Duco klaar voor BENG

Duco klaar voor BENG

Duco presenteerde op de BouwBeurs in Utrecht drie oplossingen die de bouw helpen aan BENG te voldoen. 

De specialist in ventilatie en zonwering verbeterde de luchtdichtheid van diverse Duco-roosters en onderstreepte op de beurs nog eens de impact van Duco- zonwering aan gevels van (bijna-) energieneutrale gebouwen. Duco bracht in Utrecht ook de eind 2018 geïntroduceerde DucoBox Eco onder de aandacht.

De Bouwbeurs in Utrecht verandert van karakter. “Waar het vroeger vooral ging om netwerken en het presenteren van producten en innovaties, bieden leveranciers op de beursvloer tegenwoordig meer en meer totaaloplossingen aan”, stelt Richard Geraerts, verkoopleider Nederland bij Duco. “De bouw van nu wil maximaal ontzorgd worden, met een compleet pakket, met een dienst van a tot z, en niet meer met een individueel product dat als los component wordt aangeboden. Bij Duco steken wij vol op die ontwikkeling in. Kijk maar eens naar ons recente Duco Reno Garantieplan, waarbij we de markt vragen om ons vroeg in hun bouwtraject te betrekken, zodat wij op maat kunnen adviseren over details en producten voor dat specifieke bouwproject.”

Ventilatieroosters optimaliseren
Duco speelt al enige jaren in op de behoefte aan totaaloplossingen binnen de bouw. En dat was op de afgelopen Bouwbeurs goed zichtbaar. Duco presenteerde er onder andere hoe men de laatste jaren de luchtdichtheid van diverse Duco-roosters almaar verbeterde en zo de functionaliteit van de roosters optimaliseerde. Die verbeterslag levert een belangrijke bijdrage aan de luchtdichtheid van gebouwen die verlangd wordt binnen BENG (eisen voor bijna energieneutrale gebouwen).  “De normen voor energiezuinig bouwen worden steeds strenger. BENG gaat naar de eindfase. Alles aan de gevel wordt beter luchtdicht, ook de ventilatieroosters”, gaat Geraerts verder.

Anders ontwerpen en bouwen door BENG
BENG is een uitdaging voor de hele bouwkolom. Het vraagt een andere manier van ontwerpen en een andere manier van bouwen, stelt Geraerts: “Als leverancier zijn wij daar op ingesprongen – door vroeg in bouwtrajecten samen op te trekken met de bouwer én door de luchtdichtheid van onze roosters te verbeteren. Het Bouwbesluit stelt dat ventilatieroosters tot 10 procent lekverlies mogen hebben. Die speelruimte kan de bouw zich binnen BENG helemaal niet veroorloven. Die regelgeving mag en kan geen vangnet zijn voor producten en prestaties.”

Gegarandeerde prestaties
Duco bracht in een aantal ventilatieroosters het lekverlies terug tot ruim onder 10 procent. “Binnen de natuurlijke ventilatie is die sprong heel belangrijk. Wij zien dat de markt de wens uit om te werken met roosters die gegarandeerd presteren binnen Klasse 1. Wij krijgen nu al de vraag: '‘Heb je daar roosters voor?’' Ons antwoord is: ' Jja, die hebben we, onafhankelijk door Peutz getest en met gegarandeerde prestaties'. Een voorbeeld is het zelfregelende ventilatierooster EasyFit 50 ‘'ZR’', een doorontwikkeling van de DucoFit 50 ‘ZR’. Afgeronde kopschotten in de EasyFit 50 ‘ZR’ garanderen een perfecte aansluiting op het kozijn en een luchtdichtheidsklasse 3”, verduidelijkt Geraerts.

Koelen met zonwering
Op de Bouwbeurs bracht Duco ook de eigen zonweringsproducten onder de aandacht. “De recente, extreem warme zomers maken het Duco-gamma aan zonweringoplossingen actueel. Het buiten houden van warmte was altijd al een relevant thema, maar krijgt nu extra urgentie. Er is in nul-op-de-meter projecten heel veel focus op comfort en gebruiksgemak, maar de kwestie van teveel warmte in de woning blijft vaak buiten beeld. Zonwering biedt een goed alternatief voor het koelen van dergelijke woningen. Binnen BENG biedt zonwering een krachtige oplossing die zonder energieverbruik een groot koelrendement realiseert. De DucoScreen Front 150 doekzonwering is er een voorbeeld van. De doekzonwering leent zich specifiek voor (bijna-) energie-neutrale woningen waarbij de maximale breedte en/of hoogte van  6 meter alle vrijheid aan de gevel biedt om de DucoScreen Front 150 in alle denkbare situaties toe te passen”, aldus Geraerts.

Vol gas naar gasloos
Op de Bouwbeurs bracht Duco ook de DucoBox Eco onder de aandacht, de in eigen huis ontwikkelde ventilatiewarmtepomp die eind 2018 geïntroduceerd werd. “De ventilatiewarmtepomp van Duco leent zich voor toepassing in all-electric woningen. We denken ook op dit terrein richting een totaaloplossing. Ons All-electric pakket bestaat uit kwaliteitsonderdelen die perfect op elkaar afgestemd zijn, zoals een buffervat met goede stratificatie, een verswaterstation met instant bereiding van tapwater en flexibele aansluitingen die zorgen voor een akoestisch geoptimaliseerde opstelling. Op de beursvloer in Utrecht toonden we alle elementen van die totaaloplossing”, besluit Geraerts.

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief