Samen energie besparen voor de bouwsector

Samen energie besparen voor de bouwsector

Als centraal instrument in Europa is richtlijn 2010/31/EU de energetische maatstaf voor het bepalen van de efficiëntie van gebouwen. Vanaf 2020 moeten alle nieuwe gebouwen aan de hierin gestelde eisen voldoen.....

Reageer onderaan het artikel!

Niemand betwist dat er een schone taak is voorgelegd aan de bouwsector, energie te besparen en uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen.

Als centraal instrument in Europa is richtlijn 2010/31/EU de energetische maatstaf voor het bepalen van de efficiëntie van gebouwen. Vanaf 2020 moeten alle nieuwe gebouwen aan de hierin gestelde eisen voldoen. Overheidsgebouwen zelfs vanaf 2018. Probleempje voor de bouwsector? Nee zeker niet, een grote kans ligt in het verschiet. Maar dan moet er wel sprake zijn van onderling vertrouwen en een goede samenwerking. Niemand kan dit immers in zijn eentje. En zolang de bouw op prijs gestuurd blijft wordt het al helemaal niks. Maar onder druk van de hoge eis en de tijdslimiet moet de vanuit de historie onbuigzame bouwsector wel ombuigen naar kwaliteit.

Voor gebouwen zonder ecologische footprint en zonder energie besparende maatregelen is er geen toekomst meer. Voor leveranciers van bouwproducten, met een korte termijn politiek, is ook geen plaats meer. Jammer maar helaas. Alleen partijen die in staat zijn tijdig hoogwaardige, innovatieve en grondstof besparende producten en processen te leveren hebben toekomst .

Voor de schil van een gebouw betekent ‘duurzaamheid” immers meer dan een schuimpje meer of minder in het profiel. Van het eerste idee tot en met de retourname en hergebruik van de elementen en/of sortering en recycling van materialen is dit de verantwoordelijkheid van de ‘serieuze’ producent. Dit duurzame proces focust zich dan ook op de volledige levensduur van een gebouw. Ook hier geldt dat (wederom) voor ‘serieuze’ producenten een grote rol is weggelegd in de advisering. Bijvoorbeeld in de te behalen BREEAM-credits en de keuze van de juiste producten met de juiste U-waarden, want hier en daar gaat het door onwetendheid soms goed mis. 

Een goed advies en een slecht (of minder goed) product zal niet gaan werken, andersom ook niet. Kijk bijvoorbeeld naar systeemhuizen die beide zaken goed voor elkaar hebben, die bereid zijn verantwoording te nemen en bereid zijn zich open te stellen voor een (intensieve) samenwerking. Die gaan de komende jaren een mooie tijd tegemoet.

 

Reactie toevoegen

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief