Houtbewerking is straks houttechnologie

Houtbewerking is straks houttechnologie

HoutPro+-beurs 2017 weerspiegelt vernieuwing van ‘de machinale’

Dat er behoefte is aan een degelijke vakbeurs voor de professional die werkt met hout weten we al minstens drie jaar. In 2014 besloot een aantal ondernemers uit de houtsectoren met de Belgische beursorganisator Claever Associates de HoutPro+ op de zetten. Voor deze beurs voor de hele houtbranche kwamen toen al ruim 7500 geïnteresseerde bezoekers naar de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch. 140 exposanten gaven er acte de présence. Nu staat de tweede HoutPro+ voor de deur.

Massaproductie en maatwerk
Twee weken voor de opening op 30 oktober stond de teller van het aantal exposanten voor HoutPro+ 2017 op 195. Hun presentaties zullen vier expositiehallen vullen met producten en systemen die een ander tijdperk aankondigen. De houtsectoren maken een zeer snelle ontwikkeling door in de richting van industrialisering van de hele productieketen waarbij vertrouwde maakprocessen plaatsmaken voor massaproductie en maatwerk. Dat klinkt tegenstrijdig, maar het gebeurt nu al in de timmerfabrieken waar gewerkt wordt met CNC-gestuurde bewerkingscentra en robottechnologie. Bij het feitelijke maken van kozijnen, ramen en deuren is steeds minder handwerk nodig. Dat wordt in rap tempo overgenomen door snelle en ‘slimme’ houtbewerkingsmachines.

Techniek
Het zagen, schaven, frezen en boren, de basistechnieken in de houtbewerking, worden in toenemende mate geïntegreerd in één bewerkingscentrum. Tegelijkertijd bestaat het machinepark van de meeste timmerfabrieken ook uit aparte machines voor speciale bewerkingen, zoals multifunctionele schuurtechnieken. Verder zijn in de regel specifieke transportsystemen, stempelautomaten, draai- en kantelstations en keertrommels nodig voor het interne transport in een productiehal. Voor de afwerking van kozijnen en ramen zijn spuitcabines en spuitinstallaties nodig en werkstations voor het afmonteren van beglazing, hang- en sluitwerk en dichtingen. Al deze machines, systemen, apparatuur en gereedschappen in de achttien verschillende productgroepen zijn ruimschoots vertegenwoordigd bij de stands en presentaties op de HoutPro+ 2017. 

Vertrouwde maakprocessen moeten wijken voor massaproductie en maatwerk

Materiaal
Hout komt steeds duidelijker naar voren als een bouwfysisch en constructief hoogwaardig bouwmateriaal dat bovendien duurzaam is en fraai oogt. Het is ook – met de juiste gereedschappen – relatief gemakkelijk te bewerken en geschikt om op grote schaal te worden gebruikt bij het realiseren van duurzame gebouwen. Met die wetenschap is promotie van het materiaal bijna overbodig. Met toepassing van hout in de bouw werken de houtsectoren mee aan een duurzame toekomst. Op HoutPro+ 2017 laat de houtbranche ook zien hoe het mogelijk is om in Afrika hout op grote schaal te oogsten zonder de bosgebieden te vernielen. 
De ruime mogelijkheden van hout komen op een bijzondere manier tot uitdrukking in de reizende tentoonstelling Materia Xperience On Tour. Materia, het wereldwijde netwerk voor de exploratie van innovatieve materialen, heeft op HoutPro+ 2017 als thema: Wonders of Wood. Daar kunnen bezoekers onder andere ‘flexibel hout’ zien en voelen, een combinatie van houtfineer en textiel. En wie heeft er ooit gehoord van ‘houten golfplaten’? Die bestaan! Kom maar kijken op HoutPro+ 2017.

HoutPro+ is open van dinsdag 31 oktober tot en met vrijdag 3 november 2017 in de Brabanthal, de Kempenhal, de Langstraathal, de Diezehal en de Peelhal van de Brabanthallen, Diezekade 2, 5222 AK ’s-Hertogenbosch.
Openingsuren: dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 20.00 uur en vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur
Toegang: uitsluitend voor professionals en op vertoon van een geldige uitnodiging of via voorregistratie. (www.houtproplus.nl). Zonder uitnodiging of voorregistratie is de entree 25 euro. Gratis parkeren.

Lees hier ook de speciale nieuwsbrief over HoutPro+ van Vakblad Raam en Deur

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief