Transparantie in triple glas

Transparantie in triple glas

Stadhuis Harderwijk gaat van E naar A+

Van een ‘vesting’ naar een duurzaam en transparant ‘Huis van de stad’: bij de renovatie van het stadhuis van Harderwijk maakte het bestuursgebouw uit 1982 een labelsprong van E naar A+ en transformeerde het in een toegankelijk trefpunt voor burgers en bestuurders. De gevels kregen 1400 vierkante meter geïsoleerde aluminium Kawneer-kozijnen met zonwerend triple glas, geproduceerd, geleverd en gemonteerd door Alkondor. Kozijnindeling en -kleur werden aangepast voor een rustiger gevelaanzicht.

Een gebouw dat “Harderwijk beschermt tegen invloeden van buiten en beschermend is naar de binnenstad”, zo typeerde de architect in 1982 het nieuwe stadhuis van Harderwijk. Die vesting met hoge baksteenwanden was na ruim 30 jaar dringend toe aan een verduurzaming, en een modernisering van het interieur. Het bestuursgebouw aan de Havendam kampte met behoorlijke vocht- en tochtproblemen, was te groot geworden voor het gemeentelijk apparaat en scoorde energielabel E.
De gemeente stond een sobere en doelmatige renovatie voor ogen, een herinrichting die verhuur van ruimtes aan derden mogelijk zou maken, en energiebesparende maatregelen die zouden leiden tot een verlaging van de energierekening met zo’n 30 tot 35 procent.

Zoektocht naar balans
Via een architectenselectie verwierf architectenbureau Zenber uit Amsterdam de opdracht voor de renovatie. Zenber definieerde een heldere visie op het stadhuis, vertelt projectarchitect Eric Wezenberg van Zenber: “Het hedendaagse stadhuis heeft een cruciale rol in het verbinden van burgers en bestuur en is een open en transparante plek – voor ontmoetingen tussen burgers en stadsbestuur, en als werkplek voor de ambtenaren.” Om de sprong te maken van gesloten ‘vesting’ naar modern Huis van
de stad, werkte het ontwerpteam van Zenber een aantal dagen zelf in het bestuursgebouw. Eric Wezenberg: “Aanvankelijk hadden we wilde ideeën met het gebouw, onder andere om de gevel veel meer te openen. Maar tijdens het werken in het stadhuis leerden we de karakteristieken van de architectuur meer en meer waarderen. Onze ontwerpstrategie veranderde. We wilden de kwaliteiten van het bestaande gebouw behouden en het gebouw tegelijkertijd de verlangde eigentijdse toets meegeven. Het ontwerp werd een zoektocht naar de balans tussen behoud en vernieuwing.”

Kloeker en krachtiger
Een van de belangrijkste ingrepen om het gebouw te verduurzamen was het plaatsen van nieuwe kozijnen. Wezenberg: “Voor grote isolatie- ingrepen aan de gevel had de gemeente geen budget. Dat zou ook leiden tot verlies van oorspronkelijke geveldetails, en dat wilden we vermijden. De kozijnen gaven de gevels een specifieke ritmiek en hadden karakteristieke togen. We zijn dicht in de buurt gebleven van deze karakteristieken. De ramen zijn wel vereenvoudigd. Er zaten kleine raampjes in die open konden, die hebben we vervangen door grote te openen ramen. Deze zijn geplaatst in een andere stramien.Die twee ingrepen alleen al zorgen voor rust in de gevel en bezorgen het gebouw een kloeker en krachtiger voorkomen.” Ook de oorspronkelijke okergele accentkleur van de kleine ramen moest wijken. De nieuwe aluminium kozijnen zijn donkerbruin. Eric Wezenberg: “Deze kleur bruin is heel specifiek geselecteerd om goed aan te sluiten op het schoon metselwerk en om het gevelaanzicht grafischer en steviger te laten ogen.” Andere grote ingrepen aan de gevel bleven nagenoeg uit. De hoofdentree werd hoger en breder gemaakt om het entreegebied transparanter en vriendelijker te maken, met meer daglicht. Aan de havenzijde werden de kozijnen doorgetrokken tot op de vloer, naar de woonwijk Waterfront toe.

“Dankzij de openheid van het interieur konden we aan de gevel zonwerend triple glas aanbrengen”

Verbaasd
Alkondor produceerde, leverde en monteerde aan de gevels 1400 vierkante meter geïsoleerde aluminium Kawneer kozijnen met zonwerend triple glas. Ben Jannink van Alkondor was als projectleider bij de renovatie betrokken: “Er was in de oude situatie sprake van koudebruggen, tocht en vocht. Op het eerste oog was het er nog niet zo slecht aan toe allemaal, maar bij sommige kozijnen kon je zo van binnen naar buiten kijken als je een afwerklat weghaalde.”

Triple glas
Alkondor maakte voor de stadhuisrenovatie gebruik van een standaard systeemhuis van Kawneer: de RT72 Reflex, met een isolatiewaarde van Uf 1606 W/m²K. Het aluminium extrusieprofiel heeft een kozijndiepte van 72 millimeter en een vleugeldiepte van 80 millimeter. Het profiel heeft als isolator een 35 millimeter kunststof steeg.

Tekst Hans Fuchs
Beeld Architectenbureau Zenber

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief