De deur als stijlelement in huis

De deur als stijlelement in huis

Was de binnendeur decennialang een ‘noodzakelijk middel’ om van de ene ruimte naar de andere te komen, de laatste jaren krijgt hij steeds meer aandacht.

Anno 2019 is de binnendeur een volwaardig onderdeel van de inrichting en in veel gevallen een heuse blikvanger in het interieur. Met verbinden, verruimen en verfraaien als belangrijke eigenschappen.

Hoewel de standaard witte boarddeur met – veelal glazen – bovenlicht nog steeds in menig woning wordt toegepast, kiezen veel woningeigenaren bij een verhuizing of verbouwing voor een deur met meer uitstraling. Plafondhoog, in een opvallende kleur, of fraaie paneeldeuren. Met of zonder glas, stoer landelijk of jarendertig klassiek. Vanzelfsprekend met bijpassend deurbeslag voor de finishing touch.

Transparantie
Een kleine rondgang langs fabrikanten leert dat huizenbezitters een groeiende behoefte hebben aan transparantie in huis. Door toepassing van veel glas in deuren worden ruimtes met elkaar verbonden en daarmee creëert de consument optisch meer leefruimte. Bijna alle leveranciers voeren een breed assortiment, want de toepassing van glas in binnendeuren is inmiddels een speerpunt voor de gehele markt‘’.

Industrieel
Minimalistische stijlen en een strakke vormgeving. Dat bieden de stalen binnendeuren met hun kenmerkende smalle zwarte stijlen. Deze taatsdeuren passen volgens de makers in zowel moderne en strakke interieurs als in landelijke en klassieke omgevingen. ‘De robuuste, maar tegelijk ranke profielen van de stalen deuren of ramen, de speelse vlakverdelingen in combinatie met veel glas geven uw interieur veel licht en een verrassende elegantie’, zo laat fabrikant Roukens weten, dat onder de naam Steellife stalen deuren, ramen en trappen verkoopt.
Fabrikanten van houten deuren spelen handig in op de populariteit van de stalen deuren. Zij brengen houten exemplaren met dezelfde uitstraling op de markt. ‘Staallook met de warmte van hout’, zo benoemt Weekamp Deuren de collectie. Maar ook Skantrae presenteert de zwarte houten SlimSeries prominent op de site.

Landelijk en stoer
Een andere trend zijn de stoere en landelijke deuren, steeds vaker uitgevoerd als schuifdeur. Zo prijzen veel fabrikanten deze binnendeuren aan in combinatie met grof uitgevoerde ophang- en schuifsystemen. Fabrikant Lundia stelt zelfs dat je ‘van bijna iedere binnendeur een schuifdeur kunt maken’.
Toch wordt bij de meeste gepresenteerde schuifdeuren gekozen voor stoere materialen. Steigerhout, brede planken en lichte houttinten voeren de boventoon.

Minimalistische stijlen en een strakke vormgeving. Dat bieden de stalen binnendeuren met hun kenmerkende smalle zwarte stijlen.

Duurzaam materiaalgebruik
Ook de keuze voor duurzaam geproduceerd hout wordt volop gepredikt in de strijd om de gunst van de consument. Keurmerken als FSC, PEFC, STIP worden prominent getoond als bewijst dat de fabrikanten produceren met oog voor de toekomst. Misschien geen nieuwe trend, maar simpelweg uitgegroeid tot een vanzelfsprekendheid.
Duurzaam is ook het opkomende gebruik van bamboe voor deuren. Zo introduceerde Reinaerdt Kozijnen onlangs in samenwerking met Moso, binnendeuren van bamboe. Duurzaam voor het milieu, maar vanwege de hardheid van het materiaal ook duurzaam in gebruik.

Deurbeslag
Bij al die verschillende typen en soorten deuren hoort vanzelfsprekend passend deurbeslag. De finishing touch van iedere deur, aldus de leveranciers. Ook in deze productgroep hebben fabrikanten volop geïnvesteerd in modellen en materialen. Als echte trend zijn zwarte deurkrukken en scharnieren en het gebruik van koper- en bronstinten voor het deurbeslag te noemen. Zo bieden onder andere AXA Home Security en Intersteel een steeds uitgebreidere keuze in dit deurbeslag.

Strak en modern
Ook deurbeslag in een moderne een strakke uitvoering blijft gewild. Zo komt HDD Pro dit jaar met een nieuwe, en naar eigen zeggen innovatieve, deurkruk. ‘Het is een hoogwaardige Italiaanse design kruk zonder zichtbare rozet. Deze kruk is eveneens voorzien van een dubbel veersysteem en een fixatie op de deur met patentbevestiging’, zo laat de fabrikant weten. De opkomst van de stalen en houten taatsdeuren hebben ook geleid tot een groter aanbod aan smalle, ranke en strakke deurkrukken. 

Kwaliteit
Overigens zijn vorm en uitstraling van het deurbeslag niet de enige redenen voor fabrikanten om te innoveren. Ook kwaliteit speelt een belangrijke rol. Zo presenteerde AXA Home Security onlangs op de BouwBeurs een nieuw scharnier. Door toepassing van stalen en kunststof lagers in het scharnier en de koploze pen biedt het scharnier niet alleen een veel rustiger beeld in het kozijn, het scharnier heeft bovendien een veel hoger draagvermogen. Daardoor kan met drie scharnieren worden volstaan in plaats van vier.
______________________
Circulaire deuren
Misschien op dit moment nog geen ‘hardloper’, maar volgens een aantal partijen in de markt wel een opkomende trend: de circulaire deur. Jaarlijks worden bij renovatie- en sloopprojecten meer dan 200.000  houten deuren verwijderd. Deze worden nu nog vooral verwerkt tot houtsnippers die verdwijnen in de verbrandingsoven. Daar zitten ook hardhouten deuren bij die prima hergebruikt kunnen worden.
TNO heeft samen met een aantal bedrijven in de branche, in een demonstratieproject aangetoond dat een groot deel van de ingenomen deuren gebruikt kan worden in deuren, kozijnen en andere producten. In eerste instantie bracht TNO zeven bedrijven bij elkaar: Weekamp Deuren, Mevo Houtindustrie, Timmerfabriek Webo, Biltz, GP Groot, STIHO en Helwig Timmerfabriek. Later zijn daar een sociale werkplaats, timmerfabriek De Waal en Stichting de Bouwloods aan toegevoegd, waar momenteel oude hardhouten deuren worden verwerkt tot ‘nieuw’ hout.
Bron: TNO

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.