Creëer, renoveer en transformeer

Creëer, renoveer en transformeer

Gevel 2018 in het teken van renovatie en transformatie.

Van 23 januari tot 25 januari is het gebouwschilfeest in Rotterdam Ahoy, want dan is er weer de tweejaarlijkse vakevenement Gevel. Het is niet zozeer een beurs puur
over bouwproducten, want centraal staat de gebouwschil als resultaat van samenwerking tussen betrokken partijen. Winy Maas van architectenbureau MVRDV is keynotespreker tijdens de opening.

Wanneer zal de beurs die ooit gedoopt is met de naam Gevel zijn naam wijzigen in Gebouwschil? Het woord ‘gevel’ klinkt misschien lekkerder, maar het dekt de lading maar voor de helft. Het zadeldak en het platte dak zijn in vele opzichten niets anders dan een schuine en een horizontale gevel, waarbij eigentijdse thema’s als energietechniek, duurzaamheid en behaaglijkheid op een soortgelijke wijze een rol spelen als bij de verticale gevel. Gevel en dak samen zijn de huid, de begrenzing van een gebouw. Ook al zijn ze in statisch en constructief opzicht verschillende bouwdelen, gerekend naar functionaliteit (isolerende en beschermde kwaliteit, energieopwekkend vermogen, luchtdichtheidsaspecten, circulariteit) spreek je inmiddels van één bouwdeel. En de organisator van de beurs die van 23-25 januari gehouden wordt in Rotterdam Ahoy, realiseert zich dat, want sinds enkele edities luidt het: Gevel, vakbeurs voor ontwerp en engineering van de gebouwschil.

Toepassing staat voorop
Gevel 2018 toont vooral projecten met daaraan gekoppeld detailoplossingen en in mindere mate sec de producten. Natuurlijk is het overgrote deel van de standhouders producent of leverancier van producten, maar ze zullen – zoals dat de afgelopen tien jaren gegroeid is – bij voorkeur de toepassing van hun product laten zien. De gebouwschil is hard op weg om de ‘auto’ van het gebouw te worden, waar de strijd om het preferred supplyership is losgebarsten. Het is een bouwdeel dat alleen nog te maken is conform de eisen als je dat in een keten doet en waarbij jouw productbijdrage perfect aansluit bij de overige onderdelen. In dit opzicht is de gebouwschil organisatorisch, logistiek, technisch en esthetisch gezien het meest boeiende bouwdeel.

Barbapappa-huizen
Nieuwsgierig maakt ook de toespraak van Winy Maas (MVRDV) tijdens de openingsceremonie in de Gevelarena van de beurs. Hij heeft de laatste tijd nogal de aandacht getrokken door zijn publieke optredens op tv en nieuwssites met zijn ‘Barbapappa-huizen’. De focus lag daarbij op de plooibaarheid van de binnenruimten. Hoe vertaalt zich dat in de gevel?

Renovatie en transformatie
Het grote thema van de beurs is ’renovatie en transformatie’. Daarover is echter nog maar weinig naar buiten gekomen. Verreweg de meeste informatie op de website gaat over nieuwbouwprojecten. “Dat zal op de beurs zelf anders zijn”, zegt brandmanager Martijn Carlier. “In samenspraak met de ongeveer 120 exposanten en enkele potentiële bezoekers is het overkoepelende thema gekozen.” Dat thema komt niet uit de lucht vallen, want de grote uitdagingen voor de nabije toekomst liggen bij de energetische en duurzame update van de bestaande voorraad gebouwen, mede met het oog op de milieudoelstellingen van de overheid. Carlier: “Wie een woning of kantoorpand toekomstbestendig, energiezuinig en comfortabel wil maken, kan niet om een grondige aanpak of zelfs een herdefinitie van de gebouwschil heen. Daarom hebben we deze editie van de beurs het thema geformuleerd met de woorden ‘create, renovate & transform’.” Een ander hoogtepunt, volgens Carlier, is de Lighthouse Projects, een plein waarop studenten Bouw van de vier Technische Universiteiten (Delft, Eindhoven, Twente en Wageningen) laten zijn wat ze kunnen. Hun prototypes zijn het tastbare eindresultaat van een onderzoeksen ontwikkelingstraject dat een jaar duurde. In 2017 richtte een van de teams zich bijvoorbeeld op ‘Optimising 3D Concrete Printing’, een ander op het ‘CAST Formwork System’ - een modulair houten bekistingssysteem, gebaseerd op cnc-freestechnieken en een derde op ‘Double Curved 3D Concrete Printing’.

VMRG promoot circulair
Blij en trots is Carlier eveneens over de inbreng van VMRG op donderdag 25 januari. De gevelbrancheorganisatie stelt de circulaire economie centraal in de Gevelarena. De vereniging gaat daarbij zover dat ze de verantwoordelijkheid voor het terugnemen van materialen overneemt, als de oorspronkelijke leverancier – om wat voor reden dan ook – van het toneel verdwenen is. Ook zal het gaan over de leasegevel. De gebruiker van het gebouw betaalt jaarlijks een leasebedrag aan de leverancier/producent, die eigenaar van de gevel blijft. Dit zou moeten leiden tot een snellere doorloop van innovaties, doordat de leverancier/producent in de gebruiksfase belang heeft bij een gevel die optimaal functioneert.

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.