Hout natuurlijk voor kozijnen en deuren

Hout natuurlijk voor kozijnen en deuren

Lees hier het blog van Jos Schuurmans. Segment Manager Wood EMEA
PPG Industrial Coatings B.V.

Opdrachtgevers die nieuwe kozijnen of deuren nodig hebben, kunnen kiezen uit een scala aan materialen zoals kunststof, aluminium en hout, en combinaties daarvan. Op basis van welke criteria moet de opdrachtgever de keuze maken? Hij of zij kan een beroep doen op informatie en wegingsinstrumenten, al dan niet met een certificaat of keurmerk. Er zijn onder meer de Milieu Relevante Product Informatie (MRPI), vastgelegd in de Nationale Milieu Database (NMB), Cradle to Cradle-certificering, de Dubo-milieuclassificatie, het Nederlands Instituut voor Bouw en Ecologie (NIBE), en het certificeringsysteem van BREEAM.

Een belangrijk uitgangspunt voor de opdrachtgever is ‘Total Cost of Ownership (TCO). Maar zeker ook spelen factoren zoals isolatiewaarde en esthetica een belangrijke rol.

Maar waarom dan kiezen voor hout? Hout heeft een positieve uitstraling, het gebruik van hout en houtachtige materialen neemt toe – kijk maar om u heen. Echter in de Europese kozijnenindustrie lijkt het tegenovergestelde te gebeuren. Om die reden wil ik voor u wat zaken op een rijtje zetten. Wist u bijvoorbeeld dat:
• houten kozijnen en deuren over langere periode de laagste TCO hebben en dat er bij herbeglazing, schade of braak eenvoudig kan worden gerepareerd of onderhouden? Om die reden gaan bijvoorbeeld houten kozijnen makkelijk 60 jaar mee;

• hout een zeer hoge isolatiewaarde heeft en houten kozijnen zeer goed presteren op luchtdichtheid en hierdoor perfect geschikt zijn voor passiefbouw?
• hout een herwinbare grondstof is, en met behulp van duurzaam bosbeheer een onuitputtelijke bron vormt, in tegenstelling tot producten geproduceerd uit olie (kunststof) of bauxiet (aluminium)? Bovendien heeft hout op basis van een ‘life cycle analyse’ (LCA) een lagere milieu-impact dan bijvoorbeeld kunststof en aluminium;
• hout duurzaam beschermd wordt door de huidige watergedragen verven, die bovendien leverbaar zijn in alle kleuren, zowel transparant als dekkend?

Kortom, hout is een prima product om te verwerken in de kozijnen- en deurenindustrie. Kijk maar eens naar al die prachtige monumentale panden die Nederland rijk is! Goed beschouwd is hout voor kozijnen en deuren de natuurlijke keuze.

Jos Schuurmans
Segment Manager Wood EMEA 
PPG Industrial Coatings B.V. 
www.ppgindustrialcoatings.com/Markets/Wood-Coatings 

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief