Maatwerk voor snelle gevelmontage zonder afval

Maatwerk voor snelle gevelmontage zonder afval

Sleutelrol voor specialist Delft Profielen in Amsterdams ‘Startblok Elzenhagen’.

 

In Amsterdam-Noord is in opdracht van woningcorporaties De Key en Eigen Haard samen met de gemeente een nieuw woongebied gerealiseerd voor 540 jongeren. Onder de naam ‘Startblok Elzenhagen’ zijn op het voormalige sportcomplex Elzenhagen zes duurzame woontorens van drie tot zes woonlagen gebouwd. In april leverde hoofdaannemer Jan Snel de laatste toren op.

Centrumgebied Amsterdam-Noord 
De woningen van Startblok Elzenhagen maken deel uit van Centrumgebied Amsterdam-Noord (CAN). Dit wordt het nieuwe centrum van het noordelijke deel van Amsterdam. Het moet een verscheidenheid aan woon-, werk- en verblijfmogelijkheden gaan bieden. Het gebied wordt begrensd door de Nieuwe Purmerweg, de Ring A10, het Olof Palmeplein en het Noordhollandsch Kanaal.Ontwikkelcombinatie CZAN realiseerde in het plan rondom het nieuwe metrostation Noord (Noord/Zuidlijn) al ruim 900 woningen. De ontwikkeling van 500 woningen in het Noorderkwartier, waaronder een aantal zelfbouwkavels, is in volle gang. Het laatste deel – Elzenhagen Zuid – is in ontwikkeling. Hier komen nog eens ruim 600 appartementen, commerciële ruimtes en een hotel.

Verisol Isolatiesysteembouw uit Nieuwendijk was een van de partners van de hoofdaannemer Jan Snel. Gezamenlijk namen ze de uitdaging aan om de woontorens binnen een jaar op te leveren. De strakke planning werd gehaald, niet in de laatste plaats dankzij de op maat gemaakte gevelprofielen van Delft Profielen uit Waalwijk. Daarmee konden de gevels snel en duurzaam gemonteerd worden. De korte bouwperiode was een uitdrukkelijke wens van de opdrachtgevers. De nieuwe woonplek voor 540 jongeren, waarvan de helft bestemd is voor jonge vluchtelingen die net een verblijfsvergunning hebben, voorziet in een grote behoefte in de hoofdstad. “Daarnaast biedt het jongeren uit de buurt, studenten en net afgestudeerden een springplank naar het echte leven”, zo laten de opdrachtgevers weten.

Afwijkende breedtemaat
Om de deadline te kunnen halen, besloot de hoofdaannemer kant-en-klare prefabunits te gebruiken. Ramen en deuren waren hierin al verwerkt. “Dat betekende dat veel vierkante meter gevelplaten met afwijkende breedtematen geproduceerd moest worden. Het kost veel tijd als je dat op de bouw allemaal op maat moet gaan maken. Gelukkig hebben we in Delft Profielen een actief meedenkende producent gevonden. Zij hebben ons veel werk uit handen genomen door in de fabriek in Waalwijk alles vooraf op maat te maken en op de bouw aan te leveren”, zegt Ton Versteeg, directeur van Verisol Isolatiesysteembouw. Die werkwijze zorgde voor een snelle verwerking. Versteeg: “Onze monteurs hoefden ze alleen nog maar te bevestigen aan de gevel. Dat heeft erg veel manuren gescheeld.”

       
Met de op maat gemaakte geveldelen konden de                          De zelfstandige woonruimtes zijn 20 tot 25 vierkante meter groot
gevels van de zes woonblokken in korte tijd bekleed worden.       en hebben een keukenblok, badkamer en toilet. 

Goede voorbereidingen
Gerard Rutten, accountmanager bij Delft Profielen, beschrijft de uitgebreide voorbereidingen die aan de productie van de maatwerkplaten voorafging. “Samen met Verisol hebben we de tekeningen van de bouw bestudeerd en de gewenste plaatbreedtes bepaald. De benodigde coils (rollen met staal, red.) zijn in onze fabriek op de juiste breedte geslit, zodat de golfplaten direct op de juiste montagebreedte gewalst konden worden.” Volledig maatwerk was daarbij het uitgangspunt. “Zelfs alle passtukjes, voor tussen de ramen en deuren, rolden in de juiste breedte van onze wals”, aldus Rutten, die benadrukt dat tijdwinst niet het enige pluspunt was. “Verisol had hierdoor ook geen afval op de bouwplaats.”


Sfeerbeeld van de toekomstige wijk waarin studenten, starters en statushouders hun eigen sameleving opbouwen.

Duurzaam Startblok Elzenhagen
In het project Startblok Elzenhagen in Amsterdam-Noord was duurzaamheid een speerpunt. De woningen voldoen aan de BENG-eisen, maar ook op andere vlakken wilden de opdrachtgevers een duurzaam karakter. Bijvoorbeeld door mogelijkheden te scheppen voor sociale contacten tussen de bewoners. Dit komt onder andere tot uiting in de gemeenschappelijke ruimte die in iedere gang beschikbaar is voor de bewoners. De zelfstandige woonruimtes zijn 20 tot 25 vierkante meter en zijn voorzien van een keukenblok, badkamer en toilet. De 540 woningen in Startblok Elzenhagen bieden ruimte aan 270 jonge statushouders en 270 werkende jongeren, studenten en net afgestudeerden. Bedoeling is dat zij met elkaar een gemeenschap gaan opbouwen met als doel om statushouders te helpen hun weg te vinden in de Amsterdamse samenleving.
Beter dan de eis
De gestapelde prefabunits blijven tien jaar staan en zijn daarna herbruikbaar. “Dit past binnen onze duurzaamheidsambitie voor de komende jaren”, zegt Barry van Wijk, projectleider bij Jan Snel. “Bijzonder aan dit project is dat de woningen volledig duurzaam gebouwd zijn. Ze zijn uitgevoerd met een EPC van 0,15 en voldoen aan de BENG-eisen. Voor permanente bouw is een EPC van 0,4 vereist. Wij scoren dus een stuk beter dan de eis. Daardoor is het energiegebruik erg laag.” De warmte komt uit de grond, pompen werken op zonnepanelen en er is geen gas aangesloten. “Startblok Elzenhagen is een mooi voorbeeld van wat wij samen met onze partners kunnen realiseren op het gebied van duurzaam wonen voor woningcorporaties. We zijn er dan ook erg trots op dat we dit samen met de gemeente Amsterdam, De Key en Eigen Haard binnen een relatief korte tijd hebben gerealiseerd en zo tevens een maatschappelijke bijdrage leveren aan Amsterdam”, vertelt van Wijk. De zes woongebouwen werden opgeleverd tussen december 2018 en april 2019

Gelijkwaardige partners
De samenwerking tussen Verisol en Delft Profielen is niet nieuw. “Het leuke aan onze samenwerking vind ik dat Verisol echt naast de opdrachtgever én de leveranciers gaat staan en de uitdaging met alle betrokken partijen overlegt”, zegt Rutten. “Bij dit werk is vanaf het begin naast Delft profielen ook Zetpro Haaften betrokken geweest, en samen zijn we op zoek gegaan naar een zo efficiënt mogelijke oplossing om een zo groot mogelijk rendement uit het materiaal te halen.” Nadat de tekeningen en plannen grondig besproken waren, werden in de walserij van Delft Profielen de benodigde gevelpanelen geproduceerd. “Dat we die afwijkende breedtemaat op projectbasis hebben gemaakt, is wel uniek”, zegt salesmanager Emile van Hout.

Enkelwandige profielen
In de walserij van Delft Profielen aan de Havenweg in Waalwijk wordt staal verwerkt. “Coils met bandstaal verwerken we tot vloer-, wand- en dakprofielen. Daarvoor hebben we een aantal walsen tot onze beschikking die staal van 0,5 tot 1,5 millimeter kunnen verwerken tot voornamelijk enkelwandige profielen”, zegt Van Hout tijdens een rondleiding door de walserij. Het overgrote deel van de productiecapaciteit wordt ingenomen door koud- en warmdakprofielen. Van Hout: “Ik denk dat ruim 60 procent van de productie momenteel uit dakprofielen bestaat. Gevelprofielen vormen zo’n 25 procent van de productie en de rest van de capaciteit is voor vloerprofielen.

Perforeren
Een van de specialiteiten van Delft Profielen is het perforeren van platen. Van Hout: “Geperforeerde platen worden bijvoorbeeld gebruikt voor ventilatieroosters, filters en afschermroosters. Die kunnen we in verschillende diktes leveren, waarbij ook afwijkende perforatievormen mogelijk zijn. Een bewerking waarmee we in de afgelopen jaren naam gemaakt hebben want de vraag naar geperforeerde platen blijft groeien.” Decoilen is een andere specialiteit van de leverancier. “Wij kunnen staal dat op een rol is geleverd en verwerkt moet worden in vlakke platen, op maat maken. Ook kunnen we een rol in de door de klant gewenste breedte decoilen. Die flexibiliteit kunnen wij bieden dankzij ons geavanceerde machinepark.”


In de walserij krijgen de platen hun definitieve vorm en structuur.


De op maat gemaakte gevelplaten worden zorgvuldig gecheckt nadat ze gewalst zijn.


Met het perforeren van platen heeft Delft Profielen de afgelopen jaren naam gemaakt. "De vraag naar deze platen blijft groeien", aldus salesmanager Emile van Hout.


Gevel- en dakplaten liggen klaar voor verzending.

Delft Profielen
Delft Profielen produceert profielplaten voor daken en gevels en presenteert zich als projectpartner. “Voor ieder project vinden we samen de juiste oplossing”, zo luidt de belofte van de producent uit Waalwijk. Delft profielen is aangesloten bij MDG, de branchevereniging voor leveranciers van metalen dak- en gevelbeplating. Gekoppeld aan dit lidmaatschap is een kwaliteitsrichtlijn waaraan leden zich moeten houden.De fabriek van Delft Profielen is ingericht met de meest geavanceerde en energiezuinige machines. Ook het bedrijfsgebouw heeft de hoogste normering. De producent is in het bezit van de certificaten ISO 9001:2008, NEN-EN-ISO14001 en het Conformiteitscertificaat volgens de NEN-EN 1090-1:2009+A1:2011. 
www.delftprofielen.nl

Dit artikel staat in de serie 'BOUWPLAATS'in de Raam en Deur juni editie 3-2019.
Tekst Geert Hilferink Foto’s Delft Profielen, Verisol, Jan Snel

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief