Raam en Deur 2-2020 Voorwoord

Raam en Deur 2-2020 Voorwoord

Lege wegen zonder files

Wat enkele weken geleden begon als ‘een griepje’ (misschien iets zwaarder dan een gewone griep, maar verder niets bijzonders toch?) is op het moment van het schrijven van dit voorwoord uitgegroeid tot een wereldwijde pandemie. En die leidt tot een internationale crisis die zijn weerga niet kent.

Overvolle ziekenhuizen dreigen, samenscholingsverboden zijn uitgevaardigd, gedwongen thuiswerken, scholen op slot, geen bezoek aan opa en oma en anderhalve meter afstand. Allemaal het gevolg van Corona. En dan heb ik het vooral over de maatregelen die ons privé raken en betreffen. Maar ook in ons werk is Corona niet te ontwijken. Zeggen dat het bedrijfsleven zwaar gebukt gaat onnder dit virus is een understatement van de hoogste categorie. Daarover hoef ik de ondernemers onder de lezers van Raam en Deur niets te zeggen. Zij zitten er zelf immers middenin! Zowel zakelijk als privé kunnen we de situatie waarin we beland zijn zeer ingrijpend en in veel gevallen zelfs dramatisch noemen.

Hoe ingrijpend het is, wordt iedere werkdag tijdens de spits pijnlijk duidelijk. Want bij gebrek aan files is van ‘verkeersinformatie’ al weken geen sprake meer op de Nederlandse radiozenders. Ja, op een enkele flitser na die checkt of de enkeling die nog wel op de weg rijdt, zich wel aan de nieuwe norm van 100 kilometer per uur houdt.

Maar die lege wegen vertegenwoordigen de echte pijn binnen veel bedrijven. En dat is de stilte. 
Hoewel veel bedrijven nog wel doordraaien, doen ze dit in afgeslankte vorm en beperkte productiecapaciteit. Afspraken buiten de deur zijn gecanceld en ‘bezoek van buiten is niet langer welkom’. En hoewel we in deze tijden de mogelijkheden van online vergaderapps en tools om vanuit huis toch samen te kunnen werken volop benutten, staat het zakendoen voor veel ondernemers toch even ‘on hold’.

Op de redactie van Raam en Deur merken wij het zelf ook. Het massaal schrappen en uitstellen van grote internationale vakbeurzen resulteert in de uitdaging om ons magazine met voldoende andere nieuws- en lezenswaardige artikelen te vullen. Daarbij lopen we al snel aan tegen de gevolgen van de crisis. Veel bedrijven hebben hun hoofd even ergens anders naar staan. Een mooi artikel over een project waaraan ze meewerken? Graag, maar nu even niet. Eerst de focus op de dag van morgen.
Veel verder durven de meesten op dit moment nog niet te kijken.

Lastig? Misschien. Begrijpelijk? Zeker!
Als onderdeel van de branche zijn wij - net zo goed als u - afhankelijk van een virus waarop we geen enkele invloed hebben. Het weinige wat we kunnen doen is
proberen om deze crisis samen heelhuids door te komen en zodra het kan weer vol gas vooruit te gaan! Wat dat betreft kan ik niet wachten op de eerstvolgende ochtendspits van duizend kilometer…

Ik wens jullie veel sterkte en gezondheid toe!

Edgar Molijn

Hoofdredacteur Raam en Deur

Dit voorwoord staat in de Raam en Deur editie 2-2020. Uitgebracht 9 april 2020.

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief