Meer kwaliteit in de verwerking, minder nazorg

Meer kwaliteit in de verwerking, minder nazorg

Sinds een jaar biedt Van de Vin Ramen en Kozijnen bouwplaatsbegeleiding aan.

Sinds een jaar biedt Van de Vin Ramen en Kozijnen bouwplaatsbegeleiding aan, om klanten te ondersteunen bij het optimaal verwerken van de Concept II+ producten van het timmerbedrijf uit Heeze. Als de eerste kozijnen zitten, volgt een rondgang met de uitvoerder. Een unicum in de markt, noemt directeur/eigenaar Mathee van de Vin de nieuwe dienstverlening.

 

Tijdens zo'n bouwplaatsbezoek informeert Van de Vin Ramen en Kozijnen alle verwerkers – uitvoerder en stelploeg – ter plaatse, op het werk. Zij krijgen een presentatie van ongeveer een uur. Mathee van de Vin: “In dat uur vertellen we de stelploeg wat wij van hen verwachten en wat zij van ons mogen verwachten. We belichten de belangrijkste voor- en nadelen van ons eindproduct, de valkuilen en meest voorkomende problemen. We bespreken opslag, verpakking en bescherming, gaan in op stellen en verankeren, behandelen deurkozijnen en onderdorpels.”

Aan het einde van die presentatie ontvangt de aannemer een boekwerkje met de verwerkingsvoorschriften, plus een checklist. Mathee van de Vin: “Daarna plannen we een afspraak in met de uitvoerder, voor een bouwplaatsinspectie. Een aantal weken na het verwerken van de eerste kozijnen maken we samen een rondgang over de bouwplaats. Met de checklist in de hand beoordelen we dan de verwerking van de kozijnen. We signaleren dingen die we op dat moment nog kunnen oplossen en kijken wat we in het vervolgtraject kunnen verbeteren. Voor de klant betekent dat onderaan de streep: een hogere eindkwaliteit en minder nazorg.”

Kortere doorlooptijd
De nieuwe dienst van Van de Vin past naadloos in de bedrijfsfilosofie van de Brabantse timmerfabriek. Eén van de speerpunten van Van de Vin is het leveren van toegevoegde waarde. Mathee van de Vin: “Wij willen een succes maken van het verwerken van houten kozijnen, beglaasd en afgelakt, in de ruwbouw. We willen dat succes graag samen met de klant bereiken, of het nu de ontwikkelaar is, de aannemer of de onderaannemer/verwerker van onze producten. Daar dragen onze bouwplaatsbezoeken ook aan bij.”

Van de Vin Ramen en Kozijnen is sinds 2015 actief met de bouwplaatsbezoeken. Mathee van de Vin: “We zien dat de vraag naar Concept II+ hand over hand toeneemt. Momenteel produceren wij meer dan 80% van onze kozijnen in afgelakte en beglaasde uitvoering. Dat vraagt in de ruwbouwfase extra aandacht bij de verwerking. We zien dat aannemers na een eerste ervaring met Concept II+ producten soms toch weer kiezen voor Concept I en II – omdat ze de ervaring en de know how missen om het product optimaal te verwerken. En dat is jammer, want Concept II+ biedt belangrijke voordelen. Het heeft een hogere aanvangskwaliteit, want het is in een droge omgeving beglaasd en afgelakt. Op de bouwplaats verkort je de doorlooptijd. De gevel is eerder dicht en men kan sneller binnen aan de slag.”

Minder faalkosten
De bouwplaatsbezoeken sluiten ook goed aan op de veranderingen in de bouw. Op de bouwplaats neemt de kennis van het verwerken van Concept II+ producten af, stelt Mathee Van de Vin: “Daar loopt tegenwoordig een ander soort werknemer rond. Zo gezien hebben wij ook een morele plicht om die kennis over ons product en de verwerking ervan over te dragen aan die mensen. In de praktijk werden wij er al bij geroepen als er klachten of problemen waren, ook als wij geen eindverantwoordelijke waren. Met onze bouwplaatsbezoeken maken we van de nood een deugd.”

En wat vinden klanten van het intitiatief? Die zijn volgens Mathee van de Vin heel positief: “De winst die we samen halen, is voor iedereen helder; meer kwaliteit, kortere doorlooptijd, minder nazorg en minder faalkosten. En enthousiasme komt ook uit onverwachte hoek; we geven de stelploeg een stem. Stellers krijgen de kans om hun wensen uit te spreken, om dingen aan te passen – logistiek en aan het product.”

Unicum
De bouwplaatsbezoeken van Van de Vin zijn een unicum in de branche, stelt Mathee van de Vin: “Bij mijn weten zijn wij het enige timmerbedrijf dat dit zo doet. Het SGT biedt het wel aan, maar dan als steekproef. Deze aanpak past perfect in ons bedrijfsprofiel. Wij willen de  beste ketenpartner bij uitstek zijn, we zijn op zoek naar projectoverstijgende samenwerking, willen processen beter laten verlopen en streven naar proces-, product- en logistieke verbetering, van klanten en toeleveranciers.”

 

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief