PKVW Beveiligingsrichtlijn: onmisbaar instrument voor veiligheid

PKVW Beveiligingsrichtlijn: onmisbaar instrument voor veiligheid

Wat is het verschil tussen het beveiligen van een gewone dubbele (houten)deur en een dubbele garagedeur?

Hoe zie je of een oplossing om derden toegang tot een zorgwoning te geven, veilig is? De antwoorden op dit soort vragen zijn te vinden in de Beveiligingsrichtlijn van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). 

Praktijk
PKVW-experts waarderen dit belangrijke instrument voor het veiliger maken van woningen en woongebouwen. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), eigenaar van het Politiekeurmerk, zorgt elk jaar samen met partners voor een actuele versie. En speelt hiermee in op vragen die in de praktijk leven.

Garagedeuren
‘Het komt regelmatig voor dat houten dubbele garagedeuren worden beveiligd volgens de richtlijn van gewone dubbele deuren. Blijkbaar is het verschil tussen een dubbele garagedeur en een dubbele deur onduidelijk. Daarom hebben we dit in de richtlijn toegelicht,’ aldus het CCV. Met ‘we’ wordt de Werkgroep en Subwerkgroep Kwaliteitsbeheer bedoeld, met vertegenwoordigers van elke PKVW-discipline en –branche. De werkgroep vindt input uit het veld onmisbaar en weegt alles goed af. 

Zorgwoningen
Voorzitter van deze werkgroep Arjen Koole (VHS) geeft nog een voorbeeld: ‘We zien steeds meer behoefte aan servicegerichte toegangsbeheersystemen voor zorgwoningen en woongebouwen. De richtlijn besteedt hier dan ook aandacht aan.’ Zo moeten sleutelkluisjes minimaal twee SKG-sterren hebben. Als er een cilinder in zit, dan moet deze zelfs voorzien zijn van drie SKG-sterren om de veelvoorkomende inbraakmethode cilindertrekken tegen te gaan.

Normen
Ook elektromechanische sloten, elektromechanische sluitplaten of mechatronische cilinders moeten voldoen aan het niveau van veiligheid dat het Politiekeurmerk stelt. Voor elektromechanische sloten en sluitplaten is dit de NEN-EN 14846 en voor de mechatronische cilinders is dit de NEN-EN 15684. Op www.politiekeurmerk.nl staat een gratis informatieblad met de criteria voor deze producten.

Producten
Onmisbaar naast de Beveiligingsrichtlijn is de Productenlijst van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Daarop staan concrete producten, zoals sloten, cilinders en sleutelkluisjes, die de test van de onafhankelijke certificatie-instelling SKG-IKOB doorstaan hebben en waarvan de montagehandleiding positief beoordeeld en gecertificeerd is. Deze lijst wordt twee keer per jaar geactualiseerd. In de nieuwste versie zijn er bijvoorbeeld elektromechanische cilinders die de tests bij SKG-IKOB doorstaan hebben, bij gekomen. Het CCV legt de conceptproductenlijst ook altijd aan de branchepartijen VHS en VERTAZ voor, zodat er geen product vergeten wordt. 

Met de Beveiligingsrichtlijn en de Productenlijst van het PKVW in de hand kom je dus heel ver als het om veiliger wonen gaat. 

www.hetccv.nl
www.hetpolitiekeurmerk.nl

Lees hier ook het eerdere bericht over de PKVW Productenlijst. 

Neem hier een abonnement op Raam en Deur, ontvang het blad 6 x per jaar en blijf als eerste op de hoogte van al het nieuws.

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief