Tot slot column Peter Kraak

Tot slot column Peter Kraak

Bij de ontwikkeling en bouw van woningen voor senioren kun je maar beter niet meteen van alles gaan toepassen wat sinds kort technisch mogelijk is. Lees hier de column van Peter Kraak.

Bij de voorbereiding en uitvoering van projecten zijn er altijd wel werkzaamheden die me minder goed afgaan dan andere. Maar weglopen van iets wat moeilijk is, past ook weer niet in mijn arbeidsmoraal. Ik hoor dan weer de stem van mijn vader: ‘Wat krijgen we nou? Heb je geen zin? Dan máák je maar zin!’ En zo kwam het dat ik onlangs met frisse tegenzin begon met het uitpluizen van een kloppend sluitplan en met het uitzoeken van geschikt hang- en sluitwerk voor een te bouwen  woon-zorgcomplex. ‘Laat je niet afleiden’, bromde mijn vader weer, toen ik in mezelf mopperde over de snelheid waarmee nieuwe sluitsystemen alweer plaats hebben gemaakt voor nóg nieuwere oplossingen. 

In dit geval had de opdrachtgever in principe al gekozen voor een combinatie van ‘klassieke’ sluitplannen zoals die nog vaak worden toegepast door zorginstellingen en woningcorporaties. En er waren nog enkele speciale eisen. Zo mochten dementerende ouderen in het zorgdeel en kinderen in het kinderdagverblijf in het woongedeelte vooral niet ‘ontsnappen’. Hun ‘vlucht’ naar buiten moest dus onmogelijk gemaakt worden door een slot. Maar, hetzelfde slot moest wel opengaan bij een brandmelding, om zo een vluchtweg te bieden. Om de sleutelbos van verpleegkundigen beperkt te houden, moest ook gewerkt worden met een hedendaags elektronisch sluitplan. Tegelijkertijd werden andere deuren uitgevoerd met een slot dat met een vierkantzes kan worden geopend. Ook kregen woningen ‘zorgcilinders’. Bij de appartementen van bewoners met een zorgcontract werd de zorgzijde van de cilinder aan de buitenzijde van de woningtoegangsdeur geplaatst.

Bij de ontwikkeling en bouw van woningen voor senioren kun je maar beter niet meteen van alles gaan toepassen wat sinds kort technisch mogelijk. Ik hanteer daarbij de eenvoudige regel: ‘Als je het niet aan je oma kan uitleggen, dan schiet ook een slimme oplossing zijn doel voorbij’. Niet lang geleden trof ik in een seniorenwoning een kamerthermostaat aan waarop je bijna alles kan bekijken, met uitzondering van de televisiebeelden. De installateur had voor dezelfde woning een luxe videocominstallatie voorgesteld. Die maakte het zelfs mogelijk om te filmen wie zich bij de buitendeur meldde. Nadat deze installateur dat systeem plus de extra mogelijkheden trots had gedemonstreerd, kreeg ik veel zin om het ding af te keuren. En dat heb ik dan ook maar gedaan. Soms moet je ergens een grens trekken. Het apparaat was simpelweg te ingewikkeld voor de bewoners. ‘Houd het gewoon eenvoudig, dat is soms al moeilijk genoeg’. Zei mijn vader dat nou of had ik die van mezelf? 

Peter Kraak 

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief