Onafhankelijke attesten voor Duco-producten

Onafhankelijke attesten voor Duco-producten

De markt verlangt steeds vaker gebouwen met een perfecte luchtdichtheid en dito energieprestatie. 

Aanleiding voor Duco Ventilation & Sun Control om het complete eigen gamma aan ventilatieroosters en suskasten onafhankelijk te laten testen. Verkoopleider Nederland Richard Geraerts: “Zo draagt Duco met gegarandeerde prestaties bij aan luchtdicht én gezond leven.”

De toenemende vraag naar luchtdichte gebouwen zorgt in de bouwpraktijk voor een nieuw spanningsveld. Terwijl steeds meer opdrachtgevers en voorschrijvende partijen er alles aan doen om de schil optimaal te isoleren, staat het Bouwbesluit voor ventilatieroosters een lekverlies van 10% toe. Een situatie die Duco al enige jaren bekend in de oren klinkt. Duco's Verkoopleider Nederland Richard Geraerts: “De vraag is of je dit als fabrikant wilt. Bij Duco vormde deze situatie de aanleiding om eens heel kritisch te kijken naar onze eigen roosters en ons de vraag te stellen hoe het met de luchtdichtheid zat. We zijn onze producten intern gaan testen en op basis van deze resultaten hebben we de bestaande roosters en suskasten aangepast en verbeterd.”
De EasyFit 50 'ZR' van Duco is daar een bekend voorbeeld van. Dit rooster is een doorontwikkeling van de bekende DucoFit 50 ‘ZR’. Afgeronde kopschotten zorgen bij de EasyFit 50 ‘ZR’ voor een perfecte aansluiting op het kozijn en garanderen dat het zelfregelende ventilatierooster voor ‘onzichtbare’ compacte kalfplaatsing een luchtdichtheid klasse 3 heeft.

Kleine aanpassingen, betere prestaties
Ook bij de suskasten realiseerde Duco met deze interne aanpak prestatieverbeteringen, aldus Geraerts: “Kijk maar eens naar onze bestaande DucoMax-serie. Die kun je tot 40 meter hoogte inzetten. Uit onderzoek van Cauberg-Huygen bleek dat die roosters met een aantal kleine aanpassingen zich uitstekend lenen voor toepassingen tot 70 meter hoogte.” 
Bij de ventilatieroosters kijkt Duco nu op dezelfde manier naar de eigen producten, meldt Geraerts: “Bij de EasyFit 50 'ZR' is die stap dus al gezet. De afgeronde kopschotten in het rooster zorgen voor een betere bouwkundige uitvoering. Dat is belangrijk, in een branche waar mensen op de bouwplaats op eigen houtje oplossingen in elkaar knutselen. Dat komt het eindresultaat niet ten goede – en de prestaties van rooster en schil al evenmin.” 

Gemeten prestaties inzichtelijk voor de markt

Gegarandeerde prestaties
Geraerts verwijst naar het DucoTop 50 'ZR' rooster, in de nieuwbouw een van de meest toegepaste ventilatieroosters: “Architecten gebruiken dit product graag, omdat je het perfect kunt wegwerken achter het buitenspouwblad. Maar om het rooster ook te laten presteren volgens de gestelde eisen – eisen dus die het product kan leveren – moet het DucoTop 50 'ZR' rooster wel volgens de montagevoorschriften worden geplaatst. Als je bijvoorbeeld geen dubbele afdichting gebruikt, treedt prestatieverlies op. Dat willen we voorkomen. Met voorlichting en training, en met verbeteringen en aanpassingen aan onze producten.”
Om die gegarandeerde prestatie is het Duco te doen, aldus Geraerts: “Luchtdicht bouwen en verbouwen levert een aanzienlijke energiebesparing op. Maar het kent ook hiaten op het gebied van gezond wonen. In een luchtdicht gebouw kan het binnenklimaat onaangenaam en ongezond zijn. Goed ventileren, volgens gegarandeerde prestaties, is essentieel.” 

Volgende stap: onafhankelijke attesten
Met aanpassingen en verbeteringen, zoals de stap van de DucoFit 50 ‘ZR' naar de EasyFit 50 'ZR', wil Duco de bouw optimaal bedienen. Geraerts: “De markt is op zoek naar producten die voldoen aan de verschillende luchtdichtheidsklassen. Wij willen het de markt op dat gebied makkelijker maken, door roosters aan te bieden die gegarandeerd presteren volgens die verschillende klassen.”
Duco's eigen tests en metingen zijn inmiddels achter de rug. Het bedrijf zet nu de volgende stap, meldt Richard Geraerts: “We hebben een extern bureau in de arm genomen om onafhankelijk te testen hoe onze producten presteren. Hierdoor kunnen we zwart op wit aantonen welk type rooster het best in een bepaalde situatie kan worden toegepast. Meer nog: de bouwkolom kan hier al in de nabije toekomst van profiteren.” 

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief