruiter.  De Ruiter: “Die deurkrukken in kleur worden vooral toegepast in kinderdagverblijven, scholen en zorgcentra , omgevingen dus waar kleur gewenst is en een functie heeft. Kleur is voor dementerende ouderen vaak het laatste dat ze nog herkennen en kan dus worden ingezet bij de bewegwijzering in een gebouw. De gekleurde deurkruk is van belang, omdat de gebruiker van het gebouw die daadwerkelijk in de hand neemt.” AMI levert de deurkrukken met poedercoating ook aan bedrijven die met kleur hun identiteit willen onderstrepen, herkenbaarheid zoeken of exclusiviteit.

Mooi ding
Als het gaat om veiligheid en kwaliteit, lijkt er sprake te zijn van een inhaalslag. Bij Wallebroek is de afgelopen twee jaar veiligheid van het sierbeslag uitgediept, vertelt Michel Struijk. Struijk: “Ik noem dat een trend, want bij collega's zie ik het ook gebeuren. De producten worden geschikt gemaakt voor de eisen van nu. In het sierbeslag liepen we wat dat betreft achter. We hebben die nieuwe eisen onder andere gehanteerd bij het Mi Satori-assortiment. Tot voor kort was er weinig aandacht voor veiligheid bij dit soort beslag.”
Volgens Pim Aarts van Formani is die groeiende aandacht voor veiligheid belangrijk. Aarts: “Politie Keurmerk Veilig Wonen was al van grote invloed en die neemt alleen maar toe. De integratie van SKG/PKVW-veiligheidsproducten binnen een serie is een randvoorwaarde voor een goede, complete collectie deur- en raambeslag.”
Maarten Delfortrie van Artitec constateert dat in de utiliteitsbouw steeds meer het besef groeit dat ook een deurkruk moet voldoen aan objectieve kwaliteitseisen en prestatienormen. Delfortrie: “De deurkruk is niet langer slechts een 'mooi ding zonder inhoud'. Er is meer vraag naar deurkrukken die voldoen aan officiële brandwerenheidsnormen, ook voor normale deuren. Dergelijke eisen kennen wij wel van onze Duitse klanten, maar tot voor kort zagen we die vrijwel nog niet in Nederland. Daarnaast is er een aantal bestaande ontwikkelingen dat zich voortzet, zoals een groeiend percentage van bestekken dat objectieve kwaliteitsnormen stelt aan de deurkruk, EN-normen. Met andere woorden: men stelt hogere eisen aan functionaliteit en degelijkheid van de deurkruk.”
Een voorbeeld daarvan is volgens Hoppe het nieuwe vastdraaibare en geveerde beslag Sertos, dat het bedrijf presenteerde op de Bau 2015 in München. Angelo van Aken omschrijft het product als klasse 4+ volgens de NEN EN 1906. Van Aken: “Klasse 5 bestaat nog niet, maar eigenlijk hoort het daarin. Dit product is niet 200.000 keer getest, maar één miljoen keer. De markt vraagt daarnaar.”

Biologische overlay
Bij Entra rekent men de toenemende aandacht voor duurzaamheid en milieu ook tot de trends. Entra-directeur Maries Kouters: “Wij gebruiken zelf een 100% recyclebare grondstof, zonder tin en lood, waarmee bij lagere temperaturen geperst kan worden. Die stof heet PURA en is een grondstof uit eigen ontwikkeling. En we hebben BIOV, een ‘biologische overlay’. Deurkrukken die behandeld zijn met deze coating bevatten geen chroom, kwik, nikkel of cadmium en zijn anti-allergisch, desgewenst ook anti-bacterieel.” En dan is er nog de techniek. Volgens Post en Eger-directeur Sjaak Harms is er momenteel eigenlijk maar één trend die echt heel bijzonder is. Harms: “Dat is het elektronisch maken van deurkrukken. Wij hebben net de ‘slimme deurkruk’ geïntroduceerd. Daarbij is de kaartlezer in de deurkruk geïntegreerd. Die bevindt zich dus niet in een schild achter de deurkruk. Het product komt nu op de markt. Afgezien van het gebruiksgemak, biedt het ook een voordeel bij de montage. Bij een renovatie is het bijvoorbeeld makkelijker om een deurkruk te monteren waar de elektronische voorziening  in de kruk zit en niet separaat in een schild, dat ook nog eens apart gemonteerd moet worden.” De innovatie is onderdeel van een concept voor toegangscontrole dat Post en Eger samen met Keri Systems op de markt brengt.

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief