Proeftuin duurzame innovatie in bouwsector geopend.

Proeftuin duurzame innovatie in bouwsector geopend.

Afgelopen vrijdag 27 mei hebben burgemeester Marianne Besselink van de Gelderse gemeente Bronckhorst en gedeputeerde Michiel Scheffer van de Provincie Gelderland ‘De Duurzame Werkplaats’ officieel geopend.

Met deze werkplaats wil ARXlabs duurzame innovatie in de bouwsector versnellen. Toekomstige werknemers en ondernemers spelen hierbij een belangrijke rol. Zo hebben studenten van het Graafschap College en AOC Oost tijdens het lab ‘De Duurzame Werkplaats’ het voormalige restaurant Wolversveen in Zelhem duurzaam verbouwd. In 5 dagen tijd hebben ze met de hulp van diverse bedrijven, in de vorm van kennis en materiaal, een praktijkopdracht uitgevoerd en het kennisniveau over duurzaam werken en materiaalgebruik in de bouw bijgespijkerd. 
Door de intensieve samenwerking van de studenten van de afdelingen Bouw, Groen en Installatietechniek hebben ze de traditionele verzuiling van de bouwsector doorbroken. Daarnaast leerden ze meer over elkaars vak. Hierover heeft Duurzaam Gebouwd bericht met het artikel '60 mbo-studenten leren duurzaam verbouwen'.

Betere spullen voor lagere prijzen
“Innovaties zijn te veel leverancier-gedreven. Daardoor missen ze de slag om onderdeel te worden van bouwcomponenten en slimme bouwdelen”, vindt medeoprichter Jan Willem van de Groep van ARXlabs. "Die slag is noodzakelijk om antwoorden te formuleren op de grote vragen van de toekomst. We moeten betere en duurzamere spullen, voor lagere prijzen maken. Dat kan alleen als we vanuit de klant en het eindproduct teruggaan naar de toeleverende industrie en die met elkaar verbinden.” De ambitie is dat ‘De Duurzame Werkplaats’ uitgroeit tot een proeftuin voor duurzame innovatie in de bouwsector in de Achterhoek en ver daarbuiten.

Foto: Van links naar rechts Wilbert Ebbers, Jan Willem van de Groep (beiden ARXlabs), Hanno Smit (AOC Oost), gedeputeerde Michiel Scheffer van de Provincie Gelderland en burgemeester van de Gemeente Bronckhorst Marianne Besselink.

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief