Er zijn ook binnendeuren!

Er zijn ook binnendeuren!

Mensen zijn gewoontedieren die onbewust aan woorden betekenis geven. Ook ik. 

Onlangs besefte ik dat ik bij ramen en deuren eerst denk aan openingen in de buitengevel die licht en lucht tot een gebouw laten toetreden of de mogelijkheid bieden het te betreden of te verlaten.

Toch zijn er doorgaans in een woning (en in de meeste andere gebouwen) meer binnen- dan buitendeuren. Desondanks krijgen die buitendeuren de meeste aandacht. Binnendeuren zijn vaak in feite platte beweegbare delen van een muur zonder verdere opsmuk dan beslag en wat randen.
Voor wie meer wil, zijn er grote decoratiestickers te koop die de “platheid” wat kunnen doorbreken.

Aan de kansen die ook binnendeuren bieden om het beleefde binnenklimaat aanzienlijk te verbeteren gaan we gedachteloos voorbij.
Mijn vader zag in ons ouderlijk huis als eerste de mogelijkheden. (Hij was een timmerman; gedegen opgeleid op de ambachtsschool – waarom hebben we die eigenlijk opgeheven??) 

Het huis had een smalle gang en een trappenhuis. Met de binnendeuren dicht betekende dat een donkere gang, een donkere trap naar boven en een iets lichtere trap naar beneden.” Iets lichter” omdat een piepklein raampje in de voordeur wat licht toeliet.

Mijn vader besloot dat er “glas in alle deuren moest komen en dan niet van die kleine ramen  bovenin”. Letterlijk met timmermansoog, eerst wat prikken met een priem en daarna met een kleine boor voorzichtig boren, bepaalde hij de maximale afmetingen van het gat dat hij verantwoord kon maken. Toen dat gat was gezaagd konden we er doorheen zonder de resterende deur te openen.
Heel voorzichtig want hij moest de verstijvingen en sponningen nog aanbrengen.

Daarna werd  glas gekozen. De monsterkamer van de groothandel in glas liet diepe indruk na. Ik wist niet dat er zoveel keus was. Mijn moeder koos grof geribbeld glas met afwisselend matte en heldere banen. Ook die heldere banen waren niet echt doorzichtig. Alleen licht doorlatend; iets meer dan de matte banen. 
Met  het glas eenmaal geplaatst, was de indruk van het hele huis, met een licht trappenhuis en een lichte gang, totaal veranderd. 

Toen mijn vrouw en ik, na ons piepkleine studentenhuisje, onze tweede woning gingen kopen zagen we bij de bezichtiging één groot nadeel: donkere gangen. We namen dat lichtvaardig want we kenden de oplossing.
Mijn vader heeft alle binnendeuren van glas voorzien. We kozen draadglas, op basis van de toenmalige inzichten mede in verband met extra brandveiligheid. We wonen er inmiddels ruim 40 jaar en er zijn meerdere kleurveranderingen en verbouwingen geweest. Maar die binnendeuren met veel glas zitten er nog steeds in. 
Vergeet die binnendeuren dus niet. Ze hebben meer effect  dan u denkt!

Chris Zijdeveld

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief