Column Peter Kraak

Column Peter Kraak

Onderstaand leest u de eerste column van Peter Kraak in Raam en Deur .Deze ervaren projectleider en spitse docent kijkt met een relativerende knipoog naar de bouw.

Sommetjes
Heeft u al genoeg van de overzichtjes van 2015 en beschouwingen over 2016? Eerlijk gezegd heb ik er wel genoeg gezien en gehoord. Maar ja, in mijn bezigheden op bouwplaatsen en in keten en kantoren, denk ik als projectleider dagelijks mee over hoe de wereld er voor woningcorporaties uitziet. En het ziet ernaar uit dat die in 2016 goed zullen merken wat ze voor hun kiezen krijgen als gevolg van wat er in sinds 2015 in de wet staat. Juist, die nieuwe Woningwet. Wat kunnen we ervan verwachten? Als koffiedik kijken niet helpt, kun je altijd nog sommetjes maken. Daar zijn we in dit land ook goed in. 

De Woningwet en het Bouwbesluit stellen eisen aan de kwaliteit en de kwantiteit van de woningvoorraad, dus ook aan het op peil houden van die voorraad. Wat is de stand wat dat betreft? In 2016 telt Nederland 17 miljoen inwoners. Volgens het CBS zijn er voor hen 7.632.804 woningen beschikbaar. In die woningen wonen gemiddeld 2,23 personen. We weten dat we vorig jaar 76.500 nieuwe woningen hebben gerealiseerd en dat er in dat jaar 25.900 woningen aan de voorraad zijn onttrokken of gesloopt. Met andere woorden: er werden per saldo 50.600 woningen aan de voorraad toegevoegd. Conclusie: als we in 2016 in hetzelfde tempo blijven slopen, moet van de bestaande woningvoorraad elke woning nog 150 jaar meekunnen. Ziet u die woningen van 150 jaar oud al voor u? 

Er zijn nog veel meer rekensommen te maken over de bouwopgave voor de komende jaren, maar die geven allemaal dezelfde uitkomst: het bouwtempo moet omhoog. Zullen we het daarom aan het begin van 2016 maar even praktisch houden? Wie gaan al die benodigde woningen bouwen? In de afgelopen jaren hebben bouwbedrijven, installateurs, leveranciers en adviseurs hun activiteiten beëindigd en hebben vakmensen in die sectoren hun baan verloren. Die bouwers heb je niet zomaar weer aan het werk. En dan heb ik het nog niet eens over de beperkte instroom van leerlingen op bouwtechnische opleidingen. Zo kom ik tenslotte op een vraag waarop het antwoord niet meer te becijferen valt: hoeveel jaar opleiding en werkervaring heeft de nieuwe generatie nodig om zelfstandig zijn werkzaamheden te verrichten? 

Maar wellicht bent u, zoals ik, van de generatie met de ervaring en heeft u een datum voor ogen wanneer u denkt te kunnen stoppen met werken. Zonder rekenwerk durf ik te voorspellen dat die datum niet bepaald wordt door het moment waarop u AOW ontvangt, maar door het moment waarop u gemist kan worden bij het op peil houden van de woningvoorraad. Mooi nieuws voor 2016: er is weer werk aan de winkel. Gefeliciteerd! Hoewel, dan ‘mogen’ we - uw columnist incluis - misschien ook langer doorwerken.

Peter Kraak  

Hier uw advertentie?
Bel +31 (0)73 503 35 44.