Rollers gezocht

Rollers gezocht


Het eindresultaat van een schildersklus wordt niet alleen bepaald door de verf, maar vooral door het gebruik van goed schildersgereedschap. De consument besteedt wel handenvol geld aan de verf en bezuinigt vervolgens op kwasten en rollers. Dat is voor alle partijen een gemiste kans.


Het eindresultaat van een schildersklus wordt niet alleen bepaald door de verf, maar vooral door het gebruik van goed schildersgereedschap. De consument besteedt wel handenvol geld aan de verf en bezuinigt vervolgens op kwasten en rollers. Dat is voor alle partijen een gemiste kans.

Al met al is het verfschap er de laatste jaren voor de consument niet overzichtelijker op geworden. Er kwamen steeds meer soorten verf en tegelijkertijd nam ook het assortiment rollers toe. Niet gek, want praktisch elke verfsoort vereist een ander soort roller voor een optimale verwerking. En elke soort is er weer in verschillende kwaliteiten. Naar verwachting verandert er in de verfindustrie de komende jaren nog veel meer veel. De alkydverven op terpentinebasis worden vanwege almaar nieuwe of strengere (milieu)wetgeving steeds meer vervangen door oplosmiddelarme en watergedragen verven. Die nieuwe generatie verven vereist andere, aangepaste schildergereedschappen. Bijvoorbeeld omdat ze veel sneller drogen en minder goed en lang ‘vloeien’ als de van oudsher bekende alkydlakken. Veel consumenten verkeren echter nog in de veronderstelling dat hun schildersklus staat of valt bij de keuze van de juiste verf. Maar juist voor het ‘nieuwe’ schilderen is het meer dan ooit noodzaak dat de consument zich bewust wordt dat goed gereedschap een vereiste is om voldoende laagdikte, dekking en duurzaamheid te krijgen zonder strepen of sinaasappelhuideffect.

M beitsen 1

Kwaliteit voorop

Schildersgereedschap vindt de consument al snel te duur, omdat het in onervaren handen vaak maar kort meegaat. De meeste dhz’ers gebruiken een kwast of roller maar eenmalig of meerdere keren tijdens een grote klus en gooien die daarna gewoon weg. Daarom geeft men er maar het liefst niet te veel geld aan uit. Bovendien is de consument onvoldoende in staat de kwaliteit van een roller te beoordelen. Wanneer je ziet wat er soms in de promotiebakken of onderin het schap ligt, schrik je van de kwaliteit. De onervaren consument laat zich hier snel door (mis)leiden en koopt op prijs. Veel kopers van dit goedkope spul komen bedrogen uit als het eindresultaat achterblijft bij hun verwachtingen. Sterker nog: ze wijten zo’n tegenvallend resultaat vooral aan de gebruikte verf, tot verdriet van de verffabrikanten. De € 2,50 voor de dramatische kwastenset is namelijk snel vergeten, maar de € 40,- voor extra dekkende latex of buitenlak staat ze nog helder voor ogen.

Concepten

Eén van de zaken die eerst moet veranderen, is die consument bewust maken en helpen bij het kiezen van de juiste soort en kwaliteit roller. En dat is precies wat leveranciers als Spijker Kwasten en PGZ doen. Volgens dhr. Tammenga van PGZ Retail Concepts ziet hun nieuwe totaalconcept er qua verpakkingen fris uit en leidt de dhz’er door de klus. “Stap voor stap kiest de consument voor het juiste gereedschap bij de gekozen verfsoort. Borden en strips geven duidelijk aan waar de verschillende secties voor staan.

Daarnaast zijn er per sectie verschillende kwaliteiten. De klant kan dus voor een goedkope kwast kiezen voor eenmalig gebruik maar ook voor de topkwaliteit kwasten voor het beste resultaat.”

Per verfsoort hangt dus nu het complete assortiment bij elkaar. Gaat een klant met alkydverf schilderen,  dan loopt de klant aan de hand van signing en schapstrips naar de sectie rood: alkydverf. Hij kan zonder zoeken het juiste schuurpapier, kwast, roller etc. pakken voor de alkydverfklus. Wanneer de klant dus weet welke verf hij/zij gaat gebruiken, kan de klant eigenlijk niet meer met verkeerde kwasten en rollers de winkel uitgaan.

Ook Spijker Kwasten is actief met het uitrollen van een vernieuwd concept waarmee de consument een duidelijke, kwalitatieve keuze kan maken. “Binnen ons nieuwe concept is een duidelijk onderscheid gemaakt op de kwaliteit van de rollers”, aldus Eva de Groot. “Wij leveren drie verschillende merken: Copenhagen Gold, Master Silver en Master Bronze. Elke merknaam zegt de consument intuïtief al iets over de kwaliteit van de roller. Aan de top staat Copenhagen Gold. Die rollers zijn van de hoogste kwaliteit en geven een perfect eindresultaat. Ook is het gebruiksgemak het hoogst. Master Silver rollers zijn goedkoper en bedoeld voor oppervlakken waar een goed resultaat voldoende is. De voordeligste keuze is Master Bronze voor als het eindresultaat minder belangrijk is.”

Welke roller

De uiterlijke verschillen tussen rollers zijn voor iedereen te zien aan het bekledingsmateriaal. Een roller bestaat uit vacht of schuim dat is aangebracht op een binnenkern. Daarin zit een mechaniek om de roller op de beugel te schuiven en draaibaar te maken. Dit mechaniek maakt het mogelijk dat de roller met zo min mogelijk weerstand ronddraait, wat natuurlijk erg belangrijk is voor een goede en streeploze werking. Verder is het belangrijk dat een vacht pluisvrij is en blijft. Goedkope kwaliteit heeft nog wel eens de neiging om na verloop van tijd te gaan pluizen, doordat de lijm waarmee de bekleding is aangebracht oplost door inwerking van de verf. Ook belangrijk is dat de vacht naadloos is gelijmd op de roller. Zo niet, dan zie je overal lijnen in het schilderwerk verschijnen.

Bekleding

De soort vacht of schuim bepaalt de mate van verfopname en –afgifte van de roller. Daarom is de juiste keuze bijna altijd gekoppeld aan de te verwerken verfsoort. Soms zijn combinaties mogelijk en is één soort geschikt voor meerdere toepassingen, maar meestal niet. Er gelden een drietal vuistregeltjes voor de drie meest voorkomende producten, maar beter is het de precieze aanwijzingen van bijgaande tabel te hanteren.

1. Oplosmiddelhoudende verven verwerk je meestal met schuimrollers (incl. velvetroller) maar gaat ook goed met vilt of microvezels.

2. Sneldrogende, watergedragen verven verwerk jet het best met een vilt-, flock- of microvezelroller. Gronden met een schuimroller.

3. Latex muurverven kun je het beste aanbrengen met een langharige dualon- of prolonroller (geeft wel wat structuur). Voor een superstrak resultaat een vestanroller gebruiken.

Hard of zacht

Met uitzondering van de schuimrollers die van nature zacht zijn en zich naar het oppervlak vormen, zijn rollers met harde binnenkern alleen geschikt om hele gladde oppervlakken te beschilderen. Voor een superstrak gestuukte wand of gewoon een deur of ander glad materiaal is een harde kern dus prima. Zodra er echter oneffenheden of rondingen komen, wordt een goede dekking al lastiger omdat de rol niet meer het oppervlak kan volgen en de verf dus niet gelijkmatig wordt aangebracht. Hiervoor bieden rollers met een zachte (flexibele) binnenkern uitkomst. Hiermee zijn oneffenheden goed te schilderen. Denk daarbij aan grof stucwerk of een granolwand.

Vlakke oppervlakken met een grove of diepe structuur, zoals met kwartsverf behandelde wanden en plafonds, ga je te lijf met een roller die voorzien is van langere haren/vezels. Het wordt dan makkelijker om ook verf in de dieper liggende delen aan te brengen.

Smal of breed

De maat van de roller is afhankelijk van het te schilderen oppervlak en het gewenste gebruiksgemak. Voor kleine oppervlakken gebruik je een 5 of 10 cm roller. Deze zijn geschikt voor meubels, deuren en kozijnen en voor het rollen van de kleine hoekjes van grote oppervlakken zoals bij wanden. De grotere rollers (18 cm en 25 cm) worden gebruikt voor grote oppervlakken zoals plafonds, muren en vloeren. De keuze voor dergelijke rollers is afhankelijk van de wensen van de gebruiker. Met een grotere roller ben je sneller klaar, maar hij is behoorlijk zwaarder in gebruik doordat hij meer verf opneemt. De doorsnede is minder van belang maar binnen de kleine rollers bestaan er ook dubbeldikke varianten. Die nemen meer verf op. Daardoor hoef je minder vaak in de verf te dopen en kun je sneller werken. De kleine rollers hebben over het algemeen een binnenkern van 6 mm en de grotere van 8 mm, maar dat is alleen van belang voor het gebruik van de beugels.

Gebruik en bewaartips

1. Voordat je een vachtroller gebruikt, deze altijd eerst goed uitspoelen onder lauw water. Goed droog slaan of vrij hangend laten drogen en dat laatste niet te dicht bij een warmtebron.

2. Een roller met watergedragen muurverf kan je tussentijds bewaren in een plastic boodschappentasje. Trek die zo strak mogelijk over de roller en beugel en sluit ‘m zoveel mogelijk luchtdicht af.

3. Rollers met watergedragen of oplosmiddelhoudende verf even omwikkelen met plastic huishoudfolie. Zo blijven ze dagen bruikbaar. Bij oplosmiddelhoudende verf kun je de omwikkelde roller ook nog in koelkast of diepvries leggen. Blijft de roller respectievelijk weken tot maanden goed te gebruiken omdat de verf gewoon niet uithard. Wel voor gebruik even op temperatuur laten komen.

Schuim fijn

Schuim

Schuim grof

Schuim grof

Nylon

nylon

Nylon lang haar

nylon-lang-haar

Vilt

vilt

Velours

velours

Velvet

velvet

Vestan

vestan

Schapenvacht

schapenvacht

Microvezel

microvezel

Prolon

prolon

Dualon

dualon

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.