Familiebedrijf Lambert Kozijnen

Familiebedrijf Lambert Kozijnen

Ruim een eeuw passie voor de warme uitstraling van hout

 

Oude-Tongenaar in hart en nieren met een goed gevoel voor humor en een voorliefde voor het houten kozijn. Zo is directeur Kees Lambert – derde generatie –van de gelijknamige familiebedrijf te karakteriseren. Het bedrijf is een moderne onderneming waar zo’n dertig medewerkers hun brood verdienen. Dit jaar maakt Lambert Kozijnen een volgende automatiseringsstap, waardoor het 112-jaar oude bedrijf weer helemaal klaar is voor de toekomst.

Hij kan wel lachen om het antwoord van zijn vrouw Anneke op de vraag wat een familiebedrijf is. Heel gevat zegt ze: ‘Dat je geen tijd hebt voor je familie.’ Kees Lambert, directeur van Lambert Kozijnen in Oude-Tonge, weet echter dat er een kern van waarheid in zit. In een familiebedrijf formaatje mkb met zo’n dertig medewerkers, inclusief uitzendkrachten, is de baas ook zaterdags op het bedrijf te vinden.Maar hij heeft zijn leven gebeterd. In plaats van doorwerken tot een uur of vijf op zaterdagmiddag zoals dat tot voor kort het geval was, streeft hij er nu naar om één uur thuis te zijn. “Het is natuurlijk logisch dat je zeer betrokken bent bij het bedrijf. Per slot van rekening doe ik niets liever dan kozijnen maken. Ik ben nog van de oude stempel. Direct vanaf de lts in het bedrijf gekomen en me via middenstands- en aannemersdiploma de noodzakelijke bedrijfskundige kennis eigengemaakt. Maar het hart ligt toch bij de techniek en dan blijf je je bemoeien met technische details, wat je als directeur eigenlijk zou moeten delegeren. Ik ben me daar bewust van en toch kan ik het niet laten. Dat zal ongetwijfeld ook te maken hebben met de drang naar perfectie. Als je iets doet, vind ik, doe ’t dan in één keer goed. Als je onder tijdsdruk de boel zit af te raffelen, loop je het risico dat je opnieuw moet beginnen. Dat kost uiteindelijk veel meer tijd. Ja, ik ben toch dat detailmannetje, dat zich ook druk maakt om kleine dingen.”
Kees erkent dat die instelling niet meer van deze tijd is. Een eventuele opvolger van zijn bedrijf gaat het niet redden als hij of zij vanuit een praktijkopleiding direct in het bedrijf stapt. “Deze tijd vraag om ondernemerschap en dan heb je veel meer aan een gedegen bedrijfskundige opleiding dan aan een technische. Natuurlijk is het handig om te weten hoe je een kozijn maakt, maar die kennis kun je in de praktijk wel opdoen. Bovendien doen computergestuurde machines het werk en daar staat een operator bij die controleert of alles goed verloopt. Die moet in staat zijn verstoringen van het proces op te sporen en te verhelpen. Daar hoef je niet per se twee rechterhanden voor te hebben.”

Automatiseringsslag
Lambert zit middenin een volgende stap in de automatisering van het productieproces. Daarvoor heeft hij het Belgische Winpro ingeschakeld. De mensen van deze softwareontwikkelaar zijn samen met de specialisten van Lambert Kozijnen bezig om de programmatuur voor de houtbewerkingsmachines af te stemmen op het Nederlandse kozijn, dat toch net even anders is dan het Belgische. Als het proces draait, zal Raam en Deur zeker nog eens terugkomen voor een reportage over deze automatiseringsslag, die volgens Kees tamelijk uniek is in de Nederlandse timmerindustrie. Ook zal er dan meer bekend zijn over de robotisering van de verfspuiterij.

Bedrijfshistorie
Zijn opa Corneel die in 1907 samen met drie jongere broers het bedrijf oprichtte, zou waarschijnlijk geen enkel verband kunnen leggen tussen het vak dat hij met zijn handgereedschappen beoefende en de productiestraat voor kozijnen zoals die nu gestalte krijgt. Zijn vader Arie daarentegen hield wel van verandering enhij verwelkomde elke moderniseringsstap van zijn zoon die in 1980 bij het bedrijf kwam. Kees is een stuk voorzichtiger. Hij wikt en weegt, zet de voordelen tegenover de nadelen, voordat hij de knoop doorhakt. De veranderingsgezindheid van Arie was af te lezen aan het grote aantal verbouwingen en uitbreidingen op de oude locatie aan de Oostdijk. Tussen 1968 en 1997 werd er elf keer uitgebreid, ongeacht of het nou een drukke of een rustige periode was. Hij stond in het dorp bekend als de beste klant van zijn eigen bedrijf. Met de komst van Kees veranderde het karakter van het bedrijf. Het accent kwam te liggen bij de productie van kozijnen, ramen, deuren, prefab geveldelen en dakkapellen. Dus meer mensen in de werkplaats en minder op de bouwplaats.
Meer anekdotes uit de oude doos zijn te lezen op de fraaie website van het bedrijf (www.lambertkozijnen.nl).

Verschil maken
De nieuwe productielijn die in de tweede helft van dit jaar operationeel zal zijn, zal geen directe gevolgen hebben voor het personeelsbestand. Dat komt doordat dit zo ongeveer de derde moderniseringsinvestering is sinds Kees aan het bewind is. Het productieproces is dus al behoorlijk geautomatiseerd. Kees: “Natuurlijk zal het efficiënter verlopen, met name bij de aanvoer van het kozijnhout. Maar dat zal niet het verschil maken – iedere moderne timmerfabriek heeft tegenwoordig zijn machinepark geoptimaliseerd. Het is om het even welke machines en welk aansturingsysteem je neemt. Ze zijn allemaal goed. Het verschil maak je ervoor en erna. Hoe organiseer je de voorbereiding, de afmontage en opsluiting? Hoe ziet je service eruit? Zit de laklaag er goed op of is de verf een beetje schraal en opgeruwd? Zitten er scheurtjes in de toplaag? Is het hout van goede kwaliteit? Op dat soort zaken kunnen we ons onderscheiden.”
Lambert kozijnen gebruikt mahonie, uiteraard ook FSC-gecertificeerd, vanwege de oppervlaktekwaliteit dat het door schaafwerk kan bereiken. In het streven naar klimaatneutraliteit wordt ook steeds vaker veredeld hout toegepast. Denk aan accoya, plato en finti.

Kunststof versus hout
Kees vindt het onbegrijpelijk dat sommige woningcorporaties duurzaamheid en klimaatneutraliteit hoog op de agenda hebben staan, maar bij renovaties telkens teruggrijpen op kunststof kozijnen. “Terwijl er nu kozijnen geproduceerd worden van een houtsoort die zelfs onbehandeld 70  jaar mee gaan, met een garantie van 50 jaar! Een kunststofkozijn gaat hooguit vijfentwintig mee. Ik denk dat veel woningbouwcorporaties dit niet weten. Als timmerfabrikanten moeten we daarom één geluid laten horen over ons houten kozijn. Waarom dit een veel duurzamer alternatief is, zeker in een wereld waarin iedereen zich bewust is van plastic afval, Co2 reductie en het behoud van het tropisch regenwoud. Het gebruik van FSC hout zorgt dat deze bossen in stand gehouden worden. Daar zou door onze belangenorganisaties meer aandacht aan geschonken moeten worden.
Kunststof is een koud materiaal, waar je niet graag tegenaan kijkt als je in je huiskamer zit. Het is niet voor niks, dat particulieren vrijwel allemaal kiezen voor de warmte van houten kozijnen. Sommige mensen beschouwen het onderhoud als een nadeel, maar ik zie er vooral een voordeel in. Je geeft de binnenkant je eigen warme kleur en de buitenkant hoeft pas overgeschilderd  te worden over 10 tot 15 jaar omdat verffabrikanten tegenwoordig verf produceren met een garantie van 12 jaar. Dan fris je de boel weer op of geeft er met een andere kleur weer een heel andere uitstraling aan.”
De directeur van Lambert Kozijnen heeft overwogen een productiestraat voor kunststofkozijnen op te tuigen, omdat de markt erom vraagt. Op de huidige locatie zou hij er gemakkelijk een hal bij kunnen bouwen. Daar is het niet van gekomen. “Puur zakelijk gezien moet ik dat misschien wel doen, maar mijn hart ligt bij hout omdat ik dat het meest duurzame materiaal van de toekomst vind.” Duurzaam is ook het eigen bedrijfspand. Op het dak liggen 1840 zonnepanelen en een aansluiting op het gasnet is er niet. De ruimten worden verwarmd door verbranding van houtmot.

Familiebedrijf
Een familiebedrijf is geworteld in de lokale samenleving. Dat geldt zeker voor Lambert Kozijnen. Al 112 jaar is de onderneming verbonden aan Oude-Tonge op Goeree-Overflakkee. En dat zal de komende honderd jaar niet veranderen als het aan Kees ligt. Hij is Oude-Tongenaar in hart en nieren en heeft er zijn hele leven gewoond. “Het is nog altijd een dorp waar een prettig slag tolerante mensen woont. Het dorp verdient misschien geen schoonheidsprijs, maar dit is de plek waar ik van houd.”

Dit artikel staat in de rubriek 'Familiebedrijf'van de Raam en Deur juni editie 3-2019.

Tekst Arie Grevers  Fotografie Marjolein Ansink  

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief