Partnerschap bij aanschaf spuitrobot

Partnerschap bij aanschaf spuitrobot

Deurenfabrikant trekt samen met verfproducent op bij aanschaf spuitrobot
‘Een forse inkorting van het productieproces’
 

Ze krijgen een nieuwe verfstraat bij deurenfabrikant Van der Plas in Hardinxveld-Giessendam. Maar hoe bepaal je wat voor jou het beste is? 
Dat was de uitdaging voor directeur Vincent van de Vrie en zijn team bij het maken van de juiste keuzes. Ze worden bijgestaan door verfleverancier Anker Stuy.

Voordat hij begin 2017 directeur werd van deurenfabriek Van der Plas had Vincent van de Vrie sales-ervaring opgedaan in de wereld van de hydrauliek en rubberafdichtingen. Dan denk je niet direct aan de productie van massiefhouten en samengestelde buitendeuren, de corebusiness van de fabriek in Hardinxveld-Giessendam.Van de Vrie ziet daar echter geen enkele tegenstrijdigheid in. Hij is ooit opgeleid om bezig te zijn met commercieel-economische vraagstukken en dat doet hij het liefst in een omgeving waar het om techniek draait. Dan maakt het hem niet uit of het om hydrauliek gaat of om deuren, zolang er maar een ambitie is geformuleerd waar hij samen met een gemotiveerd team zijn tanden in kan zetten.Van de Vrie: “Bovendien zijn er mensen in dit bedrijf die heel veel verstand hebben van hoe je een deur maakt. Dáár hebben ze mij niet voor aangetrokken.”

Directeur Vincent van de Vrie: “Partnerschap betekent voor ons: anticiperen, luisteren en vervolgens met inzet van onze kennis en ervaring een toegesneden deurproduct maken.”

Partnerschap
De ambitie is er, evenals een hecht team dat bestaat uit een mix van kennis en daadkracht, jong en ervaren. Bovendien staat Bouwmaatschappij van Houwelingen, waaronder Van der Plas valt, geheel achter de plannen van de bedrijfsleiding en geeft haar het vertrouwen, de ruimte en de vrijheid te handelen naar eigen inzicht. Maar wat is het uiteindelijke doel van de inspanningen? Welke investeringen wil Van de Vrie doen? En hebben ze gevolgen voor de bestaande club van ongeveer zestig medewerkers?
Van de Vrie: “We zijn hard op weg een bedrijf te worden dat een partner wil zijn van, in de eerste lijn, timmerfabrikanten en kozijnleveranciers. In de tweede lijn zijn onze klanten aannemers, projectontwikkelaars en woningcorporaties. Partnerschap betekent dat wij anticiperen op ontwikkelingen door goed te luisteren naar de wensen en daarop met onze kennis en ervaring een toegesneden deurproduct maken en aanbieden. Een werkwijze zoals we die van de auto-industrie kennen.”

Verfrobot
Om dat te bereiken heeft het bedrijf intensief contact met toeleveranciers om samen met hen de innovaties te verwezenlijken, die aansluiten bij waar de bouwkolom om vraagt. Zo zijn er verleden jaar houten deuren geleverd en afgehangen (“dat houden we altijd in eigen hand”) voor kunststof kozijnen.En in nauw overleg met verfproducent Anker Stuy wordt dit jaar een compleet nieuwe verfstraat geïnstalleerd en uitgerust met verfrobots. Van de Vrie: “Daarmee kunnen we het productieproces flink inkorten, doordat we in één dag alle verflagen op een deur kunnen aanbrengen. De dag erop is de deur droog genoeg om verder te verwerken. Dat kost ons nu bij elkaar drie dagen.”
De investering met een korte terugverdientijd past in het beleid om in de komende tijd de productie flink op de schroeven met hetzelfde team en op dezelfde locatie. De focus van de inspanning ligt vooralsnog bij de slimmere inrichting van het productieproces teneinde te kunnen voldoen aan de groeiende vraag.

Vakkundige spuiters zijn nauwelijks te krijgen. De spuitrobot lost dit probleem op.

Anker Stuy
De aanpak rond de herinrichting van de verfstraat vindt Van de Vrie illustratief voor de wijze waarop hij vernieuwingen wil doorvoeren. “We verwachtten van de verfleverancier dat hij samen met ons het aanschaftraject in ging. We zochten dus naar een bedrijf dat goed aanvoelt wat wij willen, kan meedenken, bereid is te investeren in vernieuwingsprocessen, flexibel en snel reageert op vragen en wensen en – het allerbelangrijkste – een verfproduct levert dat onze deuren van een harde, duurzame en fraaie toplaag voorziet. Dat is uiteindelijk Anker Stuy geworden. Dat deze leverancier niet tot de grootste behoort, ervaar ik als een bonus, doordat de mensen bij deze middelgrote onderneming naar mijn smaak goed in staat zijn aan te voelen voor welke dilemma’s en afwegingen een mkb-onderneming als de onze staat bij zo’n investering. Dat merkten we bijvoorbeeld toen het aanvankelijk niet lukte om de deur in één dag droog te krijgen. Het probleem speelde rond de kerst. Tijdens de kerstvakantie hebben de verfmakers wat gesleuteld aan de receptuur, waardoor het wel lukte. In januari kun je dan verder volgens de planning. En die is tamelijk strak, want in week 42 willen gaan proefdraaien.”
De keuze voor het nieuwe mengsysteem is eveneens in nauw overleg van de Anker Stuy tot stand gekomen. “Mengen doen we gewoon in huis. Dat is niet meer dan logisch, want het is geen uitzondering dat je op een dag zo’n acht tot negen verschillende kleuren moet aanbrengen. Het zou erg omslachtig zijn als je voor elke kleur een pot moet halen bij de leverancier.”

Twaalf pompen
De verfrobot komt via de Nederlandse agent Marco Bruurs (MBR Machines) van de Italiaanse firma Cefla. Eind dit jaar moet de verfstraat operationeel zijn. Dan staan er twaalf nieuwe pompen voor het spuiten van twee verschillende grondlagen en de eindlaag, de 2K-laag waar de verhardingscomponent in zit. Eén van de pompen is voor het spoelmiddel. Het schuren gebeurt vooralsnog handmatig, omdat er nog geen goed systeem voor is. Overigens is het niet meer noodzakelijk dat alle deuren een schuurbeurt ondergaan. De verfstraat is verder uitgerust met een droogcabine op basis van warmelucht doorstroming. Voordat de deur de verfstraat ingaat, wordt deze gescand met een 2,5D-scanner. In de haak waar de deur aan hangt, komt een chip waardoor de robot exacte informatie krijgt over het aantal lagen en de ralkleur. Die chip verhuist op termijn van de haak naar de deur. Van de Vrie: “Het is een volledig computergestuurd proces. Je hoeft de deur, behalve voor het schuren, niet meer aan te raken.”

Betrouwbaar
Een belangrijk voordeel van de robot is betrouwbaarheid. Onzorgvuldig werken, concentratieverlies, vermoeidheid; al dat soort zaken waar de mens doorgaans mee kampt, kent het apparaat niet. De verflagen worden altijd gelijkmatig en overal even dik opgebracht en dat komt de kwaliteit van de laklaag ten goede. Ook is daardoor de hoeveelheid te mengen verf exact te bepalen. Van de Vrie: “Nu neemt de spuiter altijd een marge, want het wil wel eens voorkomen dat de verf op een bepaalde plaats iets te dik wordt opgebracht en dan heb je meer nodig. Dat heeft dan ook weer gevolgen voor de droogtijd.” Uiteindelijk doel van de hele automatiseringsoperatie: productieverhoging. “Als we elders in de fabriek de productie kunnen opvoeren, kan de robot ook nachtdiensten draaien.De spuitcapaciteit is zeker geen bottleneck in het productieproces als de robot eenmaal draait.”

Geen baanverlies
Op dit moment nog zorgen drie spuiters ervoor dat de deuren hun kleur krijgen. Deze medewerkers zullen elders in het bedrijf aan het werk gaan. Van de Vrie: “De automatisering kost geen enkele vaste medewerker zijn baan. Als we al met minder mensen toekunnen, dan regelen we dat via de flexibele schil. En ook dan horen de mensen ruimvantevoren wat er voor hen verandert.”
Door de komst van de spuitrobot is de directeur verlost van een ander steeds nijpender wordend probleem, namelijk de schaarste aan goed en vakkundig personeel. Dat geldt in het bijzonder voor medewerkers die de verfspuit willen hanteren. “Voor een baan als operator van een robot lopen ze eerder warm dan voor het spuitvak. Ik begrijp dat wel.”

Bedrijfsprofiel
Deurenfabrikant Van der Plas is in 1973 opgericht door Kommer van der Plas. Het bedrijf is onderdeel van Bouwmaatschappij Van Houwelingen, maar vaart een onafhankelijke koers. Er worden uitsluitend buitendeuren gemaakt op de productielocatie in Hardinxveld-Giessendam. Het gaat om massieve en samengestelde deuren. De voordeur is bij Van der Plas tegenwoordig vrijwel altijd een samengestelde deur van Tricoya-platen, randhout en een kern van isolatiemateriaal, waardoor gunstigere U-waarden zijn te bereiken dan met een massieve deur. Andere belangrijke voordelen: de deur krimpt niet en trekt niet krom. Nastellen is zelden nodig. Om die redenen wordt de achterdeur ook steeds vaker een samengestelde deur. De monteurs van Van der Plas meten de deur in op locatie op het moment dat het kozijn is gesteld en hangen hem af als hij beglaasd en afgelakt uit de fabriek komt. Op deze manier kan de deurenfabrikant de kwaliteit van het eindproduct optimaal bewaken.

Dit artikel staat in Raam en Deur editie 2-2019.
Tekst Arie Grevers Foto's Deurenfabrikant Van der Plas

 

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.