Deventer Profielen

Deventer Profielen

Op alle fronten duurzaam.C2C Zilver, QRM, regranulaten en biobased pilot.

Deventer Profielen Breda, onderdeel van de Roto Group, is ’s werelds eerste en enige fabrikant van dichtingsprofielen die Cradle to Cradle gecertificeerd is. Het Cradle to Cradle-productprogramma helpt ons om onze producten intelligenter te ontwerpen en te produceren, stelt Marketing Manager Sharon van der Linden: “C2C zorgt voor een steeds betere productkwaliteit en voor een reductie van de milieu-impact en de veiligheidskosten in onze productieketen.” Ook Quick Response Manufacturing (QRM) maakt de productie bij Deventer Profielen duurzaam. En het zorgt voor een zeer hoge leverbetrouwbaarheid. Dat is goed zichtbaar op de vernieuwde laskader-afdeling.

  

Een C2C-certificaat behalen voor een dichtingsprofiel: waarom zou je? Een dichting is uiteindelijk maar een klein onderdeel in een gebouw. En dichtingen staan niet voorgeschreven in bestekteksten. Toch zette Deventer Profielen enige jaren geleden in op het behalen van een C2C-certificering voor de dichtingen die het bedrijf produceert. Met succes: Deventer Profielen is sinds maart 2015 C2C-gecertificeerd. In juli 2019 ontving men de C2C Zilver hercertificering.

Duurzame dichtingen finetunen
Inzetten op duurzame dichtingen was geen marktgestuurde ontwikkeling maar kwam uit het bedrijf zelf, vertelt Marketing Manager Sharon van der Linden: “Wij zijn op eigen initiatief gestart om transparant te zijn naar onze klanten en leveranciers, maar voornamelijk ook naar onszelf. Dat komt voort uit het DNA van ons bedrijf en uit het feit dat we de prestaties van onze dichtingen testen en meten. Een dichtingsprofiel is niet esthetisch: alles draait om functionaliteit en prestaties. En die zijn meetbaar. Wij zijn continu bezig met het optimaliseren van onze profielen. Want een kleine verandering kan cruciaal zijn als het erom gaat of een oplossing wel, niet of beter functioneert.”
Het Cradle to Cradle-productprogramma helpt Deventer Profielen daarbij vooruit, onderstreept Van der Linden: “De lat wordt bij de C2C-certificering iedere keer hoger gelegd. We moeten onze producten dus almaar intelligenter ontwerpen en produceren. Dat zorgt voor een steeds betere productkwaliteit en voor een reductie van de milieu-impact van onze producten.” Het gebruik van de juiste grondstoffen is daar een belangrijk onderdeel van, aldus Van der Linden: “Hoe beter de grondstoffen, des te beter het eindproduct.”

Gezonde grondstof
Voor de C2C Zilver gecertificeerde dichtingen gebruikt Deventer Profielen als grondstof TPE (thermoplastisch elastomeer). Dat materiaal is vrij van chemische bestanddelen die gezondheid of milieu kunnen schaden. Verder is het herbruikbaar, dus geschikt in circulaire toepassingen, en worden de dichtingen duurzaam geproduceerd. Sharon van der Linden: “Onze dichtingen zijn toepasbaar in alle kozijnsystemen en vinden een goede aansluiting bij circulaire ontwerpen en toepassingen. Recentelijk bijvoorbeeld in Greenhuus, het ecolodge-project op de Kabbelaarsbank aan het Grevelingenmeer. De opdrachtgever koos vanuit het milieuaspect en vanwege onze C2C-certificering expliciet voor Deventer Profielen.”

Regranulaat
Deventer Profielen heeft de ambitie om nu en in de toekomst de meest omgevingsbewuste ontwikkelaar van dichtingen te zijn. In dat streven past ook de inzet van regranulaat uit de eigen reststoffenstroom. Frank de Jongh, Production Leader bij Deventer Profielen legt uit hoe ver Deventer Profielen daarin gaat: “De grondstoffen die we verwerken zijn thermoplasten. Die lenen zich voor hergebruik. We hebben binnen ons bedrijf alle afvalstromen in kaart gebracht. We weten exact wat we op jaarbasis aan uitval van grondstoffen hebben. Die kilo’s zetten we weer in als regranulaat, dat we mengen met nieuw materiaal.”

Biobased grondstoffen
Tegelijkertijd voert Deventer Profielen pilots uit met biobased grondstoffen. Frank de Jongh: “Ook daar zijn we vanuit onszelf mee begonnen. Duurzaamheid houdt voor ons in: af van de siliconen, af van de op minerale olie gebaseerde producten, meer milieuvriendelijke grondstoffen. We kijken naar de kansen van profielen op basis van bijvoorbeeld lijnzaadolie, zetmeel of PLA. Door te schuiven met parameters zoals temperatuur en de doorloopsnelheid van het materiaal door de matrijs, onderzoeken we of en welk biobased materiaal geschikt is om profielen van te maken. Kunnen we het extruderen, hoe is het terugverend vermogen, hoe scoort een biobased materiaal in cycli- en andere testen?”

      

QRM brengt rust en efficiëntie
Binnen Deventer Profielen beperkt de duurzaamheid zich overigens niet tot de grondstoffen. Ook de productie zelf gebeurt op een duurzame manier, vertelt Jean-Paul Batenburg, Manager Customers, Markets and Logistics: “We combineren binnen ons bedrijf QRM en lean werken. Bij QRM draait alles om het optimaliseren van de bedrijfsprocessen en het afstemmen van de productie op de vraag van de klant. We reduceren de doorlooptijd van orders door de interne wachttijden en overdrachten te minimaliseren. Standaard is 70 procent van onze capaciteit volgepland, waardoor we met de resterende 30 procent, efficiënt en flexibel kunnen produceren.”

Op crosstraining
Die effectiviteit vanuit QRM levert tijd op, tijd die Deventer Profielen investeert in het opleiden van zijn werknemers. Batenburg: “Onze mensen leren via crosstraining elkaars competenties en skills, waarmee ze binnen de eigen teams steeds effectiever worden. De gedachte hierachter is dat medewerkers allrounder worden, waardoor ze meer verantwoordelijkheid krijgen en zich meer betrokken voelen. We steken veel tijd en energie in onze mensen. Daarvoor krijgen we als bottom-uporganisatie input en betrokkenheid terug. Ook dat is duurzaamheid.”

Hoge leverbetrouwbaarheid
Quick Response Manufacturing (QRM) levert klanten van Deventer Profielen belangrijke voordelen op, aldus Jean-Paul Batenburg: “We hanteren korte levertijden en bieden flexibiliteit. Als we zeggen dat we binnen vier dagen laskaders leveren, dan gebeurt dat ook. Onze leverbetrouwbaarheid is dankzij QRM heel hoog.”
Laskaders zijn een onderscheidende kwaliteit van Deventer Profielen, onderstreept Batenburg: “Om onze klanten te ontzorgen, lassen we op verzoek de hoeken van onze profielen. Verwerkers besparen hiermee veel tijd bij de montage van dichtingen. Bovendien geeft Deventer garantie op het complete kader inclusief de hoeken.” Op de laskaderafdeling werken 16 dames in drie ploegen. Batenburg: “Dat zijn 16 van de in totaal 49 mensen in ons bedrijf. We hebben in het kader van QRM de laskaderafdeling recentelijk uitgebreid en gemoderniseerd. Zo kunnen we onze klanten nog beter bedienen.”

C2C Zilver
In juli 2019 ontving Deventer Profielen de C2C Zilver hercertificering voor dichtingen. Deventer Profielen is al sinds maart 2015 C2C gecertificeerd. Production Leader Frank de Jongh: “We ontvingen de certificering omdat deze dichtingen vervaardigd zijn uit bewezen circulaire grondstoffen. 95 procent van onze producten zijn gemaakt uit deze grondstoffen.” De C2C-certificering heeft vijf pijlers waarop een bedrijf beoordeeld wordt. Grondstoffen, herbruikbaarheid van materialen en producten, hernieuwbare energie, verantwoord watergebruik en maatschappelijk ondernemen worden doorlopend getoetst. En de lat gaat daarbij steeds verder omhoog. Frank de Jongh: “Je moet continu blijven verbeteren om je certificering te behouden of naar een hoger niveau op te schroeven.”

Contactgegevens:
DEVENTER Profielen I Member of Roto Group
Voorerf 75
4824 GM Breda
Tel.: +31 (0)76 541 69 00
www.deventer-profielen.nl

Deze Close-Up staat in de Raam en Deur editie 6-2019.

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.