Kennispartner Alprokon innoveert in aluminium

Kennispartner Alprokon innoveert in aluminium

Een bedrijf met uitvindersbloed in de genen, zo omschrijft mede-eigenaar Petra van Herpen aluminiumproducent Alprokon in Barendrecht: “De kern van ons bestaan is het ontwikkelen van slimme producten die antwoord geven op vragen uit de markt.” Het laatste wapenfeit van de producent van aluminium deurnaaldprofielen, dakrandafwerkingsprofielen en dakrandvalbeveiligingssystemen: de 007-serie deurnaalden met inbraakwerende kreukelzones.

Petra van Herpen geeft het grif toe: ‘‘Dat ‘007’ is natuurlijk een verwijzing naar de beroemde James Bond. De 'gadgets' die verstopt zitten in onze nieuwe 007-deurnaalden, maken deze nieuwe inbraakwerende serie James Bond-waardig!” De 007-deurnaalden zijn een typisch product uit de koker van de Barendrechtse bedenkers van oplossingen in aluminium: doordacht, innovatief ontworpen en functioneel. De serie, binnenkort bekroond met een octrooi, werd door Alprokon Alumium uitgerust met kreukelzones, te vergelijken met die in een auto. Van Herpen: “De 007-serie is een doorontwikkeling van onze 7-serie deurnaalden. Bij de nieuwe vinding is de afdekflens, die de sluitnaad tussen de deuren afdekt, op een speciale, getrapte manier ontworpen. De flens wordt stapsgewijs dikker, met een buiglijn bij elke verspringing in omvang. Zodoende kan een inbreker de afdekflens niet meer in één keer ombuigen. Hij stuit bij het afpellen van de deurnaald steeds op een nieuwe flens en houdt uiteindelijk een dikke klomp over van gefaseerd omgebogen flensdelen.”

Met andere woorden: de inbreker werkt zichzelf hier alleen maar tegen. De deurnaald die hij wil forceren, wordt door de omgebogen flensdelen een steeds grotere barrière. En dat levert tijdwinst op, een toverwoord als het gaat om inbraakwering; geen enkele inbreker wil lang staan morrelen aan de gevel van een woning of bedrijfspand.

Alprokon brengt de 007-serie eind september 2015 op de markt. Het product is dan verkrijgbaar via de ijzerwarenhandel, voor dubbele en enkele deuren. Qua detaillering is de innovatie ook bruikbaar op deuren met kaderdichting. In het profiel wordt dan gebruik gemaakt van de kaderdetaillering.

Eigenzinnig
De 007-serie illustreert de bedrijfsfilosofie van Alprokon Aluminium en de manier van werken van het Barendrechtse bedrijf. Petra van Herpen: “De kern van ons bestaan is het ontwikkelen van slimme producten die antwoord geven op vragen binnen de markt, die voorzien in wensen van gebruikers en leveranciers en oplossingen bieden voor situaties in de bouwpraktijk.”

Eigenzinnig, bevlogen en inventief zijn termen die volgens Van Herpen kenmerkend zijn voor het bedrijf dat haar vader in 1967 oprichtte: “Het uitvindersbloed zit ons in de genen. We kennen de normen, de eisen, de regelgeving en de wijze van bouwen in de praktijk. Die normen en eisen omarmen we ook. We laten daarom onze producten testen bij SKG-IKOB. We willen natuurlijk marktconform het allerbeste product ontwikkelen dat met de stand der techniek mogelijk is en zijn altijd nieuwsgierig hoe het presteert èn of het in de toekomst verder te ontwikkelen is. Het commerciële verhaal is natuurlijk belangrijk, maar de basis daarvan is toch het goede product.”

Die nieuwsgierigheid en de drang naar vernieuwing bij het ISO9001 gecertificeerde Alprokon Aluminium, zorgden er onder meer voor dat het bedrijf op eigen initiatief onderzoek liet uitvoeren naar het vervorminggedrag van houten deuren. En met succes. “Met vormstabiliteitsproeven is nu aangetoond, dat deurnaalden die vervorming tot wel veertig procent reduceren,” aldus Van Herpen.

Assortiment
Uit die houding ontstond een bedrijf dat, na bijna vijftig jaar, stoelt op vier productgroepen:  deurnaaldprofielen, dakrandvalbeveiligingssystemen, dakrandafwerkingsprofielen en veiligheidsprofielen.

De deurnaalden vormen voor Alprokon Aluminium de belangrijkste productgroep, bestaand uit een smal en diep assortiment. Alprokon maakt deurnaalden voor dubbele en enkele deuren als basisproduct, in brandwerende uitvoering, inbraakwerende uitvoering, in een geluidisolerende variant en als product dat kan worden ingezet in vlucht- en paniek toepassingen.

De tweede productpoot wordt gevormd door de demontabele dakrandvalbeveiligingssystemen voor platte daken: een verplichte voorziening die ook voldoet aan de geharmoniseerde Europese norm. Deze wordt in heel Europa verkocht door een derde partij. Daarnaast voert Alprokon nog een beperkt assortiment dakrandafwerkingsprofielen, die los van de bitumenafwerking gemonteerd kunnen worden. Ook dit is een product uit eigen huis, voorzien van een octrooi en in de markt gezet via een derde partij.

Innovaties
En dan is er zelfs nog een vierde poot, meldt Van Herpen: die van de veiligheidsprofielen - traptredeprofielen, dorpelprofielen, hoekprofielen met  NON-Slip toplagen of signalerend materiaal. Alprokon maakt er profielseries van en ziet ook dit productgebied als speelveld voor innovaties. Alprokon past bijvoorbeeld Glo Brite® fotoluminiscerend materiaal toe op hoek-, trap- , dorpel- en plintprofielen, waardoor deze als vluchtwegmarkering kunnen worden gebruikt. Het bedrijf ontwikkelde tevens een rubberen stoothuls die als “stootbumper” in een profiel is aangebracht. Zo ontstaat minder snel schade aan bijvoorbeeld hoeken en kolomomgangen in parkeergarages of in gebouwen waarin vaak rolstoelen en rollators worden gebruikt.

Belangrijk bij al die innovaties is de rol die Alprokon Aluminium aanneemt als kennispartner. Van Herpen: “Voor de nieuwe inbraakwerende 007-serie, die eind september op de markt komt, hebben wij de deurenfabrieken ook gepolst en geraadpleegd: is dit interessant, wat vinden jullie? Die stap zetten we, omdat we marktconforme producten willen leveren. En wie béter dan de afnemer kan ons vertellen wat er gewenst is? We streven altijd naar het aanbieden van functionele oplossingen in aluminium, die het juiste, optimale antwoord leveren voor de actuele vraag.”

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief