Klein profiel, groot effect

Klein profiel, groot effect

Een kaderprofiel lijkt een simpel artikel. Maar het is in werkelijkheid een samenspel van de juiste machines en specifieke vakkennis. Diverse productievariabelen bepalen de kwaliteit van het profiel. En die kwaliteit bepaalt in hoge mate de luchtdichtheid van een heel gebouw. Raam en Deur keek mee bij de productie van kaderprofielen.

Om een gebouw energiezuinig te maken, is het belangrijk dat het luchtdicht is. En luchtdichtheid is een kwestie van details. Want het kleinste kiertje kan de luchtdichtheid en daarmee de isolatiewaarde (EPC) van een heel gebouw enorm beïnvloeden. Omgekeerd heeft de kwaliteit van kaderdichtingen een sterke positieve invloed op de luchtdichtheid. Een vuistregel: ramen en deuren kunnen samen tot 30% van de qv;10 waarde (luchtdoorlatendheid) van een gebouw beinvloeden. En volgens recente tests behalen sommige kaderdichtingen een C-waarde (luchtdoorlatendheid) die lager is dan de 0,04 die de Passiefhuisrichtlijn voorschrijft.

Lijkt basic, is high-tech
Kortom: kaderdichtingen zijn weliswaar een piepklein detail van een gevelelement en vertegenwoordigen slechts een zeer klein deel van de totale bouwsom, maar kunnen de luchtdichtheid in grote mate beïnvloeden. Als je de invloed op de luchtdichtheid van een goed afdichtingsprofiel kent, realiseer je je ook hoe belangrijk het is dat je het juiste profiel kiest.

Een profiel lijkt een basic product. Je koopt een extrusiemachine, verzekert je van de juiste grondstoffen en je kunt produceren. Zo makkelijk is het echter niet. Het geheim zit hem in de matrijs waar de extrusiemachine de grondstoffen doorheen perst. Die matrijs bepaalt niet alleen de vorm van het profiel, maar ook de zachtheid of juist de hardheid van bepaalde elementen van dat profiel. Een goed profiel heeft bijvoorbeeld een harde rug om hem goed in de kozijngroef te kunnen drukken. Het voetje moet daarentegen juist soepel zijn om het goed te kunnen verwerken en via co-extrusie komt er dan een gesloten microschuim gedeelte van hetzelfde materiaal bij dat de isolatiewaarde op peil brengt en het profiel een comfortabele sluitkracht heeft. Tri-extrusie maakt het zelfs mogelijk om al in de productie schildersfolie op het profiel aan te brengen.

Specialistisch handwerk
Maar met de juiste matrijs ben je er niet. Om de productie te stroomlijnen, heeft een operator jaren ervaring nodig. Hij kan namelijk de snelheid van de schroef in de extruder variëren, de extrusiezones verwarmen of juist koelen en de snelheid veranderen waarmee het materiaal door de matrijs geperst wordt. Is het materiaal te snel warm, dan vormt het een klont. Wordt het te langzaam warm, dan vormt het niet goed in de matrijs. En dan heb je nog verschillende slangetjes die een precieze hoeveelheid lucht de matrijs in blazen om de verschillende kamers (soms wel 5) van het profiel te vormen. En dat allemaal bij een snelheid van 6 meter per minuut voor een complex profiel tot 24 meter per minuut voor eenvoudige profielen.

Vanuit de matrijs wordt het profiel een koelbad in getrokken en stuurt de operator trekkracht en koelsnelheid. Doet hij dat verkeerd, dan is het profiel te snel op zijn eindlengte, te zacht, te hard, te dun of juist te dik.

Kwaliteit en flexibiliteit
Al dat handwerk bepaalt uiteindelijk de kwaliteit van het eindproduct. En hoe sneller een operator een machine juist kan instellen, des te sneller hij van het ene op het andere profiel kan omschakelen en des te kleiner de charges kunnen zijn waarin een fabrikant kan produceren. Dat is weer bepalend voor de levertijd van speciale series. Geen enkele fabrikant heeft namelijk al zijn profielen op voorraad en het gemak waarmee hij omschakelt, bepaalt de levertijd waarmee een raam- en deurfabrikant zijn specifieke profiel in huis kan hebben.

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief