Deurromp als basis voor Tiny Loft

Deurromp als basis voor Tiny Loft

De deurromppanelen zijn zo gefreesd en bevestigd dat de Tiny Lofts bestaan uit een gesloten systeem van vloeren, wanden en dak

In het Friese Hardegarijp staat het eerste straatje met ‘tiny houses’ in Nederland. De vijf energieneutrale Tiny Lofts zijn ontwikkeld en geproduceerd door Mill Home en scoren A++. De schil is gebaseerd op een passiefhuisdeurromp van moederbedrijf Mill Panel. Algemeen directeur Rob Besemer: “We produceren gevel, dak en vloeren van de Tiny Lofts met de bestaande CNC-productielijn voor onze deurrompen.”

28 vierkante meter, voor sommige mensen is het genoeg. Vijf eigenaren, drie starters op de woningmarkt, een veertiger en een vijftiger, bewonen sinds 20 juni de vijf all- electric Tiny Lofts in Hardegarijp. Op die slim ingedeelde 28 vierkante meter hebben zij de beschikking over een woonkamer met een open keuken, bergruimte in de vloer of in een wandkast, een bedstee of een slaapvide en achter in de woning waterbesparend sanitair en een douche. Troefkaart van de eenpersoonshuisjes: een ruime veranda met twee openslaande deuren.

‘BENG’
De Tiny Lofts in Hardegarijp zijn bedacht, ontworpen en geproduceerd door Mill Home in het Brabantse Mill. Mill Home speelt met de Tiny Lofts in op het almaar groeiende aantal eenpersoonshuishoudens en op de lastige positie van starters op de woningmarkt. De eenpersoonswoningen lopen vooruit op toekomstige regelgeving. De huisjes voldoen al aan de overheidseis dat vanaf 1 januari 2021 alle nieuwe gebouwen in Nederland bijna-energieneutrale gebouwen (BENG) zijn.
De Tiny Lofts van Mill Home hebben een buitengevel van duurzaam en dimensiestabiel Tricoya, dat zijn donkere kleur dankt aan een behandeling met een biobased olie van Drywood. Aan de binnenwanden: berkenhout – ruwbouw is afbouw bij deze tiny houses. Het hout van de Tiny Lofts is FSC-gecertificeerd en afkomstig van duurzaam beheerde plantages uit Chili en Nieuw Zeeland.

Slim ventilatiesysteem 
Onder de Orineo-gietvloeren uit natuurlijke plantaardige nevenstromen bevindt zich een elektrische vloerverwarming van Electriccomfort BV. De Tiny Lofts hebben een elektrische doorstroomboiler, die zonder opslag werkt. Dat is energiezuiniger; hier geen boiler die de hele dag 60 liter water warm houdt, maar eentje die alleen doorstromend water opwarmt, met een capaciteit van 13 kilowattuur.
De Tiny Lofts hebben elektrische vloerverwarming en een slim wtw-ventilatiesystheem van Itho Daalderop.
Met de ventilatie gaat het vaak fout in kleine ruimtes, aldus Rob Besemer van Mill Panel: “Er zijn nog wel eens problemen met de vochtbalans. Hier wordt het ventilatiesysteem bestuurd door een relatieve vochtigheidsmeter. Uitgaande warme lucht wordt gebruikt om inkomende koude lucht te verwarmen.”

Van deurromp naar tuinhuis
Mill Home is een zusterbedrijf van Mill Panel, dat deurrompen fabriceert voor de timmerindustrie.
Hoe wordt een bedrijf dat deurrompen levert projectontwikkelaar en producent van tiny houses? Rob Besemer van Mill Panel: “Een deurromp is de plaat die timmerfabrieken gebruiken om deuren van te maken. Het is de basis van iedere houten deur. In het verleden hebben wij een keer deurrompen geleverd voor passiefhuisgaragedeuren met een formaat van 250 x 120 centimeter en 80 millimeter dik. Toen zeiden we gekscherend tegen elkaar: ‘Die zijn zo groot, het lijken wel wanden.’”  Bij die kwinkslag bleef het niet. Besemer: “We hebben daarna het idee van een deurromp als wand verder uitgewerkt. Dat resulteerde in de bouw van een tuinhuisje voor een zzp'er, met gevels gemaakt op basis van onze deurrompen. Daarmee stonden we in 2015 op de Internationale Bouwbeurs in Utrecht.”

AluPassive met aanpassingen
En wat in 2015 nog een unieke, eenmalige opdracht voor een zzp'er was, is inmiddels uitgerijpt tot een industrieel geproduceerd bouwconcept waarin in Hardegarijp daadwerkelijk gewoond wordt. Met de AluPassive passiefhuis-deurromp van Mill Panel als basis voor de schil. Besemer: “We hebben aan onze deurrompen voor passiefdeuren twee aanpassingen gedaan. Er is één laag aluminium uit de deurrompen gehaald, want de gevelwanden van de Tiny Lofts hoeven niet stabiel te zijn. En in de Tiny Lofts is de binnenafwerking van berken en de buitenlaag van Tricoya. Bij de oorspronkelijke deurrompen zijn beide zijden uit Tricoya.” 
Voor de Tiny Loft zijn de deurromppanelen zo gefreesd en bevestigd dat de huisjes een gesloten systeem vormen van vloeren, wanden en dak. De sandwichpanelen van de Tiny Lofts bestaan uit dekplaten van AluPlex multiplex met daarin verlijmd een aluminium dampremmend scherm. De kern van het paneel bestaat uit XPS-schuim. Het randhout is een samenstelling van hout- en kurklagen. Rob Besemer: “Dat zorgt voor stabiliteit en minimaliseert koudebruggen.”

Duizend kWh overschot 
Ook opmerkelijk aan de Tiny Lofts is het dak met een geïntegreerd PV-systeem van zonnepanelengroothandel LOCI. Rob Besemer: “De Tiny Lofts hebben circa 40 vierkante meter PV op het dak, voldoende voor een berekend jaarlijks overschot van 1000 kilowattuur per huisje. Dat overschot wordt in de nabije toekomst geleverd aan een laadpaal voor elektrische auto's.”
Deurbeslag en ramen komen van BUVA (BUVA hardglas ramen). Het hang- en sluitwerk is inbraakwerend SKG**. De ramen hebben geen aparte kozijnen. Besemer: “In het extra randhout van het sandwichpaneel is de sparing voor de ramen CNC uitgefreesd. De dichting zit op het raampje van BUVA, dat verder ook compleet met scharnieren en hang- en sluitwerk wordt geleverd.” 

Prefab kwaliteit
De Tiny Lofts worden in het Brabantse Mill volledig prefab gefabriceerd, afgemonteerd en getest. Plaatsen van een Tiny Loft neemt een halve dag in beslag. Besemer: “We doen alles prefab, vanwege het vereiste kwaliteitsniveau. We hebben ook wel eens losse platen geleverd die mensen zelf monteren en assembleren, maar dan is de verlijmingskwaliteit niet altijd optimaal. Wanneer wij dat hier in de hal prefab doen, is de eindkwaliteit beter en hebben we gegarandeerd geen vocht tussen de panelen. En, heel belangrijk voor onze bedrijfsvoering: we produceren gevel, dak en vloeren van de Tiny Lofts met de bestaande CNC-productielijn voor onze deurrompen.”

Accupakket
Puntje van aandacht in Hardegarijp: de vijf huisjes zijn allemaal aangesloten op één kWh-meter, met een aansluitpunt van 3 x 80 ampère. Ruim voldoende om allemaal tegelijkertijd te kunnen douchen. Toch is het beter dat de bewoners overleggen over het spreiden van de energiebehoefte om zo optimaal gebruik te kunnen maken van de energie van de zonnecellen en zo min mogelijk van het vaste net. Besemer: “De vijf bewoners moeten niet allemaal tegelijk een wasje gaan draaien. We monitoren de energiebehoefte, zodat we over twee tot drie jaar precies weten wat de energiebehoefte is op de momenten dat de PV geen stroom opwekt. Op grond van die gegevens monteren we dan een passend accupakket voor de stroom uit de PV.”

Duurzaam
Duurzaam bouwen dicteert in veel bouwprojecten de koers van ontwerp en bouw, beheer en onderhoud. Hoe staat het met de duurzaamheid van moderne gevels? Hoe vertalen ingenieurs, architecten en gevelbouwers duurzaamheid in de schil? Raam en Deur besteedt in een reeks artikelen aandacht aan 'groene' gevels. In deze aflevering: de Tiny Lofts in Hardegarijp van Mill Home.

‘Less is more’ met een twist: Tiny Tim
Hybride zonnepanelen voor elektra en warmte, een kopgevel die water zuivert en weer tot drinkwater maakt, gebrande houten geveldelen die schilderwerk overbodig maken. De ontwerpers van Tiny Tim stopten allerlei verrassende duurzame elementen in hun tiny house. Tiny Tim heeft zelfs twee windmolens; een voor harde wind en een voor als het minder waait.
Bij Tiny Tim kreeg het credo less is more van modernist Ludwig Mies van der Rohe een twist: leven met minder, maar met behoud van comfort en kwaliteit. Dat deden de ontwerpers onder meer met wat ze ‘zeilbootlogica’ noemen: weinig ruimte slim benutten. 
Tiny Tim bestaat voor 90 procent uit duurzaam geproduceerd naaldhout. Het tiny house wordt gebouwd met SIP-panelen, waarmee dampopen gebouwd kan worden. De gevel is van hout dat is gebrand met de Japanse Shou Sugi Ban-techniek. De kozijnen zijn van Accoya-hout.
Tiny Tim is volledig autarkisch op het gebied van water en energie. Het tiny house is verplaatsbaar en kan dankzij de modulaire grondvorm in allerlei varianten met meerdere Tiny Tims geschakeld worden.

Biobased en circulair: mHome 
Het multifunctionele woonconcept mHome van ECO+BOUW heeft een groene footprint: 90 procent van de materialen in het woonconcept is biobased, 10 procent circulair. mHome is all-electric en wekt zijn eigen energie op. Het verplaatsbare woonconcept is ontworpen en wordt gebouwd door ECO+BOUW in Nijmegen. De mHome heeft een luchtdichte maar dampopen gevel die van binnen naar buiten is opgebouwd uit massief hout (CLT), houtvezelisolatie, ventilatielatten en een gevelbekleding van thermisch verduurzaamd hout. Het gebruik van zoveel mogelijk natuurlijke materialen levert een bijdrage aan de gezondheid en aan het comfort van de woning.
De mHome heeft een modulaire opbouw en kan onder geconditioneerde omstandigheden prefab seriematig worden gebouwd. Het is als tiny house te gebruiken en is demontabel en aanpasbaar. mHome is bedoeld voor alleenstaanden, starters en studenten, maar kan ook worden ingezet als mantelzorgwoning of als kantoor aan huis. 

Tekst  Hans Fuchs
Beeld Hans Fuchs, Mill Home, ECO+BOUW, Hans Peter Föllmi

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief