Het energiepaard achter de wagen

Het energiepaard achter de wagen

Nederlandse berekeningsnorm onderwaardeert de energieprestatie van de schil. Martin Manders schuwt ferme uitspraken niet. En hij kan ze nog plausibel onderbouwen ook.

De Nederlandse epc-berekening is niet meer van deze tijd. Aannemers weten te weinig over de energieprestatie van de gebouwschil. Investeren in de schil is een zekere belegging. Martien Manders van Pladeko Ramen en Deuren schuwt de ferme uitspraken niet. En hij kan ze nog plausibel onderbouwen ook

Martien Manders ontvangt de verslaggever van Raam en Deur in zijn showroom te Deurne. Hij is al elf jaar directeur van Pladeko Ramen en Deuren (zie kader). In dezelfde showroom komen, zegt hij, vrijwel dagelijks particulieren vanuit heel Nederland om zich te laten informeren over de hoogwaardige ramen en deuren die hij importeert vanuit Oostenrijk om op de Nederlandse bouwplaatsen te monteren. Verder komen er met name architecten die hun kennis over het passiefhuis willen bijspijkeren, want het Passiefhuiscentrum is gevestigd op dezelfde locatie als zijn showroom. Dat centrum bestaat eigenlijk uit een aantal deelnemende leveranciers van producten die de werking van het passiefhuis optimaliseren. Denk aan kleine installaties voor verwarming, ventilatiesystemen en dergelijke. Een complete lijst van de deelnemers is te vinden via www.passiefhuiscentrum.nl

Onkunde
Het liefst zou Manders ook wat meer aannemers ontvangen. Waarom eigenlijk?Manders: “Er heerst nog veel onkunde onder aannemers over het passiefhuis en de energieprestaties van de gevel, in het bijzonder de ramen en de deuren. De goeden niet te na gesproken, voeren aannemers gewoon uit wat er in bestek staat. De meesten zullen nooit eens een keertje zeggen: 'Het staat weliswaar in het bestek, maar zou je dat nou zo wel doen?'. Als er per abuis enkel glas in het bestek zou staan, dan komt er gewoon enkel glas in. Opdrachtgevers krijgen wat ze verdienen, als ze voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten en het werk gunnen aan degene die de laagste prijs aanbiedt. Waarom, vraag ik mij af, stel je als opdrachtgever geen bouwteam samen van een goede aannemer en verder een leverancier die verstand heeft van isoleren en eentje die kaas gegeten heeft van ramen en deuren?”

Comfort
Maar waarom zou een opdrachtgever zo’n bouwteam installeren? Is er dan zoveel te halen voor de particuliere opdrachtgever en wellicht ook voor de institutionele? Manders: “Jazeker. Als je nou eens begint met de schil, de gevels en de daken. Gewoon beter isoleren, triple-glas in goed isolerende kozijnen en stem daarop je warmte- en ventilatiebehoefte af. Dat kost door de bank genomen ongeveer 8 tot 15% meer. Eventueel aan te vullen met enkele pv-panelen op het dak en een goede accu voor de elektriciteitsopslag en voor je het weet heb je dan een energieneutrale woning. Je hoort dan vaak: die dikke muren, dat gaat ten koste van de ruimte binnen. Mijn antwoord: als je je in de winter pas behaaglijk voelt op een afstand van anderhalve meter van de buitenmuur, dán wordt de ruimte binnen pas klein. Een andere vraag: maar wat is dan de terugverdientijd? Mijn antwoord: er is geen terugverdientijd. Dat huis staat er over 30 of 40 jaar nog. En in die tijd heb je alleen maar verdiend. Je belegt in je eigen woning en dat levert gegarandeerd geld op en niet te vergeten jarenlang een hoog wooncomfort voor jezelf. Ten opzichte van een huis gebouwd volgens een traditioneel bestek (H+-glas en een enkelvoudige isolatielaag) geef je ongeveer 1000 euro minder uit aan energiekosten. Dat is over 30 jaar 30.000 euro. De gemiddelde jaarlijkse energieprijsstijging van 3% over dat bedrag gaat er ook nog eens vanaf. Dus: tel uit je winst.”

Laag btw-tarief
Manders is verder voorstander van een laag btw-tarief (6%) voor mensen die – naar de stand van de techniek – echt werk maken van energiebezuiniging: “En als je het huis verkoopt, zou je dat voordeel op eenzelfde wijze met de fiscus kunnen verrekenen als wanneer je een bv zou verkopen. Stel, je laat een huis van 2 ton bouwen, dus met een btw-voordeel van 30.000 euro. Dan is de bank eerder geneigd een hypotheek te verstrekken. Want dat is nu vaak een probleem, als je wat extra’s wilt investeren in energiebezuinigende maatregelen. Zo’n fiscale stimulans is volgens mij veel zinvoller dan subsidie op pv-panelen. Je gooit je dak vol met panelen en voldoet dan al snel aan het gewenste energielabel, terwijl de gevel zo lek is als een mandje. Er zitten ook bedenkelijke of in ieder geval onbedachtzame kanten aan dat beleid. Want wat gebeurt er als alle daken vol panelen liggen? Dan willen we met z’n allen terugleveren aan het net. Dat kan het distributienet helemaal niet aan. En je zult zien, dat de energiemaatschappijen wel iets bedenken om die kilowattuurprijs, die ze moeten betalen voor wat er teruggeleverd wordt, te drukken. Die prijs is gekoppeld aan wat ze de consumenten berekenen. Stel nou, dat ze die prijs aanpassen en zeggen: als de zon schijnt leveren we de energie tegen een heel lage prijs. Die lage prijs betalen we dan ook aan de terug leverende burger. En als de zon niet schijnt, gaat die prijs fors omhoog. Het rendementsplaatje van al die panelen gaat er dan heel anders uitzien.”

Berekeningsnorm onderwaardeert schil
Als dat energieneutrale passiefhuis van Manders zo’n fantastisch alternatief is, waarom bouwt dan niet iedereen zo’n huis? Manders: “Dat komt doordat de Nederlandse berekeningsnorm de schil onderwaardeert. In Deurne staat een huis met een epc van 0,4. De bewoners kunnen ‘t er in de winter amper warm krijgen. In Gemert staat een behaaglijk energieneutraal huis met een epc van 0,69. Dat is veelbetekenend. De Rc voor buitenmuren gaat naar 4,5, terwijl er in de kozijnen en ramen nog steeds H+-glas zit. Dat glas heeft omgerekend een Rc-waarde van 0,9. Dus nauwelijks isolerend vermogen. Triple-glas heeft omgerekend een Rc-waarde van 2. 
De berekeningssoftware die toegepast wordt bij passiefhuizen, de phpp-berekening (PassiefHuisProjecteringsPakket), waarin isolatie, ventilatie en verwarmingsbehoefte is verdisconteerd, staat haaks op de Nederlandse epc-berekening. De Nederlandse berekening laat toe dat je een matig geïsoleerde gevel toepast. De warmteverliezen kun je dan compenseren met een aardwarmtepomp en zonnepanelen of met een verwarmingsketel op aardgas. Maar goed, over dertig jaar zit je met een slecht geïsoleerd huis waarvan de installatie aan vervanging toe is. Dat is geen vrolijk perspectief. Terwijl je met een passiefhuis een goed geïsoleerde woning overhoudt en een kleine installatie die je kunt laten reviseren.”
Er zijn meer opvallende verschillen in de berekeningsmethoden. Volgens de phpp-berekening kan men het best voor een type glas kiezen met hoge zontoetreding. Manders: “Dan kun je in de winter profiteren van gratis zonnewarmte. De Nederlandse berekeningsnorm schrijft zonwerend glas voor, want dan gebruik je minder energie voor de airco in de zomer.”
Het is Manders een raadsel, waarom de rekenmethode in vergelijking met de landen om ons heen zo weinig rekening houdt met de schil. Zou het te maken kunnen hebben met ons nationaal verdienmodel, de aardgasbaten? Martien Manders met een glimlach om zijn mond: “Misschien.”

Pladeko Ramen en Deuren is importeur Nederland van de Oostenrijkse bedrijven Internorm Fenster en Topic Haustüren. Beide bedrijven lopen voorop in de ontwikkeling en productie van energiezuinige ramen en deuren, geschikt voor laagenergie- en passiefhuisbouw. Geschikt voor nieuwbouw en renovatie. Het bedrijf levert en monteert de producten zelf, kan een beroep doen op de technische know-how van de leverancier en beschikt over een landelijk dealernetwerk. Pladeko Ramen en Deuren echter coördineert en verricht de service-, onderhouds- en reparatiewerkzaamheden.
Het merendeel van de ramen en deuren wordt uitgevoerd met 3-voudige of zelfs 4-voudige beglazing, op verzoek van de klant is een aantal modellen nog te leveren met 2-voudig glas. In de ramen geïntegreerde zonwering behoort eveneens tot de mogelijkheden.

Meer info: www.pladeko.nl

[bijschrift coverfoto] 
Het passiefhuis van de fam. Schrooten te Wierden. De gemeente Wierden heeft een film gemaakt van de bouwfase. Deze is te vinden via www.energieleverend.nl 

[bijschrift afbeelding 2 rubriek praktijk pladeko] 
Aansluitdetail passiefkozijn. 

[bijschrift foto 3 rubriekpraktijk pladeko] 
De producten van Pladeko Ramen en Deuren worden door het eigen montageteam geplaatst. 

 

Tekst: Arie Grevers
Beeld: Pladeko Ramen en Deuren

 

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.