Slim gebruik daglicht levert meer op dan milieuwinst

Slim gebruik daglicht levert meer op dan milieuwinst

Als je slim gebruik maakt van het zonlicht dat via de gevel binnenvalt, kun je op veel vlakken winst boeken, zegt Martin Straver, branchemanager Romazo, de branchevereniging voor zonweringsbedrijven. 

De European Solar Shading Organisation, de Europese koepel, heeft onlangs de vele voordelen ook nog eens samengebundeld in een position paper. Als je zonlicht goed reguleert, verbetert de energieprestatie van het gebouw en verbetert het binnenklimaat. In winkels met veel daglicht liggen bijvoorbeeld de verkopen 15-40% hoger. 

Beter presenteren, lager energieverbruik

In een kantooromgeving met voldoende daglicht presteren medewerkers 18% beter. En kijk je naar de energieprestatie van een gebouw, dan zorgt dynamische zonregulering in gebouwen met airco voor een vermindering van het energieverbruik met 36%. De Europese organisatie komt dan ook tot de conclusie dat dynamische zonregulering een wezenlijke bijdrage kan leveren aan de EU-doelstellingen om de CO2-footprint van een gebouw tegen 2030 met 40% te verkleinen. “Daarvoor moet je zowel aan de binnen- als de buitenzijde zonwering toepassen”, licht Martin Straver toe.

Om meer te weten over het effect van daglicht en hoe je daglicht kunt gebruiken om gebouwen aantrekkelijker te maken voor de gebruikers, kom tijdens de themadag Energy & Healthy naar GEVEL 2016. Met donderdagavond het Daglicht café van Living Daylights. Bekijk het hele programma van deze themadag. 

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief