ConstruCol HV45 voor ramen en deuren

ConstruCol HV45 voor ramen en deuren

De ConstruCol HV45-lijm van Frencken is een verademing voor iedereen die gewend is om met polyurethaanlijmen te werken.

De ‘HV45’ bevat namelijk geen isocyanaten, zodat zwarte handen tot het verleden behoren. Paul van Mierlo, verkoopdirecteur bij Frencken: “Deze constructielijm hoeft niet hard geklemd te worden, bruist niet en vult veel beter dan de gewone PU-lijmen.”

Voor het verlijmen van ramen en deuren binnen de kwaliteitskaders van KOMO is de timmerindustrie nog steeds aangewezen op de gecertificeerde PVAc-lijm – de bekende witte houtlijmen. Strikt gezien staat dit de vooruitgang in de weg, stelt Paul van Mierlo: “Wil men met gemodificeerde houtsoorten aan de slag, dan doet zich het probleem voor dat de witte houtlijmen hun water niet meer, of niet snel genoeg kwijt kunnen. Deze houtsoorten zijn tenslotte ontwikkeld om het water buiten de deur te houden. De perstijd wordt daardoor extreem lang en onvoorspelbaar.”
Hetzelfde geldt voor producenten die gekozen hebben om de onderdelen al te lakken voor ze verlijmd worden, aldus Van Mierlo: “Ook bij single piece coating of single piece production is de migratie van het waterbestanddeel van de witte houtlijm naar het hout zodanig verstoord dat er geen goede verbinding opgebouwd wordt binnen acceptabele perstijden.”

Zelfnivellerende kozijnenlijm
Voor kozijnen is dit probleem inmiddels van tafel. Lijmspecialist Frencken sprong enkele jaren geleden in op de marktontwikkelingen in de timmerindustrie en introduceerde de zelfnivellerende kozijnenlijm 0819 SLS. De lijm uit het lab van Frencken wist twee functies te verenigen: lijmen en dichten. Een kleine revolutie, waarmee Frencken de timmerindustrie op haar wenken bediende, stelt Paul van Mierlo: “De kozijnenlijm 0819 van Frencken heeft zich hier al volop bewezen.”

Geen zwarte handen meer
Voor ramen en deuren is nu de eerste oplossing op de markt. Frenckens ConstruCol HV45. Dit is een constructielijm op basis van een hybride technologie met dezelfde prestaties als de D4 houtlijmen. Van Mierlo: “Deze lijm is KOMO (D4) gecertificeerd en kan dus met behoud van kwaliteit gebruikt worden. De certificering houdt praktisch in dat de verbinding watervast is en de magische grens van 100 kg/cm2 doorbroken heeft.” 
Anders dan polyurethaanlijmen – de bekende bruislijm, bruine houtlijm – bevat de ‘HV45’ geen isocyanaten. Van Mierlo: “Deze stof, waar in toenemende mate een taboe op rust, is de veroorzaker van de zwarte handen. Andere voordelen van de ‘HV45’ zijn dat deze niet hard geklemd hoeft te worden, niet bruist en veel meer dan de gewone PU-lijmen vullend is. De lijm kan tot vier millimeter overbruggen en toch de gewenste eindsterkte behalen.”

Handvast binnen 45 minuten
De toevoeging HV 45 slaat op handvast binnen 45 minuten. Van Mierlo: “De delen kunnen al na 45 minuten verder bewerkt worden. De consequentie van deze snelheid is wel dat na het aanbrengen van de lijm de onderdelen binnen zes minuten gesloten moeten zijn.”
Het werken met de ‘HV45’ is wezenlijk anders dan met de witte houtlijmen, onderstreept Van Mierlo. Voor wie overweegt met deze lijm aan de slag te gaan, raadt Van Mierlo aan om contact op te nemen met Frencken: “Onze mannen in de buitendienst zullen u graag bezoeken, onze lijm demonstreren en al uw vragen beantwoorden.”

Frencken ConstruCol HV45 constructielijm
Isocyanaatvrij: geen zwarte vingers
Voor binnen en buiten
100 % afdichtende werking
Direct afmesbaar
Watervast volgens KOMO D4-norm
Niet bruisend
KOMO-gecertificeerd ‘lijmen voor niet dragende toepassingen (certificaat 33196)
Eindsterkte tot 110 kg/cm2
Klemmen overbodig, na 45 minuten handvast

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief